Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy na budowę tarasu, przy domu już stojącym (na wsi) , potrzebne jest pozwolenie?

Gagata

Recommended Posts

Jak w temacie.

Czy trzeba to zgłaszać?

Czy trzeba wystapić o pozwolenie?

Czy są jakieś obwarowania?

Dodam (może to ma znaczenie), że dom jest na wsi, wkoło nie ma innej zabudowy w promieniu kilometra, działka kilkuhektarowa.

Zapomniałam napisać, a to ważne - to miałby byc taras drewniany, na lagarach, żadnego betonowania, fundamentów itp.

Edytowane przez Gagata

Znalazłam to:

"..pozwolenia na budowę nie wymaga budowa wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki.."

Co prawda nie ma tu mowy o tarasie, no ale to chyba tym bardziej?

I czy to oznacza, że mogę wybudować 2 tarasy/wiaty, jesli mam dzialkę od 500 m kw i jeśli je zbuduję obok siebie to będe mieć obiekt wielkości 50 m.kwa zgłoszony jako dwa? Wcale nie ironizuję. Czy jest gdzies okresone jak daleko od siebie maja stać te dwa obiekty na 500 m? A jak mam działkę 1000 to mogą postawic obok siebie 4 i będe mieć obiekt 100 mkw zgodny z przepisami?

W przypadku, gdy taras nie jest trwale związany z gruntem można potraktować to jako utwardzenie terenu, albo ewentualnie jako obiekt małej architektury- architektura ogrodowa i wtedy próbować na zgłoszenie. Może jednak zdarzyć się, że urząd wniesie sprzeciw i każe zrobić to pozwoleniem na budowę. Edytowane przez MG***

taras jest zabudową która ogranicza powierzchnię biologicznie czynna - trzeba sprawdzić w MPZP czy nawierzchnie, dom i taras nie przekrocza dozwolonej wielkości (mało prawdopodobne na działce siedliskowej :) ).

Musi być zgłoszenie i to NIE JEST mała architektura. Katalog małej architektury w pojęciu Prawa Budowlanego jest katalogiem zamkniętym.

"• obiekty kultu religijnego: kapliczki, krzyże przydrożne, figury;

• posągi, wodotryski i inne obiekty architektury ogrodowej;

• obiekty użytkowe służące rekreacji codziennej i utrzymaniu porządku takie jak piaskownice, huśtawki, drabinki czy śmietniki."

Dobudowa tarasu, ganku, werandy, czy ogrodu zimowego wymaga w świetle naszego prawa pozwolenia, ale są odstępstwa od tej reguły, dlatego najlepiej będzie, jeżeli skontaktujesz się z właściwym organem administracji architektoniczno-budowlanej (u starosty lub wojewody) wtedy będziesz wiedziała na czym stoisz.

• 7 months później...
A my chcemy zrobić wyjście z salonu na taras, który będzie wchodził do ogrodu. Dom drewniany z bali z lat 50 tych. Pani z nadzoru powiedziała żebym zgłosiła utwardzenie gruntu przed domem i to wystarczy. Można wylać beton, na to legary i deski. Jeśli bez belek, zadaszenia, mieści się w normach wg. których nie muszę mieć pozwolenia, wystarczy zgłoszenie. Ale warto zadzwonić i się upewnić w swoim województwie co można a co nie.