Rysiek_79 18.06.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Witam forumowiczów,Proszę o poradę co zrobić z fachowcem, który nie chce poprawić po sobie źle wykonanych prac.Krótko naświetlę temat - do generalnego remontu całego mieszkania (z ruiny) zatrudniłem "fachowców" posiadających działalność gospodarczą ale żadnej umowy nie spisywaliśmy. W trakcie prac regularnie na żądanie wypłacałem (adekwatnie do postępu prac) zaliczki. Na zakończenie z ostatnią transzą umowa ustna była taka, że mam tydzień na obejrzenie prac a jak będę miał jakieś uwagi to przyjdą poprawić. Zgodziłem się na takie rozwiązanie ze względu na to że fachowcy wydawali się być solidnymi, a wcześniej w trakcie remontu regularnie ich kontrolowałem i na bieżąco zgłaszałem uwagi do prac a poza tym to rodzina mojego kolegi więc też chciałem zachować się w porządku - i tutaj zrobiłem błąd. Niestety ostatnie etap prac - gipsowanie, gładzenie i malowanie zostało wykonane fatalnie (pęknięcia, dziury, źle wykończone naroża, niedomalowania i wystające ponad listwy przypodłogowe nie wykończone doły ścian). wezwałem fachowców, zobaczyli, powiedzieli że poprawią i tyle ich widzieli ("jutro, za tydzień, mamy inną robotę, przesadza Pan"). Dziś jest półtora miesiąca po zakończeniu remontu a za wykończenia wziąłem się sam. Nie chcę już żeby przychodzili i poprawiali, ale zażądam zwrotu pieniędzy za wykończeniówkę oraz zmarnowane materiały m. in. farby. Spodziewam się że moja prośba zostanie potraktowana z przymrużeniem oka więc chciałbym się przygotować i przygotować na taką ewentualność. Jedyne czym dysponuję to lista kolejnych zaliczek, przy których "fachowiec" podpisał się że odebrał. Pytanie jest takie co z tym mogę zrobić. Nawet jeśli nie odzyskam pieniędzy chciałbym aby oszuści nauczyli się że takie praktyki się nie opłacają. A koledzy po fachu wreszcie zaczęli szanować klientów i ich pieniądze.Z góry dziękuję za wszystkie porady jak ich wyprostować. Wiem gdzie aktualnie pracują (na takich samych zasadach jak u mnie), mam te potwierdzenia odbioru zaliczek, nie chciałbym aby im to uszło na bezkarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Pisemne wezwanie do naprawy wg. umowy z podaniem terminu (realnego) naprawyPisemne przedsądowne wezwanie do naprawienia szkód - termin 2 tygodniePismo do sądu - Wydział cywilny Niestety nie masz prawa żadać zwrotu zaliczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.06.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Formalnie możesz im skoczyć na ................Chyba, że masz dokumentacje fotograficzną, przed przystąpieniem we własnym zakresie do poprawek. Tak to jest jeśli załatwia się wszystko na "gębę", a szczególnie jeśli to dotyczy reklamacji. Teoretycznie masz pozamiatane, bo nikt nie jest w stanie określić jaki był stan "wykończenia", bo sam poprawiasz.Zakładanie sprawy sądowej narazi Cię tylko na koszty - bo przegrasz na pierwszym posiedzeniu. Proponuję załatwienie sprawy po męsku. Odczekaj jeszcze jakiś czas np. następne 1,5 miesiąca. Po tym terminie zadzwoń do właściciela i zakomunikuj mu, że albo otrzymasz od niego zwrot poniesionych przez Ciebie dodatkowych kosztów, związanych z poprawkami źle wykonanej usługi, podając realną i akceptowalną kwotę.Podczas tej rozmowy "zasygnalizuj", że jeśli nie spełni Twojej prośby, to zrobisz donos na niego do US, że nie zafakturował wykonanych prac i uszczuplił dochód RP, co sumarycznie będzie go kosztowało kilkanaście razy więcej niż powinien zapłacić Tobie. Jeśli na buraka to nie podziała - dokonaj zawiadomienia US, ochroni to innych przed tym szkodnikiem. Nie miej skrupułów, takie firmy należy eliminować z rynku - zwłaszcza jak właściciel jest przygłupem (gdyby nie był, to skorzystałby z Twojej propozycji, a to mogło rokować jakąś "przyszłość" dla tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malawiedzma 20.06.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 napisz do niego pismo, ze zadasz usuniecia wady, a jesli nie usunie jej w terminie, to poinformuj, ze podasz go do sadu. powinno podzialac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.06.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Czytamy uważnie - te czarne znaczki to nie tylko grafika, to także informacja. On już nie ma tych wad - sam je usunął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malawiedzma 27.06.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 faktycznie, masz racje, przepraszam - niedoczytalam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts