grzeniu666 02.07.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Mam do zamocowania dwie sprawy: - balustradę wokół otworu schodowego (mocowanie do podłogi/stropu betonowego), przy podłodze słupki na podstawie ca. 14x14cm gr. 5mm. - daszek nad wejściem, płaski, powierzchnia 1x2m, szkielet stalowy (profile zam., w większości 16x16, ca. 10-15kg), z góry m.in. 2xOSB (pewnie koło 10mm), wypełnienie/obłożenie styrkiem/XPS, 8 punktów mocujących do ściany (4 do betonu nadproża, 4 do cegły silikatowej), wskazane bez przewiercania na wylot (do wewnątrz, bo jest już tynk). Czy dla balustrady do betonu kotwy stalowe 10mm (tzw. "ekspresowe") będą OK? Np. po 4 (a może po 2?) sztuki dla każdego słupka balustrady?http://prien.com.pl/kotwy-tm-c7/95-Kotwa-stalowa-TM-C7-10x80.html Podobnie dla elementów daszka mocowanych do betonu. Natomiast mocowania do cegły silikatowej kotwa chemiczna (poliestrowa) w tulei nylonowej i pręty gwintowane M10. Powinno to zagrać?http://prien.com.pl/67-Kotwa-zywica-chemiczna-NCFhttp://prien.com.pl/tuleje-nylonowe/335-Tuleja-nylonowa-GN-15x130.html Edytowane 2 Lipca 2014 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 02.07.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Jak już kupujesz kotwe chemiczną to mocuj nią wszystko, jest wydajna Spokojnie wystarczy na balustrade i daszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 04.07.2014 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 OK, może i tak zrobię, choć nie mam pewności które mocowanie pewniejsze (chemiczna czy "ekspresowa")... A co z tymi prętami/kotwami, fi 10 będzie OK (w takim układzie jak piszę)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 04.07.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Chemiczna jest wystarczająca. fi10 wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aburski 16.01.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Hej,a może ktoś może mi pomóc w kwestii mojej balustrady? Bo znalazłem w necie taką firmę mg stal no i mają w ofercie balustrady systemowe, no i zastanawiam się teraz czy dam radę sam się z tym uporać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 16.01.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Jeżeli chcesz zastosować kotwę chemiczną to pamiętaj o przeczytaniu instrukcji dołączonej do kotew czy kleju. Jeżeli nie wyczyścisz dobrze otworu to taka kotwa jest nic nie warta.PozdrawiamPrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 16.01.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 ...del Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 17.01.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Hej,a może ktoś może mi pomóc w kwestii mojej balustrady? Bo znalazłem w necie taką firmę mg stal no i mają w ofercie balustrady systemowe, no i zastanawiam się teraz czy dam radę sam się z tym uporać? W jakim materiale bedziesz mocował, ile jest pkt mocowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.01.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 ... dobór kotew ( jako elementu konstrukcyjnego ) powinien dokonać projektant konstrukcji po przeliczeniu elementu : daszku, balustrady, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astrady 26.08.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 W przypadku słupków z stali nierdzewnej, ich montaż jest bardzo prosty. Można montować je do podłoża, w tym wypadku do słupka przyspawana jest kryza i 3 -punktowo za pomocą kotwy mocującej w postaci pręta M8 i żywicy instalujemy słupek. W przypadku drugiej opcji czyli słupków z mocowaniem do boku, do słupka przyspawane są dwie szpilki w formie pręta fi 12 mm o standardowej długości 150 mm i również po wywierceniu otwory słupki mocujemy na żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts