Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porządkujemy forum - czekamy na Wasze uwagi

Redakcja

Recommended Posts

Ale co jest w moich wypowiedziach dla ciebie krzywdzące?

Że chcę oznaczać utajonych sprzedawców bez płatnego profilu?

Twoja propozycja, zamiast "Najlepszy doradca" wstawic "Osoba nie wypowiada sie prywatnie" - kwalifikuje sie do takiej zmiany

Bo wiesz... ja tak do konca nadal sam nie wiem jeszcze teraz czy wypowiadam sie prywatnie, czy juz aktualnie reprezentuje stanowisko firmy i czy chce aby tak bylo to postrzegane.

A tytul "zlapany" - myslalem o tym, zeby z niego zrezygnowac, bo sie nie poczuwam. Ale z drugiej strony "łechce" moje prozne meskie ego. I takie to dylematy mam.

Natomiast jak 100x probujesz podzielic sie wiedza i spierasz sie, mowiac wprost - z imbecylem lub sprzedawczykiem - to moze jak ktos to bedzie czytac na forum chcac znalezc rzetelna informacje, wezmie pod uwage, ze spor jest pomiedzy najlepszy doradca a jakis unk.

Bo ja juz powoli nie mam sily i juz zaczalem akceptowac nawet folie kubelkowa :)

Forum od momentu powstania PP budzi we mnie ambiwalentne odczucia, i tez mialem ochote je opuscic. Nalog? Przyzwyczajenie, Pasja? Nie wiem.... ale czasami przychodza momenty kiedy po prostu ma sie ochote napisac wprost, zamiast po raz nty tlumaczyc (zdanie prywatne, a nie firmowe) "A wez sie g..zjadzie je... w leb"

Edytowane przez fighter1983

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Twoja propozycja, zamiast "Najlepszy doradca" wstawic "Osoba nie wypowiada sie prywatnie" - kwalifikuje sie do takiej zmiany

Zwróć uwagę, że pisałam iż ma to dotyczyć osób bez wykupionego płatnego profilu. Ty masz, więc ciebie nie dotyczy - czytający wie czego się spodziewać.

Ale niestety osoba żyjąca ze sprzedaży węgla (czy dystrybutor pomp ciepła) nie będzie nigdy obiektywna w poradach na temat wyboru sposobu ogrzewania domu. Wówczas nie polecają konkretnego produktu - bo nie muszą, ale jednak ograniczają się do jednego typu źródła ciepła, pomijając inne - dlatego chciałam ich oznaczyć.

A o to głównie chodziło, bo najbardziej zasyfionym ukrytą reklamą jest dział Ogrzewanie.

Przykład nicka, który oznacza "pompa ciepła" po norwesku - mam wierzyć, że nie jest związany zawodowo z pompami ciepła, mimo, że nie wskazuje konkretnego modelu w dyskusji?

1. Uważam, że tematy związane z pompami ciepła powinny się znaleźć w dziale ogrzewanie, bo pompy służą do ogrzewania i nie widzę sensu żeby je izolować. Teraz tematy o nich rozbite sa a dwa działy

2. Rozumiem, że w podpisie nie mogę umieszczać informacji, że współpracuję z jakąś firmą bo będzie to świadczyło że jestem handlowcem/serwisantem a to już reklama. Jeżeli udzielam jakiejś odpowiedzi i podaje przykład z firmy w której przeszedłem szkolenie to część osób bedzie taki wpis traktowała jako reklamę a mógłbym oficjalnie podać dlaczego akurat podaje przyklad z takiej a nie innej firmy i wszyscy by wiedzieli że udzielam odpowiedzi jako np. serwisant i wiedzieliby w jakich firmach się lepiej orientuje a w jakich udzielam ogólnych wskazówek na podstawie doświadczenia

3. Zgłaszam nowe osoby, które piszą w stylu, że coś jest super cudowne i na wszelki wypadek podają namiary. Post napisany tylko dla reklamy a jakoś nie chce zniknać

• 2 weeks później...
  • 2 years później...
  • 1 month później...

Witam

Kiedyś ktoś miał pomysł i wykorzystał Google do wyszukiwania postów

site:forum.muratordom.pl "................"

w cudzysłowie wpisywało się temat np "sufit" i już - gdyby ten algorytm wykorzystać na forum byłoby zupełnie inaczej i znalezienie czegokolwiek byłoby prostsze.

Chciałbym również(może to było) aby każdy z zarejestrowanych użytkowników mógł dodać punkt za "pomógł" - ta informacja zweryfikowała by wiedzę i prawdomówność odpisującego.

Dziękuję i pozdrawiam

ps. przeglądarka u mnie w ulubionych - zawsze zastępuje tą na forum.

też czasem mi łatwiej szukać tematu na forum przez google.

W obecnej wyszukiwarce irytuje mnie, że nie potrafi szukać wyrazów odmienianych przez przypadki i liczby (okna, oknach, okno). Za każdym razem trzeba pisać nowe słowo.

• 1 year później...
Nie jest źle, kwestia przyzwyczajenia. Po prostu to forum jest 10 lat wstecznie do tyłu. Natomiast moderacji to tam w ogóle nie ma. Wpadłem na jakiś temat o saunie, użytkownik 1 post, reklamą wali po oczach, a post wisi już 3 miesiące. :p

proponuję zapis w zasadach forum , że osoby z dorobkiem np do 50 postów lub krótką historią bez postów na forum nie mogą wklejać linków do stron sklepów (może jest jakaś opcja odgórnego zablokowania wyświetlania linka z takich kont)

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?90819-Tkaniny-sklep-internetowy&p=7677629&posted=1#post7677629

WOW https://forum.muratordom.pl/showthread.php?240030-Hurtownia-Elektryczna-Online

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?347929-Chrzest-co-kupić

ewentualnie zostawiać pod obserwacją takich osobników , którzy wklejają linki do kilku różnych/konkurencyjnych sklepów co daje 'pewność' ,że nie są pracownikami reklamowanego .

Może warto też , stworzyć jakieś punkty karne za występki i po np 10 banowanie .

Nie jestem święty , ale proponuję też zapis o wulgaryzmach - zakaz absolutny , wulgaryzm wykropkowany to nadal wulgaryzm .

Niektórzy moderatorzy powinni być też oceniani przez kogoś wyżej lub czasem ugryźć się w język , bo czasem ich porady są na pograniczu np dobrych obyczajów

Edytowane przez cuuube

Dział Fotowoltaika miał być rozłączony z "MURATOR.TV - KINO FORUM MURATORA PRZEDSTAWIA:" bo pasuje tam ,że ho ho .

Miał zostać połączony z z działm kolektory słoneczne w dział ENERGIA ODNAWIALNA i nic się nie wydarzyło , a mija w zasadzie kolejny miesiąc

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?230910-Forum-Muratora-uwagi&p=7643333&viewfull=1#post7643333 do posta 3144

• 4 weeks później...
proponuję zapis w zasadach forum , że osoby z dorobkiem np do 50 postów lub krótką historią bez postów na forum nie mogą wklejać linków do stron sklepów (może jest jakaś opcja odgórnego zablokowania wyświetlania linka z takich kont)

..

[

Jeśli jest taka opcja możliwa, to nawet 20 postów wystarczy by zniechęcić spamerów. Oni nie są cierpliwi.. mają taki hurt, że w drugim trzecim poście muszą już dojść do sedna :) A tak - bardzo ułatwiło by to czyszczenie forum ze spamu.

Inna sprawa - czasem link wrzuca ktoś reklamując siebie lub znajomego. I czasem promuje szczerze.. ale tak czy inaczej - jest to reklama i zasada o minimalnym dorobku byłaby klarowna..

W sprawie postów na pograniczu dobrych obyczajów: je też można zgłaszać. Zdarzyło mi się usuwać posty innych moderatorów a i moje zapewne też niejednokrotnie zniknęły... ;)

Dział Fotowoltaika miał być rozłączony z "MURATOR.TV - KINO FORUM MURATORA PRZEDSTAWIA:" bo pasuje tam ,że ho ho .

Miał zostać połączony z z działm kolektory słoneczne w dział ENERGIA ODNAWIALNA i nic się nie wydarzyło , a mija w zasadzie kolejny miesiąc

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?230910-Forum-Muratora-uwagi&p=7643333&viewfull=1#post7643333 do posta 3144

Chyba nie jest tak źle :)