Zaciekawiony user 22.06.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Przeglądam to forum od dłuższego czasu i w końcu dziś się zarejestrowałem, żeby zadać nurtujące mnie pytanie.Są tu wątki tematyczne w których udzielają się te same osoby, uchodzące za ekspertów, którym prawie bezkrytycznie się ufa. Wypowiadają się często autorytarnie, uznając tylko i wyłącznie swój punkt widzenia. Często są to osoby posiadające płatny profil i czy porady przez nich udzielane są szczere czy mają na celu pozyskanie klienta ?Dlaczego te pojedyncze osoby spędzają czas na forum, zamiast w pracy/ na budowie/ i bezinteresownie szerzą kaganek oświaty? Bo mi się wydaje, że my , potencjalni inwestorzy jesteśmy stadem owieczek do ostrzyżenia. Mamy kasę i praktycznie zero wiedzy i po przeczytaniu mądrych postów "najlepszych doradców" uważamy ich niemal za bogów / oni zresztą są już o tym niejednokrotnie przekonani/. Tworzy się sytuacja, gdzie inwestor sądzi, że wszyscy wykonawcy poza śmietanką na forum to idioci, partacze i nieuki, a w Polsce mamy tylko kilku prawdziwych specjalistów, którzy na nasze nieszczęście siedzą na forum, a nie na naszej budowie. Nie twierdzę, że wszyscy mają w tym jakiś interes, ale część na pewno nie robi tego pro publico. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.06.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Bo mi się wydaje, że my , potencjalni inwestorzy jesteśmy stadem owieczek do ostrzyżenia. a jest jakaś różnica czy "ostrzyże" cię jakiś forumowy "specjalista" czy pan "Czesio" z sąsiedniej wioski...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaciekawiony user 22.06.2014 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Pan Czesio nie wykreował się medialnie na najlepszego specjalistę w kraju i do niego mam ograniczone zaufanie i mogę go zweryfikować. Tego nie mogę powiedzieć o forumowych.Przykład? : post 124http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180363-architekta-dom-z-prze%C5%9Bwitem/page7&highlight=architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.06.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Pan Czesio nie wykreował się medialnie na najlepszego specjalistę w kraju i do niego mam ograniczone zaufanie i mogę go zweryfikować. Tego nie mogę powiedzieć o forumowych. Przykład? : post 124 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180363-architekta-dom-z-prze%C5%9Bwitem/page7&highlight=architekta tak samo można zweryfikować każdego jednego fachowca ... a pana Czesia też w jakiś sposób wybrałeś, ( albo z polecenia, albo był pierwszym jaki się napatoczył ...)masz ograniczone zaufanie ale się zdecydowałeś... czasami zdarza się że nawet najlepsi okoliczni fachowcy mają gorszy dzień wiec czym się różnią...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 22.06.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 A co nie pasuje Ci w poscie Roberta, w ktorym ocenia on swoich wykonawcow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaciekawiony user 22.06.2014 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 No właśnie to że naciął się na forumowego " specjalistę". Siła setek wpisów na forum i znaczek najlepszego doradcy. To samo było ze słynnym Jareko od okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaciekawiony user 22.06.2014 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Otóż jasiek71 się mylisz. Do forumowych podświadomie podchodzimy z dużo większym zaufaniem i przekonaniem, że są jedyni i niezastąpieni. "czasami zdarza się że nawet najlepsi okoliczni fachowcy mają gorszy dzień wiec czym się różnią...? " Ciekawe czy tak samo nonszalancko byś potraktował swojego chirurga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.06.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Bo mi się wydaje, że my , potencjalni inwestorzy jesteśmy stadem owieczek do ostrzyżenia. Mamy kasę i praktycznie zero wiedzy i po przeczytaniu mądrych postów "najlepszych doradców" uważamy ich niemal za bogów / oni zresztą są już o tym niejednokrotnie przekonani/. Bo nikt i nic nie zastąpi własnego rozumu.Jeśli czujesz się owieczką to zrób tak,żebyś się nie stał owieczką tylko świadomym inwestorem. Świadomym inwestorem nie staje się po przeczytaniu jednego czy dwóch tematów na forum i nie wierzy się bezgranicznie jednemu czy drugiemu userowi. Jeśli ktoś na forum powie,że najlepsze jest A to jako świadomy inwestor drążysz temat A na wszystkie dostępne sposoby,jeśli uwierzysz w to,ze A jest najlepsze po jednym czy dwóch zdaniach to już twoje ryzyko. Ryzykiem jest zresztą cała budowa. Mój przykład,w poście Roberta jest firma budowlana do SSZ polecana przeze mnie i chyba z mojego polecenia bo u mnie zaczęła "forumowe" budowy (Depo) jako sprawdzona w boju i widzę,że u niego także jest na plus. Ale firma od której kupiłem okna(Factor) i u mnie obyło się bez żadnych zastrzeżeń i którą także polecałem także na forum u kilku innych userów nie wypadła tak jasno bo splajtowała z wpłaconymi zaliczkami przez inwestorów. Także powiedziałem sobie,że nie polecę już nikogo bo głupio się człowiek czuje jak u niego jest w porządku a u innego klapa. Sam podałeś przykład jareko,przez lata był polecanym i sprawdzonym fachmanem przez sporą grupę inwestorów,przyszedł moment i zonk. Dlatego nie jestem za polecaniem konkretnych firm,bo jak widać różnie to bywa ale można oczywiście polecać sprawdzone technologie,także jako temat do przemyśleń a nie jako prawdę objawioną,bo do tego służy forum. Przy okazji,mnie do grzania prądem nikt nie zmuszał,sam do tego doszedłem,jeszcze przed budową,że dla mnie będzie to najlepsze rozwiązanie,pomimo tego,że gaz ziemny mam przy działce a w promieniu 10km 5 kopalń,jako nieliczny strop mam ocieplony styropianem a nie wełną,także bez żadnego zmuszania czy sugerowania przez kogokolwiek. No ale ja już na dwa lata przed rozpoczęciem budowy zacząłem "budować wirtualnie" i uczyć się budowy Jest budowa to trzeba niestety myśleć i uruchomić szare komórki bo nie jest to zabawka tylko poważna inwestycja,dla większości na całe życie. I jeszcze jedno mi się wspomnialo,gdybym zdał się na Pana Czesia zamiast studiowania forumow jeszcze przed budową to nie dość,że budowa więcej by mnie kosztowała to zapewne miałbym tylko 12cm styro na ścianie na badziewnym porothermie,tradycyjne fundamenty i syf ekogroszkowy w domu i klnalbym na czym świat stoi jak sąsiad ile to węgla zuzylbym przez sezon grzewczy Tylko do jednego Pan Czesio by mnie nie przekonał a mianowicie do grzejników na ścianie bo nawet bez forumow wiedziałem,że to porażka. Edytowane 23 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Pan Czesio nie wykreował się medialnie na najlepszego specjalistę w kraju i do niego mam ograniczone zaufanie i mogę go zweryfikować. Tego nie mogę powiedzieć o forumowych. Przykład? : post 124 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180363-architekta-dom-z-prze%C5%9Bwitem/page7&highlight=architekta Ale to tylko opinie budującego swój dom o wykonawcach, którzy przewinęli się przez budowę. Nie widze akurat w tym poście nic co sugerowałoby kreowanie się na specjalistę. Robert Skitek jest architektem z dużym dorobkiem, uznanym nie tylko w Polsce, bioracym udział w konkursach i zdobywającym wyróżnienia. Ale akurat na forum wypowiada się mało i nigdy w tematach, które nie dotyczą architektury czy prawnej strony procesu budowlanego. Nie ma płatnego konta. Nie szuka też klientów na forum. Powiedzialabym , że wręcz unika robienia z niego autorytetu. Chyba nietrafiony przykład. Już wiecej samozwańców znalazłabym w dzialach ogrzewanie, gdzie toczą się zażarte kłótnie producenckie. EDYTOWAŁAM: Doczytałam dalej i juz wiem o co chodzilo. Polecenia tak czy inaczej są podstawą szukania jakiegokolwiek wykonawcy w branży budowlanej. Malo kto decyduje się na wybór na podstawie samego ogłoszenia wykonawcy, bez podpytania się znajomych czy grzebania w necie i szukania opinii. Czy osoba polecająca w necie jest wiarygodna? Jak ma kilka postów na pewno nie. Ale jeśli wielopostowiec poleca firmę, to przeciez nie dlatego, że spartolono mu robotę? A że firma ma nierówny poziom wykonanych prac i u innego wykona żle? Cóż, po prostu nie można polegać tylko na jednym poleceniu, ale poszukać czy polecenia się powtarzają. Płatne konta - zostały wprowadzone tylko na nalegania firm, bo Murator z początku chciał zabronić jakiegokolwiek reklamowania się na forum. Ale okazało się to ułudą trudną do wyegzekwowania i płatne konto jest kompromisem. ******* Osobiście też nie wierzylam ślepo w kazda radę, którą tu uzyskałam. Ale nie każda rada była do zastosowania z przyczyn np. finansowych. Ale jeśli kilkanaście osób pisało, że coś ma sens, to warto bylo temat rozważyć. Edytowane 23 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.06.