ArturEla 18.06.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Witam, Mam wątpliwości i mętlik co do ogrzewania, rekuperacji i okien. Domek parterowy z płaskim dachem, 200m2. Budowa z ceramiki 24 + docieplenie (tutaj zależne od kosztów ale wolałbym wełnę) Brak gazu, więc ogrzewanie piec z podajnikiem + ogrzewanie wody - nadmienię, że chcemy mieć tylko ogrzewanie podłogowe w całym domu (salon, jadalnie, kuchnie, sypialnie, łazienki) - czy podłogówka zapewni ciepło podczas zimowych wieczorów czy jednak zamontować grzejniki? Na podłodze będzie tylko szlifowany beton. Dodatkowo w salonie kominek-koza. Rekuperacja dodatkowo i tutaj wyczytałem, że przy rekuperacji powinno się zastosować okna nie otwierane (witryny) - dla nas super z racji kosztów bo mamy wycenę na okna z roletami 70tys a przy oknach typu witryna koszty zdecydowanie byłyby niższe - jednak mamy wątpliwości czy np. w pokoju synów zda to relację czy jednak przewietrzenie pokoju poprzez otwarcie okna jest lepsze-zdrowsze? Proszę o porady, choć wiem że takich tematów jest pełno ale co post to inne propozycje z racji wielkości domu etc. tak więc proszę o wyrozumiałość)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 18.06.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Chcesz dom z oknami których nie da sie otworzyć? Widziałeś kiedyś taki? Może źle zrozumiałeś tą opinie, przy rekuperacji rzadziej będziesz musiał je otwierać celem tzw wietrzenia domu i powinny być zamknięte i szczelne aby reku miało najlepszą sprawność ale żeby pozbawić sie możliwości wyjścia np na taras lub wydarcia mordy przez otwarte okno to już strzał w kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.06.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 moje uwagi: (czysto subiektywne)1. ceramika - można lepiej trafić2 wungiel - totalna porażka3. kominek - tylko szczelny4 rekuperacja + tylko fixy - lekka przesada - fixy stosuje się z innych powodów plusy1. 200m - domek, płaski dach2. podłogówka - i tak trzymaj3. kominek - jak lubisz palić4. rekuperacja - wcale nie jest dodatkowo5. fix'y - w parterowym domku jak można myć od zewnątrz bez otwarcia i komuś pasuje - OK (mnie pasuje więc na +)6. poprawna wentylacja meczaniczna nie wymaga wspomagania otwartymi oknami rozwinie się temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 rozwinie się temat he he ... dziwne że żadna "pompka" jeszcze go nie rozkręciła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.06.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 ,,ale żeby pozbawić sie możliwości wyjścia np na taras lub wydarcia mordy przez otwarte okno to już strzał w kolano. "Jedno z trafniejszych określeń. Należy założyć,że czasami słup dostarczający energię elektryczną może się zepsuć.Należy założyć że czasami z domu chcesz dyskretnie zwiać.Należy w końcu założyć że ścięta trawa pachnie niebywale.No i dom dla mnie a nie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 18.06.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 ,,ale żeby pozbawić sie możliwości wyjścia np na taras lub wydarcia mordy przez otwarte okno to już strzał w kolano. " Jedno z trafniejszych określeń. Należy założyć,że czasami słup dostarczający energię elektryczną może się zepsuć.Należy założyć że czasami z domu chcesz dyskretnie zwiać.Należy w końcu założyć że ścięta trawa pachnie niebywale.No i dom dla mnie a nie odwrotnie. Amen:goodnight: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ralfii_VR 20.06.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 ,,ale żeby pozbawić sie możliwości wyjścia np na taras lub wydarcia mordy przez otwarte okno to już strzał w kolano. " Jedno z trafniejszych określeń. Należy założyć,że czasami słup dostarczający energię elektryczną może się zepsuć.Należy założyć że czasami z domu chcesz dyskretnie zwiać.Należy w końcu założyć że ścięta trawa pachnie niebywale.No i dom dla mnie a nie odwrotnie. koszty miedzy fixem a U-R są na tyle nieduże że szkoda pozbawiać się tej opcji, ja mam fixy tylko w paru miejscach, reszta U-R, też reku w domu, wiec za radą kolegi nydar nie rób tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edelka 09.07.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Nie umiem sobie wyobrazić domu z nieotwieranymi oknami, czyli tak zwanymi witrynami, to jakiś absurd, pomijając ich mycie (wiem można z zewnątrz, ale to głupie wygląda) nie mówiąc już o wietrzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.07.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Ci co mają fixy nie potrafią sobie wyobrazić, by mieli otwierane okna. Zrobię zdjęcia i opiszę wyższość fixów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.07.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Nie umiem sobie wyobrazić domu z nieotwieranymi oknami, czyli tak zwanymi witrynami, to jakiś absurd, pomijając ich mycie (wiem można z zewnątrz, ale to głupie wygląda) nie mówiąc już o wietrzeniu.Kwestia przyzwyczajenia. Ja mam zamiar pozostawić jedno otwierane w każdym pomieszczeniu ale reszta fixy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.07.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Ci co mają fixy nie potrafią sobie wyobrazić, by mieli otwierane okna. Zrobię zdjęcia i opiszę wyższość fixów.To będzie epokowe dzieło. Dawaj, misiu, czekamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturEla 09.07.2014 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Chcesz dom z oknami których nie da sie otworzyć? Widziałeś kiedyś taki? Może źle zrozumiałeś tą opinie, przy rekuperacji rzadziej będziesz musiał je otwierać celem tzw wietrzenia domu i powinny być zamknięte i szczelne aby reku miało najlepszą sprawność ale żeby pozbawić sie możliwości wyjścia np na taras lub wydarcia mordy przez otwarte okno to już strzał w kolano. Jak sam napisałeś reku ma najlepszą wydajność przy szczelnie zamkniętych oknach czyli po co stosować wszędzie okna otwierane jak można w części pomieszczeń zastosować witryny i tym samym zaoszczędzić kilka złotych. Taras- oczywiście, że strzałem w kolano byłby pozbawienia się możliwości wyjścia dlatego tutaj będzie otwierane. Chciałbym ograniczyć okna otwierane do min ale nie zamknąć się jak w fortecy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturEla 09.07.2014 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Tu zależy mi bardziej na opini czy reku jest "zdrowa"? czy lepiej przwietrzyć pomieszczenie poprzez otwarcie okna?Czy samo ogrzewanie podłogowe zapewni ciepło w zimowe dni czy jednak zastosować grzejniki?Co do kominka typu koza to dla klimatu i ciepla w salonie - tego jesteśmy świadom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturEla 09.07.2014 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 ad.1 co np.? nie jestem zwolennikiem silki itp.ad.2 ekogroszek, bardziej peletad.3 Koza tutaj dla samego klimatu i ciepla w salonie.ad.4 nie tylko fixy (niedoprecyzowałem ale widzę, ze najwięcej uwagi temu poświęcili wszyscy) Chodzi mi bardziej o to czy reku jest zdrowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.07.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Nie umiem sobie wyobrazić domu z nieotwieranymi oknami, ... To efekt ubogiej wyobraźni, a nie przyzwyczajeń/nawyków/tradycji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 13.07.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 ArturEla - ja to rozumiem tak, ze zastanawiacie sie bardziej kompleksowo nad funkcjonowaniem domu. Wykonajcie OZC - jak dla mnie to podstawa do dalszych decyzji. Najlepiej wydane 300-400 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.07.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Nie umiem sobie wyobrazić domu z nieotwieranymi oknami, czyli tak zwanymi witrynami, to jakiś absurd, pomijając ich mycie (wiem można z zewnątrz, ale to głupie wygląda) nie mówiąc już o wietrzeniu. Masz słabą wyobraźnie Od wietrzenia jest rekuperacja. A do mycia masz o jedną wewnętrzną powierzchnię ramy, uszczelek, zawiasów mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rekuperatory.pl 28.11.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 To jest trochę inaczej: w domu z rekuperacją MOZNA, ale nie trzeba robić nieotwieranych okien. Takie nieotwierane, fachowo zwane szkleniami stałymi, są po prostu tańsze....i wg niektórych ładniejsze (więcej światła, bo nie zabiera go profil skrzydła okiennego, którego nie ma). W praktyce część okien robi się nieotwieranych, ale część koniecznie tak! I nie przeszkadza to rekuperacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
only 28.11.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Ale po co otwierane okna w nowoczesnym domu? Dopiero planuję budowę domu, ale nie wyobrażam sobie, aby otwierane było coś więcej niż drzwi wejściowe i wyjście na taras. Ponadto duże okna bez ramek to same zalety: wyglądają po prostu ładniej, energooszczędniejsze, więcej światła, bezawaryjne i zdecydowanie tańsze Wyjście na dwór dwa razy do roku aby je umyć przyda się nawet dla zdrowia (świeże powietrze mamy przecież w domu), a i przy okazji można przywitać się ze ściętą trawą. To jak kiedyś z klimą w aucie, po co klima, jak można szybki otwierać.. W autobusach też były otwierane szyby, a w dobie klimatyzacji i wentylacji, też już się nie otwierają. Postęp, postęp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.11.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) W przyszłym tygodniu zamontują mi okna w warstwie ocieplenia. Różniaca pomiędzy FIX-em a oknem była na poziomie 80zł za okno, a różnica Ufix a Uokno była 0,8 do 0,65. Wszystkich okien mam 20m2, więc mamy (0,8-0,65)*20*20=60W różnicy w mocy strat, a to oznacza 216kWh rocznie, a to oznacza 130zł najdrożym prądem rocznie. Dopłacam 80zł za okno, a okien mam 9, więc dodatkowo bulę 720zł przy inwestycji. Mam 31 lat i zakładam przeżycie jeszcze 50-ciu lat. Zatem dodatkowa opłata przez ten okres, oraz dodatkowa opłata przy inwestycji to 720+ 50*130= 7220zł, co oznacza 144,40zł rocznie, co oznacza 12 złotych i trzy grosze miesięcznie za komfort otwieranych okien w domu. Nie warto? p.s. W II taryfie koszty spadają do nieco ponad 6 złotych, czyli zamiast 2-3 piw można otwierać okna. Nie warto? Edytowane 28 Listopada 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts