Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród - potrzebna porada

Recommended Posts

Witam ponieważ jestem nowicjuszem w wej dziedzinie mam ogromną prośbę o pomoc w moich poczynaniach. Próbowałem coś stworzyć ale po pierwsze brakło już pomysłu jak i wizji ,a po drugie nie wiem czy to w ogóle gra z sobą .Mój plan był aby było piękne cały rok ,przesyłam zdjęcie z już posadzonymi wcześniej roślinami jak i miejscem planowanych obsadzeń no i oczywiście szkic z moją koncepcją ,którą prosiłbym o sugestie i podpowiedź co można zmienić ,dołożyć aby zagęścić wolne miejsce.Z góry Dziękuje za Pomoc.

konc.jpg

zdjpop.jpg

Abies Pusch - to totalna miniaturka, zbubi się na tej rabacie.

Masz też same roślinne akcenty, a gdzie rośliny tła? To tak jakbyś pokój zastawił bibelotami, ale zabrakło spokojnego tła do ich eksponowania

czy te planowane miniaturowe wrzosy i wrzośce pod płotem wogóle będzie widać? Małe rośliny daje się przy ściezkach, placykach, tarasach. Im dalej od potencjalnego widza tym wieksze rośliny i w wiekszej masie powinno sie stosować.

http://images64.fotosik.pl/1134/1348425690c69630gen.jpg

Tam, gdzie wpisałam niskie byliny i trawy możesz też dać wrzośce.

Dziękuje za odpowiedź narysowałem i czy nie będzie to za duże zaraz przy wejściu ? a pisze Pani o wrzoścach przy płocie czy chodzi tu o numer 6 i 7 ?

znalazłem jeszcze taką kompozycje jak szukałem traw zdj.3 bardzo mi się też podoba i zdjęcienr1 na którym się wzorowałem to jest ten zakątek co ma być koło domku

prop.jpg

konc1.jpg

original.jpg

Edytowane przez Darecki84

push małby być w innym miejscu - posród niskich traw, bylin (lub wrzośców).

Ten rysunek jest w ogóle w jakiejś skali? Bo wszytskie rośliny są wrysowane jednakowej wielkości.

Dla pęcherznicy trzeba liczyć średnicę ok 1,3-1,5m, sadzenie, co ok. 0,8-1 m

kosodrzewiny będa miały po 10 latach 1 m średnicy.

Trawy - miskant sadzi się ok. 3 szt/m2, rozplenice Hammeln ok. 5 szt/m2

wrzośce sadzi się 8-12 szt/m2