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Zaciekawiony user, zawsze masz możliwość weryfikacji takiej osoby na forum. Jeżeli ktoś odstawia fuszerkę to go opisujesz i w ten sposób przestrzegasz innych. Jest też druga możliwość - jest ktoś obiecujący złote góry na forum to do niego dołączasz i próbujesz rozwinąć skrzydła szukając klientów lub owieczki do strzyżenia ( w zależności od twoich preferencji ).Zawsze znajdą się hieny chcące żerować na kimś co ma kasę, ale brak im wiedzy w jakiejś dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaciekawiony user 23.06.2014 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 I jeszcze jedno mi się wspomnialo,gdybym zdał się na Pana Czesia zamiast studiowania forumow jeszcze przed budową to nie dość,że budowa więcej by mnie kosztowała to zapewne miałbym tylko 12cm styro na ścianie na badziewnym porothermie,tradycyjne fundamenty i syf ekogroszkowy w domu i klnalbym na czym świat stoi jak sąsiad ile to węgla zuzylbym przez sezon grzewczy Ja nie neguję, że trzeba zdobywać wiedzę o nowych technologiach. I gdzieś tę wiedzę trzeba pozyskać i od tego jest forum. Tylko czy otworzysz to czy konkurencyjne forum to w podobnych działach siedzą ci sami doradcy i przedstawiają swoją prawdę i umacniają przeświadczenie, że tylko oni są w stanie poprawnie daną rzecz wykonać. I zaczynasz podświadomie myśleć - muszę go wynająć, bo każdy inny to mi wszystko spitoli... Sam mam czasem takie myśli ale logistycznie przeważnie nie pasuje. No ale ja już na dwa lata przed rozpoczęciem budowy zacząłem "budować wirtualnie" i uczyć się budowy Jest budowa to trzeba niestety myśleć i uruchomić szare komórki bo nie jest to zabawka tylko poważna inwestycja,dla większości na całe życie. Ale Ty położyłeś pod płytę EPS mimo takiego przygotowania. Ja się mimo wszystko nie odważyłem i dałem XPS , mimo że w projekcie miałem EPS. Osobiście też nie wierzylam ślepo w kazda radę, którą tu uzyskałam. Ale nie każda rada była do zastosowania z przyczyn np. finansowych. Ale jeśli kilkanaście osób pisało, że coś ma sens, to warto bylo temat rozważyć. Takie podejście jest słuszne i się z nim zgadzam. Tylko zastanawia mnie, dlaczego na forum jest tak mało specjalistów? Praktycznie nie ma wymiany konkurencyjnych poglądów, a wątki są opanowane przez kilku wzajemnie adorujących się doradców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Na ogrzewaniu i w kominkach jest kilka zwalczających się nawzajem firm Większa solidarnosc zawodowa jest u dystrybutorów stolarki. Ja akurat nie korzystałam z forumowych specjalistów (może dlatego, że z okolic Poznania nikogo nie było), ale skorzystałam z forumowych poleceń. Dlaczego mało specjalistów? Przecież nie każdy lubi spędzać czas na forum. Albo czas spędza na forum np. wedkarskim. Specjalistów (poza lubiącymi pisywac na forum) to forum może interesowac jedynie jako źródlo pozyskania klientów. Codziennie banujemy przynajmniej kilku, którym wydaje się, że to darmowa reklama ich firmy. Zostają ci, co reklamują się dyskretnie, jedynie w formie wymiany wiedzy z inwestorami. Edytowane 23 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.06.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Ale Ty położyłeś pod płytę EPS mimo takiego przygotowania. Ja się mimo wszystko nie odważyłem i dałem XPS , mimo że w projekcie miałem EPS. I drugim razem,jeśliby konstruktor wyliczył,że EPS200 spełnia warunki konstrukcyjne,zrobiłbym tak samo. Nie ja projektowałem płytę,tak samo jak nie ja projektowałem dom,dach,więźbę,ściany pod kątem wytrzymałości. Robił to specjalista,który odpowiada za to. Ciekawe czy tak samo nonszalancko byś potraktował swojego chirurga... No chyba,że swojemu chirurgowi powiesz,żeby Ci nie wycinał wątroby bo stwierdził,że tylko ona jest chora tylko od razu wątrobę z trzustką... Edytowane 23 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.06.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Sam dałeś się wkręcić "samozwańczemu ekspertowi" forumowemu,który zamotał Ci w głowie,że jedynie XPS nadaje się pod płytę i to bez żadnych wyliczeń dot.konkretnego domu tak twierdzi.A nie przyszło Ci do głowy,że dla tego kogoś to jest właśnie biznes i szukanie takich jelonków ?Nie przyszło Ci do głowy,że gość tak mów bo "jego" technologia zbrojenia z jaką wykonuje swoje płyty nie nadaje się pod EPS200 bo płyta wtedy nie jest wystarczająco sztywna i nie będzie miała odpowiedniego podparcia ? Edytowane 23 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 mój projekt płyty też był oparty na EPS [co mi przypominało, że jednak korzystałam z usług forumowicza - właśnie przy projekcie płyty, dawno bylo zapomniałam] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaciekawiony user 23.06.2014 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Sam dałeś się wkręcić "samozwańczemu ekspertowi" forumowemu,który zamotał Ci w głowie,że jedynie XPS nadaje się pod płytę i to bez żadnych wyliczeń dot.konkretnego domu tak twierdzi. Akurat jeśli chodzi o konstrukcję budynku, jeśli zdania są podzielone, to wolę dać więcej niż mniej i spać spokojnie. Kupię najwyżej tańsze meble i płytki, które mogę wymienić. Na ogrzewaniu i w kominkach jest kilka zwalczających się nawzajem firm Większa solidarnosc zawodowa jest u dystrybutorów stolarki. Wątku o ogrzewaniu nie czytam, ale w kominkach to chyba raczej jedność jest, tak mi się wydaje, zgodnie polecają stal 1,4404 ,co do producenta są tylko spory Jestem zniesmaczony forumową elitą od stolarki okiennej po zapoznaniu się z wątkiem Groźnego Inwestora, wszystkiemu winna i na wszystkim powinna się znać, typowe kopanie leżącego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.06.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Ale każdy tu jest dorosły. Polecając firmy dajemy im rekomendację - ale nie dożywotnią. Można zobaczyć zdjęcia ich prac, wziąć pod uwagę w kastingu, ale trzeba myśleć. Z drugiej strony- pokaż mi takiego, ktory nie popełnia błędów. To, że ja będę zadowolona z czyjejś pracy nie znaczy , że ktoś inny tez będzie.Tu łatwiej zweryfikować prace konkretnego wykonawcy - nie jest anonimowy, a dzienniki forumowiczów można też obejrzeć i ZDECYDOWAĆ. Na pewno lepsze to niż jakiś Czesio, który da Ci namiary tylko na budowy, gdzie go psami nie poszczuli. A płatny profil jest jawny, więc chyba każdy rozumie co to oznacza.Z trzeciej strony - to chyba dobrze, że specjalistom chce się pisać o technologiach ZA DARMO. Ja się wiele nauczyłam. Ale kogo wybiorę decydowałam sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.06.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Akurat jeśli chodzi o konstrukcję budynku, jeśli zdania są podzielone, to wolę dać więcej niż mniej i spać spokojnie. Tu nie ma prawa i nie ma miejsca na zdania podzielone,to jest konkretna konstrukcja,która zostaje wyliczona,podobnie jak ilość stali,jej gatunek i jej rozmiar. Czy zwiększyłeś także fi pręta z jakiego została zazbrojona płyta,żeby spać spokojnie ? XPS jest lepszy od EPS tylko pod względem nasiąkliwości,jeśli oczywiście w projekcie jest EPS ale można zastosować równie dobrze hydrofobowy EPS. Zresztą podkreślam,EPS200 to nie był mój wymysł a konstruktora z uprawnieniami a nie piekarza,który jak sądzę zna się na tym i nie mnie oceniać,czy wyciąć wątrobę czy jednak wątrobę razem z trzustką,żeby spać spokojnie. Edytowane 23 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Wątku o ogrzewaniu nie czytam, ale w kominkach to chyba raczej jedność jest, tak mi się wydaje, zgodnie polecają stal 1,4404 ,co do producenta są tylko spory Bo to sa dystrybutorzy różnych produentów. Jestem zniesmaczony forumową elitą od stolarki okiennej po zapoznaniu się z wątkiem Groźnego Inwestora, wszystkiemu winna i na wszystkim powinna się znać, typowe kopanie leżącego... Własnie to świadczy o tym jak bardzo solidarnie trzymają ze sobą, mimo, że stolbud to konkurencja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 23.06.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Forum jest internetowe i jak to z internetem bywa informacje w nim zawarte są często "pokrzywione". Wielu jest takich co liznęło temat i uważają się za specjalistów wprowadzając innych w błąd, szerząc bardzo często "najprawdziwszą prawdę". Bez zdrowego rozsądku i weryfikacji znalezionych danych stajesz się owieczką. Większe są szanse na ostrzyżenie jeśli bazujesz na wiedzy lokalnych specjalistów niż czytając fora o tematyce budowlanej. Tego typu dyskusję można by sklonować praktycznie na wszystkie inne fora. Na przykład forum prawno-gospodarcze, prawnik do którego pójdziesz powie Ci wszystko co zechcesz żeby tylko skasować, na forum można dowiedzieć się wiele więcej za darmo, nawet jeśli połowa z rad będzie nietrafiona coś da się wyłuskać i wykorzystać, na tym polega siła i przekleństwo internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts