Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po remoncie czuć stęchlizną - pomocy

Lorenco

Recommended Posts

Witajcie,

Wiele postów nt. stęchlizny w domu czytałem ale żaden z nich nie rozwiązuję mojego problemu. Od roku mieszkam w nowym domu z poddaszem użytkowym. Ocieplenie dachu wełna 30cm w dwóch warstwach + pełne deskowanie i papa.

Ale do rzeczy w jednym z pokoi mam ścianę kolonakową osłonietą płytą gipsowa na stelażu. Idą w niej dwa kanały rekuperatora. Nie było w niej wełny i zimą trochę przez nią wiało. Postanowiłem to zmienić. Odkręciłem płyte gipsową na ściance kolankowej i jeden pas płyt gipsowych ze skosu. Poprawiłem wełnę (lekko się zsunęła było brak sznurowania) i włożyłem wełnę do ścianki kolankowej po czym założyłem folię izolacyjną i na to przykręciłem wczesniej zdjęte płyty. Od razu zrobiło się cieplej w pokoju.

Po 3 miesiącach od mojego remontu w pokoju tym czuć stęchliznę. Szukałem wszystkiego aż w końcu okazało się że śmierdzi pas płyt gipsowych które zdjąłem i założyłęm podnownie. Próbowałem nawet pomalować te płyt ale dalej cuchnie. Dodam, że przerwa wentylacyjna między deskowaniem a wełną to ok 4 cm. Płytę gipsową jak i folię użyłem tą samą co była. Wkręty do stelaża wierciłem w innych miejscach i tak myślę, że folia jest dziurawa w miejscach pierwotnych wkrętów. W każdym bądż razie pas płyt na skosie wyżej sufitu (którego nie zdejmowałem) nie śmierdzi. Co mogę poprawić/zrobić aby nie zdejmowac poraz kolejny płyt gipsowcyh. Licze na wasze doświadczenie i dobre rady. Pozdro