.migotka. 16.06.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Potrzebuję pomocy w ogarnięciu salonu. Nie mam kompletnie doświadczenia w urządzaniu takich powierzchni (niby tylko 35 metrów, ale całe moje obecne mieszkanie ma 44 m2...), boję się, że nie trafię ze skalą mebli. Plan pomieszczenia z wymiarami i wstępna koncepcja umeblowania, jaka była w projekcie wygląda tak: http://i1292.photobucket.com/albums/b576/karmellen/salonplanzwymiarowany_zpsc5726a75.png Na granicy kuchni i jadalni nie będzie stolika, tylko półwysep z wyższym barkiem od strony jadalni. Fotki:- część jadalniana, widok od strony holu, po lewej kuchnia.http://i1292.photobucket.com/albums/b576/karmellen/IMG_5349mini_zpsd611f917.jpg Na tej pustej niewytynkowanej ścianie będzie cegła, prawdopodobnie stara cegła skalna z Elkaminohttp://i1292.photobucket.com/albums/b576/karmellen/IMG_5352mini_zps1417012c.jpg na ścianie po prawej, za drabiną (tam, gdzie okrągła dziura u góry) będzie kominek:http://i1292.photobucket.com/albums/b576/karmellen/IMG_5353mini_zps70a20f80.jpg ------------------------------------------------------------------------ Część jadalnianą mam w miarę zaplanowaną, na szczęście...Stół będzie położony tak jak na planie: dokładnie w osi większego okna tarasowego. Wybrałam model z klejonki dębowej, prosty w formie, wymiary 100x200cm:http://mdmeble.nazwa.pl/meblekrakow/wp-content/uploads/2013/05/K-4039.jpg do tego białe eamsy:http://format-meble.com.pl/sklep/produkty/kbiale.jpg. Nad stołem chcę mieć dwie lampy - jakie dać: białe (kuchnia będzie biała, nie za dużo tego koloru?) czarne (nie beda zbyt kontrastowe?)? Nie wiem, gdzie w salonie umieścić telewizor. To jest wbrew pozorom spory problem, bo determinuje położenie kanapy. Wersja pierwsza, to telewizor między ścianą z cegły a oknem - tak, jak sugerował projektant. Problem jest taki, że po bokach okien będa jakeś zasłony przecież, czyli telewizor musi być przesunięty względem projektu bardziej na bok. Nie będzie zbyt wciśnięty w kąt? To położenie jest wygodne o tyle, że można ogladnąć tv również z kuchni, podczas gotowania.Z wad: czy kanapa ustawiona przodem do telewizora nie podzieli pomieszczenia na takie dwa wagony?? Wersja druga, to tv we wnęce po lewej stronie kominka.Z zalet takiego rozwiązania: kanapa będzie bardziej na środku, odsunięta od ściany ceglanej. Oświetlenie salonu wypadnie centralnie nad stolikiem kawowym. Wady: tv nie widać z kuchni i mężowi nie podoba się, że będzie koło kominka. Co sądzicie? Edytowane 16 Czerwca 2014 przez .:migotka:. literówki i inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 16.06.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Ja bym zrobiła tv koło kominka a jego max przesunęła na koniec ściany ile się da.Po co oglądać tv z kuchni z odległości 7-8m,wystarczy że będzie widoczne z jadalni i kanapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 16.06.2014 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Po co oglądać tv z kuchni z odległości 7-8m,wystarczy że będzie widoczne z jadalni i kanapy. Po to, żebym mogła się trochę rozerwać podczas szykowania paszy dla moich trzech facetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 16.06.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Zawsze możesz sobie w kuchni zamontować drugi tv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Nie lepiej mały ekranik nad stołem-barkiem w kuchni? mnie troszke brakuje słupków w kuchni - np. na piekarnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 16.06.2014 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Nie lepiej mały ekranik nad stołem-barkiem w kuchni? mnie troszke brakuje słupków w kuchni - np. na piekarnik Elfir, w kuchni będzie słupek, ale to trochę taki OT - zależy mi na waszej pomocy przy salonie, kuchnię już ogarnęłam . To, co widać na rzutach to są tylko luźne propozycje (nie moje) zawarte w projekcie domu. Drugi ekranik rozwiązuje problem oglądania tv w kuchni, nie rozwiązuje tego, że ślubnemu nie podoba się kominek i telewizor na jednej ścianie. A ja juz sama nie wiem, jak lepiej. Mi osobiście najbardziej chodzi o ułożenie kanapy, co jest powiązane ściśle z tym, gdzie ten telewizor wyląduje. W wersji pierwszej kupilibyśmy sofę 3os lub asymetryczny narożnik ustawiony przodem do tv, a krótszym bokiem koło cegły (ale z odstępem, żeby można go było obejść dookoła). Koło kominka byłoby puste miejsce - mój ślubny widziałby tam wygodny fotel, do czytania ew po odwróceniu do siedzenia przy kominku. We wnęce po lewej stronie kominka byłyby półki na książki, na dole niska szafka - jamnik. W drugiej wersji na szafce obok kominka byłby telewizor, narożnik asymetryczny postawiony byłby krótszym bokiem w stronę jadalni i położony praktycznie na środku salonu, a przy ścianie ceglanej niskie szafeczki. Nie byłoby już raczej miejsca na fotel; ew pufa jakaś dodatkowa by się zmieściła. Chcę mieć i wygodne miejsce do oglądania tv i możliwość przycupnięcia przy kominku w zimowy wieczór. Najpierw obstawiałam bardzo przy wariancie II, ale teraz już sama mam wątpliwości, czy nie lepszy nr I... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 ja bym przesunęła kominek w stronę kuchni. http://images63.fotosik.pl/1082/d97b00204a6c606egen.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 16.06.2014 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Ooo, ale fajnie! Tylko teraz to już raczej "po ptokach", bo na całym patererze mam rozprowadzoną podłogówkę i tylko pod kominkiem nie. Więc jeśli dobrze myślę (jeszcze się skonsultuję z mężem), to kominka nie da się przesunąć aż tyle, za cięzki to "mebel", żeby stał nad rurkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Dałoby się przesunąć. http://images63.fotosik.pl/1083/9adec06be022a47fgen.jpg Pomysł bardzo mocarny (żelbet), ale może kierbud miałby pomysł na lżejszą konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 17.06.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Układ zaproponowany przez Elfir jest o tyle fajny że siedzisz przodem do okien i tarasu,dlatego warto pomyśleć nad przesunięciem kominka,gorzej z gniazdami do tv bo trzeba kuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 17.06.2014 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Myślałam nad układem zaproponowanym przez Elfir i jednak to nie przejdzie. Za dużo zmian trzeby by wprowadzać, nie mamy na to już czasu. Oprócz kominka, trzeby też przenieć kable pod kinkiety, gniazdo do tv, a tynku sa już przygotowane pod malowanie. Proszę, pomóżcie, który wariant I, czy II jest wygodniejszy i jak ogarnąć kanapy: narożnik? sofa 3os? jakaś inna kombinacja? Na sofach nie potrzebuję bardzo dużo miejsca, bo nasze rodziny lubią zasiadać do stołu, nie na kanapach. Kanapy bedą do naszego "prywatnego" użytku: dwoje dorosłych i dwójka małych szkrabów, ew na luźną kawkę z przyjaciółką. Zależy nam bardzo, żeby kominek nie był tylko obrazkiem na ścianie, ale żeby dało się przy nim przysiąść np z kubkiem kakao - czyli układ mebli musi być taki, żeby był tam jakiś fotel/pufa/cokolwiek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts