Tomasz1977 18.06.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Witam, Mam pytanie jak policzyć ilość betonu potrzebnego na ławy, ilość stali oraz na ławy oraz ile sztuk bloczków betonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 18.06.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 A nie dostałeś kosztorysu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.06.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Ciekaw jestem w jaki sposób zarobiłeś na ten dom skoro nie potrafisz liczyc objętości brył. To matematyka na poziomie szkoły podstawowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz1977 18.06.2014 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Ciekaw jestem w jaki sposób zarobiłeś na ten dom skoro nie potrafisz liczyc objętości brył. To matematyka na poziomie szkoły podstawowej. mam tylko zestawienie materiałów policzyłem sam ale chce się upewnić czy dobrze to zrobiłem z moich obliczeń wychodzi pręt fi 12mm około 240m pręt fi 6mm około 400m beton około 14m sześciennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz1977 18.06.2014 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 zapominałem jeszcze dodać-zrezygnowałem z garażu -dom poszerzony o 80cm z prawej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 wysokosć fundamentu * jego powierzchnia w rzucie płaskim (w metrach). Mozna zaokrąglić w dół, przewidując objętośc, która wyprze zbrojenie (niewiele, ale zawsze coś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 18.06.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 wysokosć fundamentu * jego powierzchnia w rzucie płaskim (w metrach). Mozna zaokrąglić w dół, przewidując objętośc, która wyprze zbrojenie (niewiele, ale zawsze coś) lepiej zaokrąglić w górę, bo zawsze się gdzieś wyleje trochę pytanie na ile dokładnie wykopane fundamenty. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Ja miałam m3 betonu wyliczone w zasadzie w projekcie. Różnica w objętości zbrojenia okazała się ok. 150 l Tylko, że miałam płytę, więc liczenie było proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 18.06.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Beton na ławy policzyć dokładnie można i należy jako sumę objętości prostopadłościanów. Nie sprawdzę dokładnie Twoich wyliczeń, bo na zdjęciach nie widzę wszystkich wymiarów. To co widzę (ale mogę się mylić, bo rozmazane), to wychodzi mi na ławy około 13,5m3 ale do tego jeszcze stopy słupów i pod kominy przynajmniej 2 m3. Dużo zależy od wykopu i praktyk majstrów. Zrobiony ręcznie i równo, w stabilnym gruncie = tyle co wyliczysz z projektu, tyle pójdzie betonu. Wykop zrobiony szerzej, nierówno, ekipa chce lać ławy prawie do powierzchni gruntu = zupełnie inne ilości betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts