szczukot 26.06.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Witam Mam nietypowy problem : Posiadam kabel 5 żyłowy idący między dwoma punktami. Trzy z tych żył są używane : zero, uziemienie i faza. Zosyają dwa wolne. No i muszę nimi zasilić dwa niezależne urządzenia : działa tylko jedno lub drugie. Jakby były na 230V to nie ma problemu. Ale one są na niższe napięcie. W zdalnym punkcie nie mam jak umieścić trafa zasilającego (w sumie potzrebne by były dwa). Więc wymyśliłem, że przy skrzynce podłączę trafo i.... zewrę zero z uzwojeniem wtórnym. W ym momencie, w zdalnym punkcie będę miał na tym zerze jakby wspólny sygnał. I ciągle pzoostają mi dwie żyły, którymi z tego trafa mogę puścić na jedno lub drugie urządzenie obniżone napięcie. Ale czy tak można ?? Fantom Edytowane 26 Czerwca 2014 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 26.06.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Nie ma takiej opcji. Musisz położyć nowy kabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 28.06.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 A co dokładnie na tych 12V będzie pracować, jakie obciążenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.06.2014 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 W sumie to będzie 24V AC i obciążenie 0,3A - czyli jakieś 7 W.Te dodatkowe urządzenia to elektorawory. Będą pracowały może kilka minut dziennie. W sumie moze nawet odlacze na ten czas te zero z urzadzenia stalego (przekaznikiem). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 02.07.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Tu nie chodzi o siedem watów, tylko nie puszcza się jednym kablem 230 i 24 wolt. I jeszcze wspólne zero z tego co wyczytałem.No ale skoro robisz to dla siebie i masz skłonności samobójcze, to w sensie technicznym to będzie działać. Pociągnij drugi kabel, choćby na złość ZUS-owi. Mało wpłaciłeś? A chcesz nic nie odebrać z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.07.2014 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 To zle wyczytales. Chodzi o to aby psuscic wspolne zero dla 230 i 24 v. Pozostale przewody osobne. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 02.07.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Widać inaczej rozumiemy pojęcie osobnych przewodów. Są w jednym kablu. Chcesz puszczać jednym kablem 5x napięcie 230, napięcie 24, i wspólne zero. Czego oczekujesz od forumowiczów? Że ktoś Ci w końcu potwierdzi, że to dobry pomysł? Przecież widzę, że dobrze wiesz, że to chodzenie po cienkim lodzie, tylko przeraża cię myśl o ciągnięciu drugiego kabla (pewnie jakieś kucie, syf w domu itp.). Nie dziwię ci się, bo też jestem leniwy (tzn. energooszczędny jak się teraz mówi), ale nie idź tą drogą.Podtrzymuję swoją opinię: będzie działać, ale jest jakieś niezerowe prawdopodobieństwo, że robisz dobrze z punktu widzenia ZUSU-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts