Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa mieszkań pod wynajem na wsi ! - Czy opłacalne ??

Recommended Posts

Witam

Od pewnego czasu zastanawiam się czy było by opłacalne wybudowanie mieszkań pod wynajem.

Posiadam dwie małe działki po ok. 500 m2, które są prawie w centrum wsi. Wieś jest dość duża i rozwijająca się dość szybko, liczy ponad 2 tyś mieszkańców. Dużo punktów handlowych, budowlane, spożywcze (biedronka) chemiczne itp.

Nie wiem ile wyniósł by koszt budowy ok 6-8 mieszkań na jednej działce, najtańszym kosztem i jaki system budowy było by trzeba wybrać.

Czy standardowo z pustaka lub może z gotowych elementów prefabrykowanych betonowych ?

Jakie wiążą się koszty z późniejszym wynajem (podatki, opłaty itp ) ??

Jeżeli jest tutaj taka osoba, która orientuje się w takowych sprawach, proszę o pomoc.

Pozdrawiam

nie.

Żaden deweloper nie buduje z prefabrykatów. :)

Ja bym się zastanowiła czy MPZP przewiduje budownictwo wielorodzinne.

To czy najem się opłaci - watpię. Chyba, ze w pobliżu jest wieksze miasto cierpące na niedobór lokali a droga dojazdowa jest prosta i szybka (20-30 min max).

Bardziej opłaci się zbudowac na sprzedaż.

Do wiekszego miasta mam 15 min.

W zasadzie, jeżeli miał bym budować na sprzedaż, czy dużo można zarobić na takich nieruchomościach ?

Lub budowa domów mieszkalnych ?

Wiem, że zależy to od lokalizacji i wielu czynników, lecz średnio chciał bym wiedzieć jak wygląda to procentowo.

Pozdrawiam