Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Etap końcowy - wybór zmywarki

Recommended Posts

Ja mam Whirpoola już chyba ze 3 lata albo dłużej 60 cm i jest ok. Więc Aleksandryta musiałaś trafić jakiś felerny egz. Konkretów specjalnie nie polecam ale zmywarka musi mieć:

- programator elektroniczny (mechaniczne mogą się dużo szybciej sypać)

- mozliwość pracy z przyłacza ciepłej wody(oszczedności pieniędzy)

- cicha praca

- program 1/2 wsadu

- timer co by mozna było uruchamiać w nocy z tańszego prądu

- program co najmniej 70 oC 60...65 czasem nie wystarcza

- wstępne płukanie jak w zmywarce kilka godzin coś stoi to potrafi zaschnąć i bez namoczenia się nie domyje

- skuteczny filtr samoczyszczący w mojej faktycznie sam się czyści zostają tylko czasem nalepki ze słoków i ości z ryby z tym sobie nie radzi

Pozdrawiam

Witaj. Ja mam Simensa - od wczoraj więc niewiele mogę powiedzieć. Wcześniej miałem w wynajętym mieszkaniu zmywarkę więc kilka uwag, które mogą Ci się przydać, a może uznasz je za banał?

1) Przy niewielkiej ilości naczyń, niewielkiej rodzinie, duża zmywarka np. 60 cm jest gorsza niż mniejsza. Po prostu nie wypełniasz jej więc czekasz az w końcu się wypełni więc potrzebujesz większej ilości naczyń.

2) W przypadku modelu do zabudowy, taki model z pełnym panelem ładniej wygląda, ale jest z nim ten kłopot że nie widać czy zmywarka już skończyła. Niby piszczy jak skończy ale jak nie usłyszysz to później bez otwarcia nie zobaczysz czy już skończyła.

Pozdrawiam

mam chyba tę samą zmywarkę co inwestor - 6ty zmysł Whirpool

Wszystko w domu mam firmy Whirplool - sa super. Zmywara kosztowała rok temu ok 2800 i nie odbiega od tych z górnej półki.

Najczęściej używam programów "inteligentnych" - na 55 st i do mycia brudnych garów 70 stopni. Pan w sklepie przekonał mnie tym że ta zmywara ma możliwość prania w 70 st kiedy to pewne osady białkowe "puszczają" - przy niższej temperaturze brudów nie domyjesz. Jest to prawie wrzątek więc dziecięce naczynia fajnie przy okazji odkaźa.

Podoba mi się możliwość prania górnej albo dolnej półki, programy ekonomiczne, krótsze, mycie szklanek etc.

No i ma fajne półki - można naprawde dobrze rzeczy porozmieszczać to też jest ważne, np duże talerze na dole - są składane, i rozkładane widełki - na talerze, butelki etc.

Nie ma żadnych felerów, jest made in Germany

Z whirploolowych sprzętów zepsuła mi sie tylko raz pralka po 5 latach - padła jakać częś elektroniczna pan mówił że to bardzo rzadka awaria i nie ma awarii w tych pralkach - ale było to wtedy jak córka miała tydzień (7 dni) i sikała w pieluchy tetrowe :D

Niestety pralka się nie psuje a chciałabym mieć pretekst do wymiany pralki po 11 latach.

No i genialna mikrowela - ale to nie ten wątek ...

Witaj. Ja mam Simensa - od wczoraj więc niewiele mogę powiedzieć. Wcześniej miałem w wynajętym mieszkaniu zmywarkę więc kilka uwag, które mogą Ci się przydać, a może uznasz je za banał?

1) Przy niewielkiej ilości naczyń, niewielkiej rodzinie, duża zmywarka np. 60 cm jest gorsza niż mniejsza. Po prostu nie wypełniasz jej więc czekasz az w końcu się wypełni więc potrzebujesz większej ilości naczyń.

ale rodzina zwykle robi się duża po paru latach ...

BK faktycznie mam 6ty zmysł Whirlpoola. Kurcze to jakaś inwigilacja :wink: :D :D :D . Mikrofalę mam rownież Whirlpola jest jak najbardziej ok.

Pralkę mam Siemensa na 6kG jest rownież ok.

Zmywara 45 cm może być zbyt mała. Bedzie klopot z myciem półek i pojemników z lodówki i duzych garów

Pozdrawiam

Qrczę to miałam pecha :evil: Ale nie zaprzeczam, że to była wtedy najtańsza zmywarka w rodzinie Whirpoolów :D )i to do zabudowy).

BK i właśnie moja pralka Elektrolux tez nie chce mi popsuć :wink: , a ma już skubanica 10 lat. Kupiłabym taką większą 5-6 kg. Teraz moja ma 4,5 kg . Na 4 osobową, prawie dorosłą rodzinę nie wystarcza :(

Ja mam zmywarkę Aristona ale nie do zabudowy. Kupiliśmy sprzęt w kolorze INOX i bardzo ładnie został wkomponowany w nasze meble kuchenne. Uważam że sprzęt do zabudowy jest zbyt drogi i jeśli chodzi o wnętrza zdecydowanie mniejsze( przy lodówce różniece wielkości wnętrza są bardzo duże około 10 do 15 cm ) A propo zmywarki jest ok i działa bardzo dobrze.

BK - z tą rodziną - czasami się niestety nie chce powiększyć :( a nawet maleje - ludzie są śmiertelni :(

inwestor - z myciem pułek z lodówki - na to nie wpadłem - sprawdzę czy to się da.

Co do Whirpool'a - wśród moich znajomych panuje, nie wiem czym uzasadniona, opinia że Whilpool działa tyle ile gwarancja + 1 dzień, a części są pierońsko drogie. Sam nie mogę jej potwierdzić bo mam lodówkę Whirpool'a od 11 lat i mimo kilku przeprowadzek działa bez zarzutu. I stanowi dysonans w nowej kuchni całkowicie zabudowanej.

Co prawda u mnie i tak się nic nie psuje i wymieniam sprzęt dopiero jak mi go ukradną ... Więc może to jest tak że współczesny sprzęt, niezależnie od producenta, już jest bardzo niezawodny ?

Pozdrawiam

UKF - odnośnie Simens'a i Bosh'a - może powinien się wypowiedzieć specjalista w temacie ale ja jak wczoraj przeglądałem gwarancje która przyszła z moją zmywarką to stwierdziłem że są to dwie gwarancje, identyczne poza logo na górze - na jednej było napisane Siemens na drugiej - Bosh.

Mam zmywarkę Whirpoola (60 cm, do zabudowy) od 7 lat. Programator istotnie zepsuł się zaraz po upływie gwarancji. Poza tym była jeszcze jedna naprawa - pompa, o ile pamiętam. A tak to OK, jeśli się uważa i unika wkładania takich rzeczy, których nie domywa, np. zaschniętych albo z czymś oblepiającym (kisiel, makarony). Na dolnej półce domywa tylko talerze, sztućce, pokrywki, z garami nie ma szans.

Stanowczo odradzam Boscha, jesli ma byc kupiony w Polsce. Mamy pralko-suszarke, zmywarke, i chlodziarko-zamrazarke Boscha, wszystko topowe modele dostepne w Polsce, i wszystkie te urzadzenia wielokrotnie w ciagu pierwszych 3 lat sie psuły. Poza tym sa wyjątkowo nieergonomiczne. Modele Boscha dostepne w naszej gównolandii to zupełnie co innego niż sprzedaje sie w europie - mozna to latwo sprawdzic porownując katalogi internetowe sprzetu z różnych krajow. Na Polske , Boiałoruś i Ukraine Bosch wypuszcza sprzet żałosnie niskiej klasy, prawdziwe odpady. Po kilku latach uzywania tego sprzetu moj poziom frustracji osiaga szczyt. Potwierdzi to rowniez każdy dealer, o ile zechce powiedziec pawde.

Nie daj sie nabrać na marke tak jak my - bo bedziesz plul sobie w brode. To samo dotyczy Siemensa. Jesli juz Bosch lub Siemens - to kupuj w krajach cywilizowanych.

Temat sprzętu kuchennego do zabudowy przerabiam prawie pół roku .Na wstępie odrzuciłam f.Miele[dobra ale ceny chore].Brałam pod uwagę Siemensa i Boscha-są podobne ale część z nich jest produkowana w Polsce a te sprowadzane z Zachodu i sprzedawane u nas niestety znacznie różnią się jakością od tych sprzedawanych na tamtejszym rynku[potwierdzają to osoby które miały okazję używać tego samego sprzętu u nas i w Niemczech] W związku z tym wybrałam firmę AEG[zmywarka,lodówka kuchenka elektryczna]Nie wiem jeszcze co z okapem -mam na oku trzy : f.Teka , f.Faber no i oczywiście AEG. A jak będę zmieniać pralkę to prawdopodobnie też kupię AEG.Pozdrowienia. :D .Maxtorka[połowinka Maxtora]

W tej chwili w Media markt dostępne są zmywarki do zabudowy z panelem nierdzewnym o w ymiarze 60 cm

Elektrolux 1299 zł

Bosch 1600

Whirpool 1700

Myślę że to rozsadny wybór i dobra cena . Sama biorę Boscha.

Co do parametrów nie bardzo się orientuje. Ona poprostu ma zmywać.

Pozdrawiam Paty.