Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REMONT drewnianego 100-latka prosze oopinie

KrzychBiały

Recommended Posts

Witam,

Jestem włascicielem drewnianego domku o powierzchni około 802, dach dwuspadomowy- taki klasyczny domek siedliskowy jak to kiedys budowano.

Jestem osobą młodą nie znającą sie super na budowlance i zabradzo niemam kogo poprosić o poradę...

Chodzi mi o opłacalnosć takiej inwestycji tj:

zakres prac to:

remont dachu- nowe całe pokrycie dachowe,

nowe okna, dzwi

nowa instalacja elektryczna

nowa instalacja hydrauliczna plus CO

nowa posadzka

nowa elewacja (tu dylemat tynk czy drewno- drewno wydaje sie mniej praktyczne)

adaptacja poddasza - przyszłościowo

nowy komin

Dom wymaga jeszcze napraw ciesli tj. wymiana 4 belek i 1 podwaliny plus podniesienie z jednego rogu....

Mam środki finansowe na zrobienie w/w prac i tu pojawia sie powazna wątpliwosć...

W gruncie rzeczy to zostaje tylko stara konstrukcja i to do naprawy...

Może lepiej postawić nowy budynek np z suporexu? (tak to sie pisze?)

Wtedy koszt wzrośnie o fundamenty, ściany i nową więźbe dachową- o ile %szacunkowo w zrośni wartosć inwestycji?

Najbardziej sie obawiam że domek nawet po remoncie bedzie miał mankamenty typu zapach stareg domu itp...

Ciezko pracowałem na sfinansowanie tego remontu ale jak zaczłem przygotowania mam coraz więcej obwa czy przysłowiowo "nie umocze" zła inwestycja....

Czekam na porady, szczególnie licze na tych ktorzy już sa po remoncie takiej chatki

Remont starych drewnianych domów to zabawa dla hobbystów - pasjonatów.

Na pewno nie wyjdzie cię taniej niż budowa równie małego, prostego domku od podstaw.

Jak żal ci tego domku, to możesz spróbowac odzyskac częśc desek, belek, dachówek i zbudowac mały domek o charakterze tego starego, z wbudowanymi elementami starego domu.

Ale licz się z tym, że oczyszcenie drewna musiałbyś robić samodzielnie, bo zlecanie znów bardzo podroży.