Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana dachu dwuspadowego na czterospadowy

Recommended Posts

Witam.

Bardzo podoba nam się projekt ATLANT 3PS, niestety tylko w środku.

http://www.domenadom.pl/produkty/266/atlant-3-ps-.html#

Jakoś do nas nie przemawia wizualizacja tego domku z dachem dwuspadowym.

Czy w ramach adaptacji jest możliwość zmiany dachu z dwuspadowego na czterospadowy i czy taka zmiana będzie droga u architekta adaptującego.Dach chcemy kryć blachodachówką.

Nasz model rodziny to 2+2

Działka z wjazdem od południa.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma być na bogato, ale bardziej podobają nam się domki z dachem czterospadowym. Nie wiemy tylko jak w rzeczywistości wyszła by taka zmiana, oraz czy tak jak piszesz nie doda uroku domkowi.

Drugim naszym projektem jest dom w luizjanie 3 http://pracownia-projekty.dom.pl/za_dom_w_luizjanie_3.htm

W tym projekcie martwimy się wąskim korytarzem oraz że wyjdzie trochę w środku tramwajowato.

Taniej wyjdzie znaleźć inny podobny z 4-spadowym i dokonać zmian w aranżacji wnętrz

Niestety bardzo długo już szukamy projektu i trochę nas już to wszystko zdołowało, że nie potrafimy wybrać odpowiedniego projektu.

Było bardzo dużo typów, niestety zawsze coś tam nie pasuje.

Największą naszą bolączką jest położenie z wjazdem od południa, oraz kotłownia musi być od tyłu domu z oddzielnym wejściem(piec na paliwo stałe)

I jaki problem zrobić dach 4-spadowy przy tym projekcie? Przecież to parterówka :)

Wiem, że się da tylko nie wiem jak domek wyglądał by przy takiej zmianie, zwłaszcza że wejście nie jest centralnie na środku domku a w raz z nim małe zadaszenie nad wejsciem, a nigdzie nie mogę znaleść podobnego projektu żeby mieć jakiś pogląd.

Co do ogrzewania to nie ma o czym dyskutować, nie mam gazu, prądem nie che a na pompe ciepła mnie nie stać.

...

Co do ogrzewania to nie ma o czym dyskutować, nie mam gazu, prądem nie che a na pompe ciepła mnie nie stać.

Raczej napisz, że nie masz o ogrzewaniu zielonego pojęcia, to wszyscy będziemy zadowoleni :)

a nie da się jakoś obrobić wizualizacji w jakim programie graficznym - tak na oko żeby zobaczyć?

Romanek - zdaję sobie sprawę, że spodobał ci się rzut.

Ale wierz mi (a mam w tym doświadczenie), ten dom o takim układzie dałoby się zaprojektowąc by był tańszy w budowie, nawet z czterospadowym dachem.

Spójrz na kominy - masz aż dwa dymowe - od kominka i od pieca na paliwo stałe w kotłowni. Do tych kominów dodaj dwa następne, wentylacyjne.

A mozna byłoby je zblokowac, gdyby kotłownia sąsiadowała z salonem.

Weź ten projekt, idz do architekta i niech od początku narysuje ci z czterospadowym dachem i sensowniejsza instalacją wewnątrz.

Zdajesz sobie sprawe, ze taki mały domek zimą będzie zwykle przegrzany, bowiem nie da się na piecu weglowym dokładnie wyregulowac temperatury i de facto częśc ciepła wypuścisz do atmosfery otwierając zimą okna?

jeśli wjazd na działkę masz od pólnocy, to pokoje dzieci będą ciemne całe dnie.

Ten projekt kosztuje 2000 zł. Do tego adaptacja ok. 3 tyś. (wymagane jest przeprojektowanie całego dachu). projekt zjazdu z drogi publicznej, badania gruntu. Dobijesz do 8 tyś. lekko. Czyli wyjdzie ci podobna cena co za projekt indywidualny.

Nie ma sensu kupowac gotowca, którego trzeba przeprojektowywać. Gotowiec po to jest gotowcem, by nic nie trzeba było przy nim robić.

Edytowane przez Elfir

Raczej napisz, że nie masz o ogrzewaniu zielonego pojęcia, to wszyscy będziemy zadowoleni :)

a nie da się jakoś obrobić wizualizacji w jakim programie graficznym - tak na oko żeby zobaczyć?

No to napiszę nie mam zielonego pojęcia o ogrzewaniu, ale i tak nie zrezygnuje z kotłowni;-)

Na programach graficznych też się nie znam.

