szczukot 24.06.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Po kilku latach, zachciało mi sie uzyc jednego z wiszacych luzem kabli No i nie mam na nim napiecia Przeglądnałem skrzynke i nie mam nic nie podłaczonego. Jak podłączam iernik, to miedzy zyłami mam na nim kilkadziesiat/kilkaset mV AC. O czym to świadczy ? Że z drugiej strony gdzieś jest wpięty ? Np w uziemienie i zero ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.06.2014 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Tak to wygląda, jakby jedynie część żył była podłączona. "Pomacaj" ten przewód próbnikiem z neonówką, to się dowiesz, czy jest tam faza obecna.Możliwości widzę trzy:- przewód jest gdzieś po drodze przecięty (zastanów się nad wszystkimi wieszanymi karniszami/listwami przypodłogowymi i tym podobnymi),- przewód jest nie podłączony albo źle podłączony. W rozdzielni bądź może w puszce?- może ten przewód ma po drodze jakiś łącznik, którego brakuje? Inne gniazdko, które miało być wraz z tym na jednej linii w łańcuchu choćby? (w takiej sytuacji dziwne byłyby te miliwolty, które Ci na przewodzie wychodzą, ale nie jest to niemożliwe, wystarczy, że na kawałku instalacji przewód leci równolegle z innym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts