Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom niezgodny ze stanem technicznym

Recommended Posts

Witam serdecznie

Założyłem temat ponieważ poszukuję rady w problemie, z którym pozostałem. Kupiłem dom w zabudowie szeregowej. Obecnie trwają tam prace remontowe. Przyszło do remontu łazienki w której znajduje się piec z zamkniętą komorą spalania, przy którym wykonano w suficie kratkę wentylacyjną. Projekt jaki otrzymałem przed zawarciem aktu notarialnego, jak i ksero projektów które wziąłem od wykonawcy po zaistniałym problemie mają czarno na białym przewidzianą drugą kratkę wentylacyjną. W trakcie remontu chciałem na własny koszt wykonać ową kratkę, ponieważ z uwagi na przepisy prawne deweloper tłumaczył, iż mimo zawarcia jej w projekcie nie została wykonana, ponieważ przy zamkniętej komorze spalania nie jest obligatoryjna jeśli chodzi o przepisy prawa. Ku mojemu zaskoczeniu po rozwaleniu ścianki, tudzież zrobieniu wlotu w suficie, gdzie mogłaby znajdować się kratka - okazało się że dom powstał bez przewodu kominowego do wentylacji w tym miejscu, co zakłada projekt. Wykonawca tłumaczył że projekt był zmieniany wielokrotnie na etapie prac. Co dziwniejsze projekt który on posiada, a który mi przekazał został w takim zakresie przekazany i zatwierdzony przez Starostwo Powiatowe.

Na obecnym etapie wykonanie tych prac zapewne jest i kosztowne, i wiązałoby się to z nakładem dodatkowej pracy. Dodam, iż łazienka znajduje się na na I kondygnacji, jest jeszcze poddasze. Stąd moje zapytanie- w związku z tym iż otrzymałem nieaktualne rzuty przed kupnem domu, zgłaszając ten problem nie otrzymałem żadnej sensownej odpowiedzi - na ile na tym etapie mogę żądać od dewelopera jakichkolwiek środków finansowych związanych z ewentualną przeróbką? Czy jest w ogóle sens ruszać temat?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc

Pozdrawiam

raczej możesz odstąpić od umowy sprzedazy za brak zgodności przedmiotu z umową.

i jak to mówią - tradycyjnie w sądzie sprawa się skończy, bo developer zarzuci zmiany w rzeczy i że "widziały gały co brały" (nie szkodzi że nie ma racji) i będzie gips.

najlepiej w takim wypadku, jak jest grupa niezadowolonych, wtedy łatwiej

Nawiew nie jest realizowany przez komin. A przez Zetkę w ścianie.

Jeżeli deweloper zminił kocioł na zamknięta komorę logiczne jest że nie wykonał zbędnych kratek.

O, właśnie

i teraz, czy była to zmiana na tyle nie istotna że nie wymagała naniesienia w dokumentacji - i wszystko jasne

nawiew - wywiew przy urządzeniach do gazu z otwartą komorą spalania?

Piec jest z zamkniętą komorą spalania

Nawiew nie jest realizowany przez komin. A przez Zetkę w ścianie.

Jeżeli deweloper zminił kocioł na zamknięta komorę logiczne jest że nie wykonał zbędnych kratek.

Rozumiem, iż w momencie montażu pieca z zamknięta komorą spalania została wyeliminowana druga kratka przewidziana w projekcie. Problem w tym, że do niej nie ma przewodu kominowego, który w projekcie występuje. Czemu mi na tym zależy? Ponieważ piec, przy którym znajduje się kratka wentylacyjna zostanie zabudowany i mimo iż zrobię w drzwiczkach frontowych kratkę, to raczej na potrzeby wentylacji łazienki będzie to mało, stąd całe halo o komin, którego nie ma

Rozumiem, iż w momencie montażu pieca z zamknięta komorą spalania została wyeliminowana druga kratka przewidziana w projekcie. Problem w tym, że do niej nie ma przewodu kominowego, który w projekcie występuje. Czemu mi na tym zależy? Ponieważ piec, przy którym znajduje się kratka wentylacyjna zostanie zabudowany i mimo iż zrobię w drzwiczkach frontowych kratkę, to raczej na potrzeby wentylacji łazienki będzie to mało, stąd całe halo o komin, którego nie ma

Dla mnie logiczne jest że jak likwiduje kratkę to i kanał -likwidacja samej kratki to oszczędnośc rzędu 10zł. Kratka która masz jest na potrzeby łazienki a nie kotła. Kocioł oddycha przez komin.

• 2 weeks później...
Dla mnie logiczne jest że jak likwiduje kratkę to i kanał -likwidacja samej kratki to oszczędnośc rzędu 10zł. Kratka która masz jest na potrzeby łazienki a nie kotła. Kocioł oddycha przez komin.

Fakt, komin do kotła, kratka do łazienki. Ale skoro ktoś mądry zamontował w łazience piec, który śmiało mógł powędrować do odrębnego pomieszczenia - niemniej jednak wykonując jego montaż w łazience, zrezygnował tym samym z wykonania przewodu kominowego z drugą kratką która była w projekcie. Zatem skoro przewidział zmianę przewodów kominowych dlaczego wykonał kratkę (rzekomo do łazienki) nad piecem, który nie wymaga dodatkowej wentylacji????!!! Całe halo właśnie o to się rozchodzi, że kiedy zabuduję piec / pralkę, łazienka dla której jest przewidziana "kratka" nie spełnia swojej funkcji.

Zakładając że nikt nie ma ochoty oglądać wielkiej landary pieca, do tego wszystkich rur do niego i pralki, zatem skoro projekt winien mieć drugi przewód kominowy co przedstawiają okazane mi rzuty, dlaczego miałbym z niego nieskorzystać?!

Dlatego poprosiłem o radę czy i w jaki sposób zacząć temat z deweloperem...

to jak w koncu jest u Ciebie?

masz teraz piec z zamknieta komora spalania, doprowadzenie(pow) i odprowadzenie(spal) realizowane przez rure w scianie(rura w rurze). Jeden komin went. z kratka, ktory teraz sluzy za wentylacje lazienki?

wg. projektu mialo byc:

piec z otwarta komora, 2 przewody kominowe. 1-szy dla wentylacji lazienki, 2-gi dla odprowadzenia spalin z pieca.

czy tak?

mozesz zabudowac piec nie do sufitu, zostawiajac dojscie pow. do kratki, ewent. zrobic tunel w srodku zabudowy + dolozyc wentylator z pom. wilgotnosci, bo przez ten tunel moze slabiej wentylowac.

do developera trzeba najlepiej w formie pisemnej - na projekcie masz komin pod piec gazowy - w realu go brak. Pozostaje solidna rekompensata pieniezna albo dorobienie brakujacego przewodu, co wg. mnie na obecnym etapie = spora demolka. sam wolalbym sie dogadac i dostac $$, a problem wentylacji i zabudowy rozwiazac inaczej. Poniewaz chodzic tu bedzie o wieksze pieniazki, raczej zostanie droga sadowa. Przewod pod spaliny z pieca gazowego powinien miec chyba wklad z kwasowki, wiec nie daj sie splawic wstawieniem kanalu plastikowego na lini sufit lazienki - dach jesli bedizesz walczyc o zrownanie sie ze stanem z projektu.

Tak, jak jest teraz - jest poprawnie.

Chcesz zabudować...

Zabudujesz - popsujesz.

TY popsujesz!

Ty będziesz musiał naprawić i zapłacić za naprawę.

Kupowałeś mieszkanie z projektem pod planowaną zabudowę?

Sprzedano Ci nie to, co chciałeś kupić...

Kupowałeś mieszkanie "sprawne technicznie"?

TAKIE dostałeś.

Adam M.

Można bardzo chcieć pojeździć sobie na hulajnodze po autostradzie.

Technicznie - wykonalne.

Prawnie - nie!!!

A hulajnogi sprzedają BEZ opisu - nie nadaje się do jazdy po autostradzie!

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

No pewnie, myślę że nie mniej jak połowa wartości rynkowej mieszkania :lol2:

tak dobrze to nawet w erze nie ma/nie bylo ;) ale realnie patrzac, na tym etapie dostawienie drugiego typowego kanalu wentylacyjnego (by sie stan zrownal z projektem) to juz chyba nie robotka na 30 min :) dajcie boxowi sie wykazac jaki z niego negocjator ;) inna sprawa, ze moze po drodze byl malym druczkiem zapis "widzialy galy co braly" i po zawodach :p

Tak, jak jest teraz - jest poprawnie.

Chcesz zabudować...

Zabudujesz - popsujesz.

TY popsujesz!

Ty będziesz musiał naprawić i zapłacić za naprawę.

Kupowałeś mieszkanie z projektem pod planowaną zabudowę?

Sprzedano Ci nie to, co chciałeś kupić...

Kupowałeś mieszkanie "sprawne technicznie"?

TAKIE dostałeś.

Adam M.

Można bardzo chcieć pojeździć sobie na hulajnodze po autostradzie.

Technicznie - wykonalne.

Prawnie - nie!!!

A hulajnogi sprzedają BEZ opisu - nie nadaje się do jazdy po autostradzie!

Adam M.

A co ma jedno z drugim wspólnego? To czy zabudowa tam powstanie do indywidualna sprawa kupującego i bynajmniej nie muszę tego uzgadniać z deweloperem.

to jak w koncu jest u Ciebie?

masz teraz piec z zamknieta komora spalania, doprowadzenie(pow) i odprowadzenie(spal) realizowane przez rure w scianie(rura w rurze). Jeden komin went. z kratka, ktory teraz sluzy za wentylacje lazienki?

wg. projektu mialo byc:

piec z otwarta komora, 2 przewody kominowe. 1-szy dla wentylacji lazienki, 2-gi dla odprowadzenia spalin z pieca.

czy tak?

mozesz zabudowac piec nie do sufitu, zostawiajac dojscie pow. do kratki, ewent. zrobic tunel w srodku zabudowy + dolozyc wentylator z pom. wilgotnosci, bo przez ten tunel moze slabiej wentylowac.

do developera trzeba najlepiej w formie pisemnej - na projekcie masz komin pod piec gazowy - w realu go brak. Pozostaje solidna rekompensata pieniezna albo dorobienie brakujacego przewodu, co wg. mnie na obecnym etapie = spora demolka. sam wolalbym sie dogadac i dostac $$, a problem wentylacji i zabudowy rozwiazac inaczej. Poniewaz chodzic tu bedzie o wieksze pieniazki, raczej zostanie droga sadowa. Przewod pod spaliny z pieca gazowego powinien miec chyba wklad z kwasowki, wiec nie daj sie splawic wstawieniem kanalu plastikowego na lini sufit lazienki - dach jesli bedizesz walczyc o zrownanie sie ze stanem z projektu.

Wiesz co myślę że najlepiej jak wrzucę tu zdjęcie tej instalacji będzie wiadomo o co biega... Z tego co powyżej zrozumiałem stwierdziłeś że w projekcie jest komin pod piec, a w realu go nie ma.... Ja tu poruszam tylko kwestie przewodów kominowych z kratką wentylacyjną....

nie bylem pewny jak w koncu jest, dlatego prosilem o wyjasnienie - w pierwszym poscie piszesz "okazało się że dom powstał bez przewodu kominowego" :)

dla mnie byla to sugestia, ze w projekcie miales komin (klasyczny) do odprowadzenia spalin z pieca, a w trakcie budowy deve zamienil piec oraz postanowiono przez sciane puscic rure w rurze zaciagajace pow. i wyrzucajace spaliny z pieca. Jednoczesnie zrezygnowano z wspomnianego przew. kominowego.

podaj wiecej szczegolow - bedzie latwiej :D

nie bylem pewny jak w koncu jest, dlatego prosilem o wyjasnienie - w pierwszym poscie piszesz "okazało się że dom powstał bez przewodu kominowego" :)

dla mnie byla to sugestia, ze w projekcie miales komin (klasyczny) do odprowadzenia spalin z pieca, a w trakcie budowy deve zamienil piec oraz postanowiono przez sciane puscic rure w rurze zaciagajace pow. i wyrzucajace spaliny z pieca. Jednoczesnie zrezygnowano z wspomnianego przew. kominowego.

podaj wiecej szczegolow - bedzie latwiej :D

Przewód kominowy do pieca to odrębna sprawa i tu wszystko jest ok. Jest osobne odprowadzenie. Ja poruszam tutaj kwestię kratek wentylacyjnych. Projekt zakłada dwie takie kratki. Jedną przy piecu, drugą z drugiej strony łazienki. Ta przy piecu została wykonana, natomiast ta druga wraz z przewodem kominowym do niej została pominięta z uwagi na fakt, iż nie zastosowano tutaj pieca z otwarta komorą spalania, gdyż metraż pomieszczenia przesądził o montażu pieca z zamkniętą komorą spalania. I wszystko wydaje się być ok, niemniej jednak remont łazienki za mną, czekam za zabudową pieca i pralki. W zabudowie będzie kratka wentylacyjna. Naturalnie zrobię kratkę wentylacyjną w drzwiczkach ale nie wiem na ile to będzie pomocne i konieczne. Stąd mimo iż nie wykonano mi drugiej kratki, chciałem ją zrobić na własną rękę, problem w tym że nie mam drugiego przewodu kominowego, który projekt przewiduje, a który chciałem tu wykorzystać.

I rozumiem że zabudowa nie była w projekcie, bo to indywidualna sprawa, niemniej jednak tak samo jak piec był możliwy do wykonania w innym pomieszczeniu, tak zakładam, iż możliwym było przewidzenie wykonania takiej zabudowy, tym bardziej, że cała instalacja plus piec wyglądem nie zachwycają, stąd istniejącą kratkę można była wykonać obok.

W związku z czym zachodzę w głowę czy fakt niewykonania drugiego przewodu kominowego do drugiej kratki wentylacyjnej jest podstawą roszczenia wobec dewelopera.