Może ktoś pomoże?

Romanek - zdaję sobie sprawę, że spodobał ci się rzut.

Ale wierz mi (a mam w tym doświadczenie), ten dom o takim układzie dałoby się zaprojektowąc by był tańszy w budowie, nawet z czterospadowym dachem.

Spójrz na kominy - masz aż dwa dymowe - od kominka i od pieca na paliwo stałe w kotłowni. Do tych kominów dodaj dwa następne, wentylacyjne.

A mozna byłoby je zblokowac, gdyby kotłownia sąsiadowała z salonem.

Weź ten projekt, idz do architekta i niech od początku narysuje ci z czterospadowym dachem i sensowniejsza instalacją wewnątrz.

Zdajesz sobie sprawe, ze taki mały domek zimą będzie zwykle przegrzany, bowiem nie da się na piecu weglowym dokładnie wyregulowac temperatury i de facto częśc ciepła wypuścisz do atmosfery otwierając zimą okna?

jeśli wjazd na działkę masz od pólnocy, to pokoje dzieci będą ciemne całe dnie.

Ten projekt kosztuje 2000 zł. Do tego adaptacja ok. 3 tyś. (wymagane jest przeprojektowanie całego dachu). projekt zjazdu z drogi publicznej, badania gruntu. Dobijesz do 8 tyś. lekko. Czyli wyjdzie ci podobna cena co za projekt indywidualny.

Nie ma sensu kupowac gotowca, którego trzeba przeprojektowywać. Gotowiec po to jest gotowcem, by nic nie trzeba było przy nim robić.

Ty też mi uwierz, że szukaliśmy bardzo długo projektu i niestety ciężko jest coś sensownego znaleść, może z tym indywidualnym może masz racje.

Kominka w domu nie planujemy.

Wjazd mam od południa.

No i najlepsze zamierzamy zacząć budowę jeszcze w tym roku we wrześniu-jest to realne?

Część papierologi mam już załatwione( umowę z ZE, wypisy, wyrysy, mapkę do celów projektowych)

Kominka w domu nie planujemy.

Czyli to jest kolejna zmiana w adaptacji - powinniście o tym pamiętać, by uzwględnić w projekcie, bo pod kominek i komin dodatkowo zbroi się fundament.

Salon będziecie mieli od pólnocy? A kuchnię od poludnia? latem sie ugotujecie - wyobraż sobie słońce + gotowanie obiadu. Rolety? To po co wam okno, jak z góry planujecie je zasłonić?

Wydajecie teraz min 250 tyś na dom. I robicie głupie oszczędności rzędu 5 tyś. (bo tyle pewnie trzeba dopłacić do indywidualnego) na wygodnym, dostosowanym do was i dzialki projekcie? Idziecie na niesatysfakcjonujący kompromis za bardzo ciężką kasę.

Bowess dzięki za wizualizacje!

Dom w luizjanie 3 też jest z wjazdem od południa, ale pokoje trochę wydają nam się za małe, no i wydaje nam się że ten korytarz będzie za wąski i stwarzał efekt tramwaju.

Jutro wybiorę się do architekta i z nim porozmawiam jak on to widzi.

Wydaje mi się że te dwa miesiące wystarczy na załatwienie formalności niektóre rzeczy w starostwie mogę delikatnie podgonić

Czyli to jest kolejna zmiana w adaptacji - powinniście o tym pamiętać, by uzwględnić w projekcie, bo pod kominek i komin dodatkowo zbroi się fundament.

Salon będziecie mieli od pólnocy? A kuchnię od poludnia? latem sie ugotujecie - wyobraż sobie słońce + gotowanie obiadu. Rolety? To po co wam okno, jak z góry planujecie je zasłonić?

Wydajecie teraz min 250 tyś na dom. I robicie głupie oszczędności rzędu 5 tyś. (bo tyle pewnie trzeba dopłacić do indywidualnego) na wygodnym, dostosowanym do was i dzialki projekcie? Idziecie na niesatysfakcjonujący kompromis za bardzo ciężką kasę.

Wszystko się zgadza ale jak wcześniej rozmawiałem z architektem to on sam mi mówił że muszę znaleść najpierw projekt który będzie nam mniej wiecej odpowiadał a pożniej to on zdecyduje czy adaptacja czy indywidual. jednak mamy cały czas problem ze znalezieniem takiego który robiłby za podstawe do indywidualnego.