Patrykos83 02.07.2014 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Witam ,jestem blisko zakupu projektu domu od architekta z Czech to tak w skrócie, projekt mogę otrzymać niestety w języku Czeskim bądź Angielskim.Pytanie co dalej po zakupie projektu który jest w obcym języku, jak to wygląda z punktu widzenia prawa? Czy musi być projekt tłumaczony na polski?Jesli tak to przez tłumacza przysięgego? Jak wygląda sprawa z takimi projektami? Będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan_boczek 02.07.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Witam , jestem blisko zakupu projektu domu od architekta z Czech to tak w skrócie, projekt mogę otrzymać niestety w języku Czeskim bądź Angielskim. Pytanie co dalej po zakupie projektu który jest w obcym języku, jak to wygląda z punktu widzenia prawa? Czy musi być projekt tłumaczony na polski? Jesli tak to przez tłumacza przysięgego? Jak wygląda sprawa z takimi projektami? Będę wdzięczny za pomoc Jaki projekt architektoniczny czy wykonawczy ? Zamiast składać całą opisów-kę złóż tylko to co potrzeba. Nie potrzeba przysięgłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrykos83 02.07.2014 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Jaki projekt architektoniczny czy wykonawczy ? Zamiast składać całą opisów-kę złóż tylko to co potrzeba. Nie potrzeba przysięgłego. projekt wykonawczy i projekt budowlany Czyli do pozwolenia na budowę i uzyskania wszystkich innych papierów moe przekazać projekt w jezyku angielskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Projekt możesz sobie kupić, ale go nie złozysz w starostwie. Potrzebujesz adaptacji i to architekt adaptujący będzie architektem obiektu zgodnie z polskim prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrykos83 02.07.2014 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Projekt możesz sobie kupić, ale go nie złozysz w starostwie. Potrzebujesz adaptacji i to architekt adaptujący będzie architektem obiektu zgodnie z polskim prawem. Ok rozumiem, czyli i tak muszę mieć architekta który to przeniesie na "swoje" i dostosuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 A ten architekt zrobił ci adaptację projektu do działki czy tylko sprzedał projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrykos83 02.07.2014 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 A ten architekt zrobił ci adaptację projektu do działki czy tylko sprzedał projekt? tak jak napisałem bliski zakupu jestem więc jeszcze nie kupiłem, ale raczej sam projekt domu bez adaptacji do działki, bo działka też w fazie geodezyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Czyli to jest tak jakbyś kupił gotowca i obowiazują te same zasady - czyli konieczna jest adaptacja do działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 02.07.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Adaptacja projektu do działki, ale też do naszych, swojskich przepisów. Co ma zawierać projekt budowlany jest jasno określone w polskim ustawodawstwie. Nie sądzę, aby Czesi mieli aż taką biurokrację jaka u nas panuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrykos83 03.07.2014 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Adaptacja projektu do działki, ale też do naszych, swojskich przepisów. Co ma zawierać projekt budowlany jest jasno określone w polskim ustawodawstwie. Nie sądzę, aby Czesi mieli aż taką biurokrację jaka u nas panuje. Czyli podsumowując z projektem do architekta który musi to "przerobić na nasze" czyli pewnie narysować, wycenic, sprawdzić, ocenić itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts