mateusz0081 19.06.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 WitamOd pewnego czasu zastanawiam się czy było by opłacalne wybudowanie mieszkań pod wynajem.Posiadam dwie małe działki po ok. 500 m2, które są prawie w centrum wsi. Wieś jest dość duża i rozwijająca się dość szybko, liczy ponad 2 tyś mieszkańców. Dużo punktów handlowych, budowlane, spożywcze (biedronka) chemiczne itp. Nie wiem ile wyniósł by koszt budowy ok 6-8 mieszkań na jednej działce, najtańszym kosztem i jaki system budowy było by trzeba wybrać.Czy standardowo z pustaka lub może z gotowych elementów prefabrykowanych betonowych ?Jakie wiążą się koszty z późniejszym wynajem (podatki, opłaty itp ) ?? Jeżeli jest tutaj taka osoba, która orientuje się w takowych sprawach, proszę o pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.06.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Koszt budowy to 2,0-3tyś m2. Z ciekawości te mieszkania chcesz wynajmować pod turystykę czy napływowym "mieszkańcom" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz0081 19.06.2014 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Miały by być to mieszkania całoroczne, takie jak wynajmują w miastach w blokach.Myślę, że do 30-40 m2. Czy budowa w opcji z gotowych elementów prefabrykowanych betonowych jest tańsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 nie. Żaden deweloper nie buduje z prefabrykatów. Ja bym się zastanowiła czy MPZP przewiduje budownictwo wielorodzinne. To czy najem się opłaci - watpię. Chyba, ze w pobliżu jest wieksze miasto cierpące na niedobór lokali a droga dojazdowa jest prosta i szybka (20-30 min max). Bardziej opłaci się zbudowac na sprzedaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz0081 19.06.2014 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Do wiekszego miasta mam 15 min. W zasadzie, jeżeli miał bym budować na sprzedaż, czy dużo można zarobić na takich nieruchomościach ?Lub budowa domów mieszkalnych ?Wiem, że zależy to od lokalizacji i wielu czynników, lecz średnio chciał bym wiedzieć jak wygląda to procentowo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 deweloperzy jakoś nie narzekają.U mnie w okolicy każda tańsza wieksza dzialka jest wykupiona przez deweloperów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts