KrzychBiały 16.06.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Witam,Jestem włascicielem drewnianego domku o powierzchni około 802, dach dwuspadomowy- taki klasyczny domek siedliskowy jak to kiedys budowano.Jestem osobą młodą nie znającą sie super na budowlance i zabradzo niemam kogo poprosić o poradę...Chodzi mi o opłacalnosć takiej inwestycji tj:zakres prac to: remont dachu- nowe całe pokrycie dachowe,nowe okna, dzwinowa instalacja elektrycznanowa instalacja hydrauliczna plus COnowa posadzkanowa elewacja (tu dylemat tynk czy drewno- drewno wydaje sie mniej praktyczne)adaptacja poddasza - przyszłościowonowy komin Dom wymaga jeszcze napraw ciesli tj. wymiana 4 belek i 1 podwaliny plus podniesienie z jednego rogu.... Mam środki finansowe na zrobienie w/w prac i tu pojawia sie powazna wątpliwosć... W gruncie rzeczy to zostaje tylko stara konstrukcja i to do naprawy... Może lepiej postawić nowy budynek np z suporexu? (tak to sie pisze?)Wtedy koszt wzrośnie o fundamenty, ściany i nową więźbe dachową- o ile %szacunkowo w zrośni wartosć inwestycji? Najbardziej sie obawiam że domek nawet po remoncie bedzie miał mankamenty typu zapach stareg domu itp... Ciezko pracowałem na sfinansowanie tego remontu ale jak zaczłem przygotowania mam coraz więcej obwa czy przysłowiowo "nie umocze" zła inwestycja.... Czekam na porady, szczególnie licze na tych ktorzy już sa po remoncie takiej chatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Remont starych drewnianych domów to zabawa dla hobbystów - pasjonatów.Na pewno nie wyjdzie cię taniej niż budowa równie małego, prostego domku od podstaw. Jak żal ci tego domku, to możesz spróbowac odzyskac częśc desek, belek, dachówek i zbudowac mały domek o charakterze tego starego, z wbudowanymi elementami starego domu. Ale licz się z tym, że oczyszcenie drewna musiałbyś robić samodzielnie, bo zlecanie znów bardzo podroży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzychBiały 16.06.2014 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) dzięki za opinie.Przekonuje się coraz bardziej do wariantu burzenia... Edytowane 16 Czerwca 2014 przez KrzychBiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts