Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podłoga to parkiet naturalny dąb, który jest jasny raczej. Zdjęcie z internetu:

parkiet.jpg

Właśnie jestem na etapie poszukiwań. Znalazłam meble dąb bursztyn - te z poprzedniego zdjęcia (chciałam rustical oak, ale to w PL graniczy z cudem).

Sama nie wiem, może ten bursztyn byłby jeszcze za jasny? Chyba meble trzeba kupować razem z klepką :)

Parkiet to raczej standardowy dąb naturalny, ceny różnią się w zależności od firmy, klasy, twardości itp., wahają się od 70-100 zł za m kw (na pewno są i takie za 200zł ale na takie nie patrzę).

Może masz rację, że będzie się zlewało, w razie czego można wybrać sobie kolor wybarwienia w tych meblach :) Chyba zdecyduję się na ciemniejszy.

Aha i mam możliwość wyboru mebli olejowanych lub lakierowanych - nie wiem które lepsze??

A co sądzicie o tapecie? Pasowalaby?

Po głowie chodzą mi jeszcze białe kamienie Stones Siena, ale nie wiem na którą ścianę ewentualnie by je dać ( czy za sofą, czy przed TV).

siena.jpg

Aha i żeby była jasność to pracuję na projekcie Alicyji :) Chyba już nie chcę innego pomysłu na salon :)

rzut bok.jpgrzut góra.jpg

Parkiet to raczej standardowy dąb naturalny, ceny różnią się w zależności od firmy, klasy, twardości itp., wahają się od 70-100 zł za m kw (na pewno są i takie za 200zł ale na takie nie patrzę).

Może masz rację, że będzie się zlewało, w razie czego można wybrać sobie kolor wybarwienia w tych meblach :) Chyba zdecyduję się na ciemniejszy.

Aha i mam możliwość wyboru mebli olejowanych lub lakierowanych - nie wiem które lepsze??

A co sądzicie o tapecie? Pasowalaby?

Po głowie chodzą mi jeszcze białe kamienie Stones Siena, ale nie wiem na którą ścianę ewentualnie by je dać ( czy za sofą, czy przed TV).

[ATTACH=CONFIG]271053[/ATTACH]

Aha i żeby była jasność to pracuję na projekcie Alicyji :) Chyba już nie chcę innego pomysłu na salon :)

[ATTACH=CONFIG]271055[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]271056[/ATTACH]

Myślałam, że masz już konkretny wybrany :) Dzięki za odpowiedź :)

Z resztą nie pomogę, ja muszę wszystko zobaczyć na projekcie ;)

@kasiabuilder, co do salonu i przedpokoju, możesz również zastanowić się nad ekologiczną farbą w odcieniu przedstawionym na zdjęciu z linka. http://www.ecorson.com/_data/image/zdjecia%20/farba%20do%20wnetrz%20polmatowa%20ecoqua.jpg

Farba jest akrylowa, półmatowa, dobrze poddaje się myciu. Myślę, że ten kolor powiększyłby wnętrze. Przypomina ten, który ma w mieszkaniu @joliska.

Edytowane przez kokosanka85

Hej!

Ostatnio stwierdziłam, że kuchnia w jednym kolorze będzie przytłaczająca na mojej małej powierzchni. Pomyślałam, że ciekawym pomysłem może być zrobienie górnych szafek w bieli (jak na przykładzie z netu:

meble-kuchenne-bialo-brazowe.jpg

CO o tym sądzicie? Jutro idę do firmy która projektuje moje meble i chyba już mają dosyć moich poprawek hihi :)

• 2 weeks później...

Po krótkiej przerwie i przeanalizowaniu wszelkich pomysłów - przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Może bym w ogóle wyburzyła ścianę pomiędzy salonem a kuchnią (ściana działowa). Wrzucam zdjęcie ze ścianą na czerwono. Pierwotnie myślałam, aby rozdzielić kuchnie z salonem, ale może wywalenie ściany powiększy mi optycznie przestrzeń? Jakie mielibyście pomysły na mój salon z aneksem kuchennym?? Czy ten pomysł ma sens? Sama nie jestem do niego przekonana i przydałyby się mi rady mądrzejszych :)

mieszkanie bez ściany.jpg

Pisałam już i pokazywałam na wizualce jak to by wyglądało z narożnikiem tak ustawionym. Po to chcesz otworzyć kuchnię na pokój żeby siedziec na sofie tyłem do tej przestrzeni i okien a na wprost mieć tylko ścianę z tv i wejście z przedpokoju? Ja tu widzę tylko takie ustawienie w przypadku zlikwidowania ściany kuchni - sofa plecami przy lewej ścianie(patrząc od wejścia do pokoju) a tv na prawej(od strony łazienki i aneksu).

s3-A.jpg s3-B.jpg s3-C.jpg s3-D.jpg s3-E.jpg

Byłam wczoraj w firmie, która robi meble kuchenne na wymiar. Zaprojektowali mi 2 wersje kuchni (obie w kształcie "L"). Jedna jest jak w wersji Alicyji powyżej, a druga taka:

kucnia w2.jpg

I powiem Wam szczerze, że na projekcie fajniej wygląda kuchnia w wersji 2 - wydaje się być bardziej przestronna i jest więcej przestrzeni roboczej. Tylko zastanawiam się jakby się miała koncepcja 2 kuchni z ustawieniem mebli jak u Alicyji? Czy nie będzie zbędnej pustki?

Sporządziłam mały koszmarek z wersji Alicyji :) :

wersja2.jpg

Bardzo was proszę o pomoc, bo jak zwykle mam aranżacyjną pustkę w głowie :(

A i z ciekawości - wyceniono mi kuchnię w mdf na 9,5 tysiąca złotych a w lakierze na 12 tys. Poprzednia firma wyceniła mi meble na 10 tysięcy.