Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokuj dzienny z jadalnią pomóżcie

linkus

Recommended Posts

Witam, chciała bym prosić was o pomoc. Od 3 lat mieszkamy z mężem i dwójką dzieci (3lata) we własnym mieszkaniu ale ja się tu ciągle czuję jak w motelu czymś przejściowym chciała bym wreszcie poczuć się jak w domu dla tego powoli z tych mebli przejściowych chcieli byśmy robić te docelowe . Ponieważ ja mam zerowe poczucie gustu i wizualizacji przestrzennej tak jak mój mąż zresztą to zwracam się tutaj o pomoc . Zrobiłam mały plan pokoju ( w poincie) więc mam nadzieję że będzie on w miarę dla was czytelny. Chciała bym tu zmieścić część jadalnianą ( stół SZKLANY i krzesła dla 6 os. ale żeby była możliwość rozłożenia go na więcej) i tą część wypoczynkową z sofą fotelem stolikiem kawowym i komodą na tv . Bardzo byśmy chcieli którąś ze ścian (może tą w części wypoczynkowej ) zrobić 3d (panele gipsowe) .

I to wszystko co wiem, nie wiem jak to ustawić nie wiem jak to będzie w końcowym efekcie współgrało no i mam nadzieję że nie zawiele wymagam jak na tak małe pomieszczenie ale wiem że pomieszczenia w blokach są w stanie pomieścić ogromną ilość mebli :D

Błagam pomóżcie, jak jest możliwość żeby ktoś zrobił taką mini wizualizacje to już w ogóle bym pod sufitem latałam .

Wrzucam plan pokoju i zdjęcie sofy która mi się podoba ( mniej więcej w tym stylu )

A i nie wiem czy to ważne ale parapet jest na wysokości 90 cm od podłogi .

pokój.JPG

kanapy.jpg

pokój.JPG

kanapy.jpg

Edytowane przez linkus
Brak wszystkich informacji

Przecież ten pokój ma nicałe 16 m2. Salony z jadalniami w malych domkach jednorodzinnych nie mają mniej niż 22-25 m2

Tu mozna zrobić aran żację w oparciu o minimum mebli, a nie wielkie stoły i rozłożyste kanapy.

Weźcie kartkę milimetrową, wrysujcie pokój w skali 1:10 a drugiej kartki wytnijcie meble wg rozmiarów podanych przez producentów i zacznijcie je ustawiać.

Zwróćcie też uwagę, że wszelkie panele 3 D występują zawsze w dużych pomieszczeniach.

W malych moze wam wyjśc kiczowaty efekt, jak tu:

http://www.bialystokcity.pl/files/pict/2011-06-10/kaczaly-producent-imitacja-piaskowca-okazja-sztukateria-gipsowa-8TgzNDE0MT_o.jpg

Edytowane przez Elfir

obejrzałam ten odcinek i naprawdę nie widze by w tym salonie umiesciła jednocześnie wielki narożnik i wielki stoł na 6 osób.

Jest zwykła trzyosobowa kanapa, miniaturowy stolik na którym zmieści się fliżanka jedynie i kilka puf. Jedyna ekstrawagancja to bubble chair w kącie.

Stół odsunięty od ściany i obstawiony dookoła sześcioma krzesłami utrudni wchodzenie do pokoju i poruszanie sie po nim. A musiałby być raczej bardzo wysunięty na środek, żeby był dostep do wszystkich krzeseł. Od święta można sobie ewentualnie na to pozwolić. Z większą ilością gości może być problem.

1)Na wizualkach meble przypadkowe(stół ma 90x140cm) bo i tak nie mam bibliotek najmodniejszych sprzętów. Sofę (ok.200cm) postawiłabym pod większym oknem żeby tv był na wprost niej. Pod tv np jakaś kombinacja mebli w stylu ikeowej Besty - niska albo wysoka. Za drzwiami może też jakiś regał. Na pustej ścianie po prawej stronie okna i nad stołem może być galeria fotografi/obrazów/plakatów albo jakaś inna dekoracja.

1A.jpg 1B.jpg 1C.jpg

2)Żeby było miejsce na rozłożenie stołu na więcej niż 6 osób sofa musiałaby być pod prawą ścianą czyli niezbyt komfortowe ustawienie do oglądania tv. Chyba, że kupicie lekką sofę albo na kółkach - łatwą do przestawiania.

2A.jpg 2B.jpg