Agnie_cha 27.06.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Nie wiem, jak duża jest ta larwa. Może zobacz to zdjęcie i coś się rozjaśni: http://www.lp.gov.pl/Members/Sniegocki/obrazy/poczwarki.jpg/view gdyby była to strzygonia choinówka (środkowa larwa ze zdjęcia), można zastosować preparat SHERPA 100 EC, a może i na inne larwy też zadziała (pierwszy i trzeci link z wyników wyszukiwania, nie mam jak inaczej wkleić tego pliku: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=sherpa+100+ec&lr=&aq=f&oq= ) A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 27.06.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Teraz to po ptokach. Pisałem z miesiąc temu. Oberwać co martwe z poczwarkami i spalić, coby nie wyleciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula2000 29.07.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 http://lol97.wrzuta.pl/sr/f/7k2LhGvA0nX/sdc103872 nie wiem czy to ochojnik,ale tak mi się wydaje. jest identyczne jak to na zdjęciach które pokazujecie, tylko że żółte i nie wiem czy to ochojnik. pomóżci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 30.07.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 ? – zdjęcie niewyraźne w meritum problemu, trudno ocenić. Może zrobisz jakiś inne ujęcie, z boku, tak żeby było widać dokładnie tę gałązkę z uschniętymi igłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.07.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Pod uschniętą gałązką widać coś na kształt galasa, ale już pustego, bo też zbrązowiał. Czyli mszyce wyleciały na "polowanie". Przeczytajcie dokładnie wpis GACUSIA. To jest właśnie "kawa na ławę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 31.07.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Oczywiście wpis GACUSIA nic dodać nic ująć. Rzeczywiście mogło dojścia do zasychania z powodu uszkodzeń tej mszycy, ale zdjęcie tego nie uwidacznia dokładnieNa świerku srebrzystym ochojnik rzadko występuje w naszym ogrodzie. Miałem go jeden raz jak zakupiłem rozsadę, w następnych latach już nie wystąpił. Natomiast na świerku pospolitym występuje u nas corocznie. Systematyczne obrywanie galasów daje rezultaty. W tym roku było go znacznie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 31.07.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Dopiero w tym roku zajrzałam dokładniej w gałązki moich świerków. Dowiedziałam się, że jest taka zaraza, jak ochojnik, no to szukam. Były "ananasy"! Zerwałam jeden ale razem z młodym przyrostem więc dałam sobie spokój. Świerki rosną bardzo ładnie. Całkiem możliwe, że w poprzednich latach też ten ochojnik był a pomimo to, drzewka rosły dobrze. Zastanawiam się czy teraz mi się po prostu udało, że do tej pory nie zniszczyły drzewek? Czy mogę sobie w przyszłym roku też darować tego ochojnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 31.07.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Galas zawsze odrywa się z gałązką, ale świerk sobie radzi i gałązka odrasta.Ochojnik, gdy wydostanie się z kokona zaatakuje najbliższe modrzewie (biały, malutki puszek) i to jest najgroźniejsze. Dlatego nie powinno się sadzić blisko siebie modrzewi i świerków, a galasy świerkowe palić gdy jeszcze są zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 01.08.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Czyli zbieramy "kokosy", żeby nie zaszkodzić modrzewiom a dla świerków ten szkodnik nie jest groźny, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 02.08.2009 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Jest groźny, gdy mszyce wydostaną się z dojrzałych galasów. Ponawiam: czytajcie wyżej co napisał GACUŚ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 04.03.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Wyciągam stary temat. Mam żywopłot z 5-metrowych już świerków z dwóch stron działki. Niestety, na drzewach znalazłam jesienią sporo starych galasów Nie jestem w stanie ich pozrywać przy tej ilości. Czy same opryski pomogą? Czytałam rady GACUSIA, ale nie rozumiem - pryskać do połowy marca, ale przy temperaturze powyżej 12 stopni... Teraz mamy u nas około zera a połowa marca niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 08.03.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Trzeba odczekać do czasu jak temp. się ustabilizuje. A te 5m świerki to jeszcze są w zasięgu możliwości wykonania zabiegu. Potrzebna jest długa lanca, drabinka i ....... do dzieła. Takie zabiegi nie należą do przyjemności.Osobiście doradzam zrywanie świeżych galasów (zielonych) tam gdzie jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtr 19.05.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam, Czy ktoś pomoże mi zidentyfikować tego szkodnika?? Nie mogę się go pozbyć już od ponad roku. Do tej pory nie stosowałem żadnej chemii gdyż nie wiem z czym mam do czynienia. Moja prewencja ograniczała się do cotygodniowych kąpieli pod prysznicem, ale jak widać to nie rozwiązuje problemu. Po powrocie z wakacji pół kwiatka jest totalnie opanowane przez OBCEGO. Największe osobniki Obcego mają około 1-1,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 19.05.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Wygląda mi to na mszycę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtr 19.05.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Wygląda mi to na mszycę faktycznie...to mszyca....az mi wstyd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 19.05.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Oj tam... Czasami najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze Powodzenia w destrukcji! Syzyfowa robota - za rok i tak będą Ale może choć tego roku się ich pozbędziesz (nawet na chwilę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tancereczka 01.02.2013 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 odswierzam temat - mam pytanko gdzie kupić jakiś środek na ochojnika - wie ktoś może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tancereczka 01.02.2013 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 wiek ktoś może gdzie kupić dobry środek na ochojnika ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tancereczka 01.02.2013 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 może mi ktoś z was polecić dobry środek na ochojnika ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 w każdym centrum ogrodniczym. Liczy się nie środek tylko własciwy termin stosowania. Jak masz galasy to nic go nie ruszy, trzeba oberwać ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts