Elfir 02.07.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 jednak mamy cały czas problem ze znalezieniem takiego który robiłby za podstawe do indywidualnego. pierwsza rzecz - do indywidualnego wybiera się architekta, który nie robi adaptacji. Pogadaj z forumowym Łukaszem Ładzińskim - może zna kogoś, kogo można polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.07.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 ... Wydaje mi się że te dwa miesiące wystarczy na załatwienie formalności niektóre rzeczy w starostwie mogę delikatnie podgonić Jak jest MPZP to wystarczy czasu, jak WZ to zapomnij - z kolei, jak jest MPZP a Ty może zły projekt robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanek1914 06.07.2014 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Jak jest MPZP to wystarczy czasu, jak WZ to zapomnij - z kolei, jak jest MPZP a Ty może zły projekt robisz? Tak jest MPZP Jesteśmy po pierwszej wizycie u architekta. Będzie indywidualny. Pani wyrysowała nam plan do rozważenia, w sumie jesteśmy zadowoleni, ale mamy parę wątpliwości. Dach chcemy czterospadowy, ale nie wiemy teraz jak zadaszyć wejście główne i taras aby mocno nie obciążyć się kosztowo, może Państwo coś podpowiecie? W pokoju 1.5 chyba zmienimy okno na stronę wschodnią. Pomieszczenie 1.9 to kotłownia a 1.8 będzie tak jakby śluzą do kotłowni. 1.7 chyba zrobimy kibelek bo łazienka nie jest za duża aby pomieścić wszystko, okno w łazience przesuniemy w prawą stronę bo jeszcze nie wiemy czy będzie wanna czy prysznic. Nie rozumiem też dlaczego jest tyle ścian nośnych, wydaje mi się że miedzy łazienką a kotłonią i miedzy pokojem 1.3 i holem 1.1 nie powinno być ścian nośnych. Strop będzie teriva Edytowane 6 Lipca 2014 przez romanek1914 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.07.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Ścian nośnych za dużo zbędne pomiędzy 1,1-1,3; 1,8-1,2; 1,6-1,9. Nie rozumiem śluzy tzn domyslam sie ze chodzi o zapachy, ale wg mnie to strata miejsca i te podwójne drzwi. Drugi kibelek wg mnie potrzebny. Cofnięcie drzwi do łazienki niby fajne, ale ja bym ścianę wyrównał z pozostałymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.07.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 o indywidualnych projektach polecam rozmwiac w dziale "architektura" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanek1914 17.07.2014 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 o indywidualnych projektach polecam rozmwiac w dziale "architektura" Witam po małej przerwie. Mam nadzieje,że Elfir mnie nie zrybie że tu pisze. Robimy indywidualny, nasz architekt czeka na zatwierdzenie. Co waszym zdaniem jest nie tak. Nam osobiście projekt się podoba zastanawiamy się czy dom ustawiać prostopadle do drogi czy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.07.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Witam po małej przerwie.... zastanawiamy się czy dom ustawiać prostopadle do drogi czy działki. najlepiej by było elewacją południową na południe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.07.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Robimy indywidualny, nasz architekt czeka na zatwierdzenie. Co waszym zdaniem jest nie tak. Nam osobiście projekt się podoba zastanawiamy się czy dom ustawiać prostopadle do drogi czy działki. Po co dwa kanały dymowe ? Czy kotłownia jest na innym poziomie niż kondygnacją ? i dlaczego Co z wentylacją w tym budynku? Co jest w kotlowni jest po lewej od wejścia z domu ściana a potem druga ściana z łazinki co to za przestrzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanek1914 18.07.2014 04:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 najlepiej by było elewacją południową na południe Przepraszam za błąd. Może wyjaśnie o co mi chodzi. Pani archietekt chciała aby dom ustawiać równolegle do granicy działki od strony wschodniej, mi jednak wydaje się ze dom trzeba ustawiać równolegle do drogi (pomijamy ustawienie domu wzgl. stron świata).Mam racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanek1914 18.07.2014 04:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Po co dwa kanały dymowe ? Czy kotłownia jest na innym poziomie niż kondygnacją ? i dlaczego Co z wentylacją w tym budynku? Co jest w kotlowni jest po lewej od wejścia z domu ściana a potem druga ściana z łazinki co to za przestrzeń? Dwa kanały dymowe: jeden do pieca C.O. a drugi w zapasie w razie jak bedzie nas kiedyś stać do kominka. Tak kotłownie obniżamy ze względów grawitacyjnych. Wentylacja będzie na pewno ale jeszcze nie wrysowała pani. Nie rozumiem ostatniego zdania o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.07.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Dwa kanały dymowe: jeden do pieca C.O. a drugi w zapasie w razie jak bedzie nas kiedyś stać do kominka. Tak kotłownie obniżamy ze względów grawitacyjnych. Wentylacja będzie na pewno ale jeszcze nie wrysowała pani. Nie rozumiem ostatniego zdania o co chodzi? Chcesz zrobić CO grawitacyjne ? Wiesz jakie są wtedy rurki poterzbne ? Teraz zakałada sie popkę i wszystko działa. Między kotłownią a łazienką jest jakby podwójna ściana i między tym jest jakaś przestrzeń -co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanek1914 18.07.2014 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Chcesz zrobić CO grawitacyjne ? Wiesz jakie są wtedy rurki poterzbne ? Teraz zakałada sie popkę i wszystko działa. Między kotłownią a łazienką jest jakby podwójna ściana i między tym jest jakaś przestrzeń -co to? Ta przestrzeń to kotłownia, tej ścianki tam nie ma po prostu machneła się przy rysunku. Grawitacyjne na pewno nie wjdzie przy tych przekrojach co mamy ale zawsze jakiś spadek będzie w razie zaniku prądu. Nie będę dużo obniżał kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.07.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Z tym spadkiem to naciągana teroria. Teraz często CO robi sie na rozdzielaczach a rury w podłodze, to co opisujesz to śmigało po ścianach od posadzki po sufit. Rób schodki potem potykaj sie o nie latami a i nie zapomnij zapytac na FM jak zrobić ciągłą izlocje termiczna i przeciwilgociową w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Ta przestrzeń to kotłownia, tej ścianki tam nie ma po prostu machneła się przy rysunku. Grawitacyjne na pewno nie wjdzie przy tych przekrojach co mamy ale zawsze jakiś spadek będzie w razie zaniku prądu. Nie będę dużo obniżał kotłowni. Głupio kombinujesz. Jak już musisz, kup sobie UPS. Moja pompa obiegowa do CW ma 3 W. Silny UPS pociągnie ponad 12 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanek1914 19.07.2014 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Z tym spadkiem to naciągana teroria. Teraz często CO robi sie na rozdzielaczach a rury w podłodze, to co opisujesz to śmigało po ścianach od posadzki po sufit. Rób schodki potem potykaj sie o nie latami a i nie zapomnij zapytac na FM jak zrobić ciągłą izlocje termiczna i przeciwilgociową w kotłowni. Chyba mnie powoli przekonujecie. Faktycznie nie zastanawiałem się jak zrobić później izolacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanek1914 19.07.2014 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Głupio kombinujesz. Jak już musisz, kup sobie UPS. Moja pompa obiegowa do CW ma 3 W. Silny UPS pociągnie ponad 12 godzin. Można wiedzieć ile taki ups Cię kosztował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.07.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Chyba mnie powoli przekonujecie. Faktycznie nie zastanawiałem się jak zrobić później izolacje. Izolacje zrobisz ale chciałem Ci uświadomić że jedna kreska teraz na rzucie to potem kilka komlikacji w budowie i w życiu. To obniżenie to różne poziomy chudzaka i posadzek, inne poziomy ścian fundamentowych, inny poziom drzwi zewnętrznych (inne schody i inny wymair na elewacji) inna wyskośc pomieszczeń i pewnie jeszcze kilka które na szybko mi do głowy nie przyszły. A to tylko kreska na rzucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.07.2014 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Dach chcemy czterospadowy, ale nie wiemy teraz jak zadaszyć wejście główne i taras aby mocno nie obciążyć się kosztowo, może Państwo coś podpowiecie? Nu albo chce się mieć gargamelowy "dworek" albo tanio. Już przecie pisali że czterospadowy dach będzie dużo droższy niż "stodoła" tudzież trudniejszy w utrzymaniu, tudzież o tym nadliczbowym i będącym dodatkowym miejscem do przeciekania kosztownym kominie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Można wiedzieć ile taki ups Cię kosztował? Ja nie mam UPS, bo brak prądu u mnie to najwyżej pół godziny do godziny. Nie był mi potrzebny. Ale skoro u siebie zakładasz wielogodzinne braki, to przyda się bardziej niż głupie kombinowanie z CO grawitacyjnym. UPS do biura, który ma zasilać kilka komputerów (komputer bierze wielokrotnie więcej pradu od energooszczędnej pompy obiegowej) kosztuje ok 500 zł i starcza na kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.07.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Ja nie mam UPS, bo brak prądu u mnie to najwyżej pół godziny do godziny. Nie był mi potrzebny. Ale skoro u siebie zakładasz wielogodzinne braki, to przyda się bardziej niż głupie kombinowanie z CO grawitacyjnym. UPS do biura, który ma zasilać kilka komputerów (komputer bierze wielokrotnie więcej pradu od energooszczędnej pompy obiegowej) kosztuje ok 500 zł i starcza na kilka godzin. Taki UPS nie nadaje się by zasilać pompę obiegową.Jak inwestować to w porządne podtrzymanie na wypadek dłuższego zaniku napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts