Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZKODNIKI roślin ozdobnych

Recommended Posts

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może to nie będzie pocieszeniem na zmartwienia, ale... Ludzie mieszkający w mieście może i mogą się dogadać i sadzić albo nie sadzić pewne gatunki, ale co mają powiedzieć mieszkający w lesie i jego pobliżu? Tu już nie ma wyjścia. Mam "za płotem" świerki, modrzwie, sosnę wejmutkę, topolę osikę i wiele innych "potencjalnie niebezpiecznych" gatunków. I co? I nic. To jest przyroda i nie chcę nawet na to wpływać.

• 2 weeks później...
Czy sa gatunki modrzewia których ten problem nie dotyczy. Kupiłem dwa małe modrzewie, ale po przeczytaniu postu nie zasadziłem sadzonek. Co z tym zrobić, mam na działce doœć dużo œwierków, sosen, dębów i brzuz, pomuœlałem,że w jakiejœ znacznej odległoœci, a le znowu wiatr. A jak radzš sobie w lasach, przecierz modrzewia sadzi się od lat.

Zabieram sie do planowania ogrodu i zaskoczyło mnie to co piszecie o sąsiedztwie świerków i modrzewi.

Mielismy przez około 15 lat działkę letniskową,na której rosły sobie wspólnie, wzdłuz chodnika swierki, pod siatka modrzewie, a za domem nawet na zmiane. Działka miala 600 m2 i po ilus latach wycielismy kilka modrzewi bo za bardzo się rozrosły.

Moze ja nie zauwazyłam, że chorują lub coś jest z nimi nie tak?

Teraz chciałam posadzić razem sosny, swierki i kilka modrzewi, ale moge przeciez zaplanowac inaczej.

• 3 weeks później...
To jest mszyca dwudomowa, pokolenie zmieniające żywiciela ma skrzydełka i lata sobie daleko, a wiatr niesie toto jeszcze dalej, niestety.

Promanal 2% przed pękaniem pąków, Fastac 0,015% na pierwsze załamane igły, układowe (Confidor 0,04% jeśli już jest wełnisty puch. To na Md. U świerka usuwamy galasy do połowy VI, wiosną Promanal

Mirku, jest połowa maja. Czy robić teraz oprysk Fastaciem, czy może jeszcze zaczekać?

• 1 month później...

Czekałem, czekałem z tym opryskiem a objawów występowania ochojnika na modrzewiach nie widać. Czy u Was też tak jest? Może to przez ostrą zimę...

PS Na świerkach zauważyłem że występują "ananasy" i to w dość dużej liczbie świadczące o obecności ochojnika. Ile mogłem to usunąłem.

• 10 months później...

niestety, znów mamy wysyp. Zebralismy ze świerków pół wiadra galasów :(

Nie znaleźlismy na serbskich, srebnych, jodłach. Na zwykłych - pogrom.

W ogrodzie mamy posadzone 4 modrzewie. Kolejne sa oddalone od nas 150m.

Jaką mamy szansę, że jak wytnę nasze to nie będa do nas przylatywać od sąsiadów? :(