hpr 02.01.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witajcie, Powoli wraz z mężem zaczynamy zastanawiać się nad aranżacją aneksu z pokojem dziennym. Niestety jestem beztalenciem w programach do projektowania wnętrz i wszystkie pomysły mam w głowie i na kartce, którą jutro dołączę. Moje pytanie - co zrobić, żeby nie zagracić, a jeszcze wcisnąć stół na 6 osób na 20m2? A może stół składany lub wysuwany? Mam nadzieję, że ktoś bardziej doświadczony w tej materii nam pomoże i doradzi. Pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 wciśniesz taki stół, pod warunkiem, że zrezygnujesz z kanapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 03.01.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 http://img401.imageshack.us/img401/6246/lq53.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hpr 07.01.2014 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 A oto moje koncepcje, o których wspominałam. Dopiero dzisiaj mogłam je zeskanować i wrzucić. Czy w dobrym kierunku zmierzam, czy to kompletnie jest bezsensowne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hpr 07.01.2014 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 kinka Dziękuję za pomysł, powiedz mi, czy dobrze widzę i tam skróciłaś nieco ścianę dzielącą kuchnię z przedpokojem? Jakie mebeli tam można dać? Aneks nie jest zbyt szeroki, bo ma tylko 210 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hpr 23.03.2014 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Reaktywuję temat. Mam nadzieję, że znajdą się dobre dusze, które pomogą mi z nie lada wyczynem Coraz częściej zastanawiam się, czy skorzystać z pomocy architekta. Może ma ktoś jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 25.03.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Ścianka odgradzjąca aneks skrócona tak, żeby zasłaniała tylko bok szafek kuchennych. Narysowałam na krótszej ścianie wysoką zabudowę a na prostopadłej blat ze zlewem i płytą. W przestrzeni aneksowo-przedpokojowej stół, na rysunku ma 90x140cm ale może być mniejszy a najlepiej jakby był okrągły lub owalny - bez kantów bo stoi w przejściu. Wersja 2 - pokoj dzienny powiększony przez przesunięcie ściany małego pokoju i dodatkowo utworzona wnęka na tv. Dwa wejścia do sypialni dla pary, duże łożko, spora szafa wnękowa. W przedpokoju dodatkowa szafa po lewej stronie drzwi do łazienki. Wersja 3 - również przesunięta ściana małego pokoju ale tym razem z jednym wejściem i bez wnęki na tv. Inna kolejność sprzętów w aneksie - wysoka zabudowa bliżej części wypoczynkowej a płyta przy wejściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 25.03.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) Tak ścianka została nieco skrócona,a za nią jest zwykły wieszak na ubrania.Ściana spełnia dwie funkcje:1.Masz dodatkowy blat bo jest go stanowczo za mało.2.Zasłania kuchnię i nie jest widoczna na pierwszym planie prosto z drzwi.Alicja przedstawiła swoje pomysły,jednak dla mnie niezbyt funkcjonalne,bo wchodzi się prosto na stół i bałagan kuchenny a nie wszyscy ewentualni gości muszą to widzieć.Poza tym na co dzień wystarczy mały stół na 4 os przy ścianie niż wielki na 6os jeszcze w wejściu. Jeśli chcesz mieć bardziej otwartą kuchnię to może jeszcze tak: (ta mała ścianka zasłania zlew i część kuchni)http://images64.fotosik.pl/802/90d614f086385c11med.jpglub stół przy okniehttp://images65.fotosik.pl/802/28f8f0e3f9438819med.jpg Edytowane 25 Marca 2014 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 25.03.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Kinka, Stół nie stoi w świetle drzwi wejściowych, zresztą napisałam że mniejszy byłby lepszy. Na pewno jest bardziej funkcjonalny niż barek bo można go przestawić, rozłożyć i ugościć więcej osób, odrabiać przy nim lekcje, może też służyć za dodatkowy blat roboczy w kuchni... W Twoich propozycjach aneks również nie jest zmknięty więc goście nie będą widzieć bałaganu o ile pozostaną w przedpokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hpr 27.03.2014 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Bardzo dziękuję Wam za świetne pomysły Na co dzień chcę mieć mały kwadratowy stół max. 75x75 z funkcją rozkładania. Myślałam również o wysuwanym dodatkowym blacie roboczym w kuchni, odgradzającym kuchnię od pokoju, spełniający funcję dodatkowego stołu. Krótszą ścianę w kuchni (na rzucie tam gdzie jest płyta gazowa) chciałabym mieć zabudowaną lodówką, piekarnikiem, ekspresem do kawy i / lub mikrofalówką i oczywiście szafkami (coś takiego jak na foto) Co wy na to? Jakieś sugestie? Mebelki w kolorze bieli na wysoki połysk (zabudowa + górne szafki), a dolne szafki w brązowym macie. Nie mam pojęcia zielonego jaki efekt mógłby być końcowy. Łatwo o przesadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hpr 03.07.2014 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Witajcie ponownie! Mieszkanie odebrane i zaczynamy zabawę z urządzaniem pustych ścian. Wydawałoby się, że będzie łatwo, lekko i przyjemnie, a jednak...wnęka aneksu kuchennego o wymiarach 210 x 315, a w nim do zabudowy lodówka, piekarnik, pralka, zmywarka i płyta gazowa + zlew 1,5 komorowy i okap - możliwe? Chcielibyśmy kuchnię w kształcie litery L, zabudowaną szafkami pod sam sufit. Gdzie, co umieścić, aby zachować optymalizację czynności? Proszę o podpowiedzi, sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 03.07.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 A gdzie szkic.........? Gdzie okno i wejście.........? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hpr 03.07.2014 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Kinka - jak tylko będą zdjęcia to je wrzucę. Wnęka nie ma okna. Poniżej rzut: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 03.07.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) Na pralkę masz miejsce w łazience. Z Twojego innego wątku wynikało, że chcesz piekarnik w słupku ale im więcej wysokich sprzętów/mebli tym mniej blatu... Słupek z piekarnikiem 60, lodówka 60, szafka narożna 90x90cm, szafka pod zlew 90cm, zmywarka 45cm, szuflady pod płytą 60cm i szafka 30cm. Szafki górne na tej ścianie co wysoka zabudowa zrobiłabym zrównane z nią frontami czyli głębokie bo zwykłe płytkie dziwnie by wygladały tak wciśnięte w tamten kąt. Wykonawca mebli musiałby zastosować jakieś nietypowe rozwiązanie żeby dostep do przestrzeni w rogu był łatwy, może taki front jak w zwykłej szafce narożnej, czyli łamany, ale niesymetryczny. Blat po lewej stronie zlewu(nad szafką narożną) trudno uznać za roboczy(niewygodny dostęp), może co najwyżej służyć jako miejce na trzymanie ekspresu do kawy, mikrofalówki albo innego sprzętu, akcesoriów... Jeśli zlew będzie miał 60cm to pomiędzy nim a płytą będzie blat roboczy o szerokości ok.75cm. Edytowane 3 Lipca 2014 przez alicyja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hpr 03.07.2014 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) Alicyja, dziekuje za super pomysl, wlasnie nad czyms podobnym zastanawialismy sie. Pralka niestety musi byc w kuchni, bo lazienka jest za mala a zmywarka 60. Ponad to chcemy odgrodzic aneks od pokoju blatem, ktory bedzie pelnil funkcje stolika. A gdyby np. jedna cala sciana byla zabudowana? Szafki tuz nad blatem glebokosci 30, a te wyzsze 60? Sorki za brak liter PL Edytowane 3 Lipca 2014 przez hpr dodatkowe info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 03.07.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Łazienka ma zaplanowaną wnękę na pralkę i przyzwoitą powierzchnię. Nie wiem o co chodzi z tą całą jedną ścianą zabudowaną - na wizualce szafki wiszące są przecież do sufitu nad całym blatem...Nie masz chyba na myśli zostawienie "dziury" tam nad blatem przy lodówce a zrobienie szafek wiszących tylko przy scianie 315cm? Jeśli chodzi o podział "na dole 30 a pod sufitem 60cm" to wydaje mi się że lepiej będzie odwrotnie. Najwygodniej mieć dolny rząd szafek wiszących takiej wysokości żeby do wszystkich półek sięgnąć stojąc na podłodze(nawet na placach) a od tej wysokości, do której musiałabyś już wchodzić na stołek - górny rząd. Bez sensu byłoby ciągłe otwieranie górnego frontu 60cm żeby sięgać tylko do niższej(środkowej) półki. Patyczak na rysunku ma 170cm wzrostu i sięga swobodnie do obu półek dolnego rzędu szafek 60cm i tam trzyma najczęściej używane rzeczy a górną szafkę 30cm otwiera okazjonalnie(wysokość pomieszczenia, blatu, szafek nad blatem - przykładowa). Barek, jeśli ma być wyższy niż blat, to zajmie min.30cm z długości tej ściany 315cm - "zabierze" 30cm blatu i szafkę po prawej stronie płyty. Płytę trzeba by było przesunąć w kierunku zlewu i zmniejszyć tym samym blat roboczy - nie uznaję płyt(czteroplanikowych) umieszczonych tak, że po którejś stronie nie da się odstawić garnka. Jeśli barek ma być równo z blatem to płyta może byc tuż przy nim ale i tak odpada ta szafka 30cm a miejsce do siedzenia będzie tylko dla dwóch osób. Jeśli stołu nie będzie w części salonowej a domowników jest więcej niż dwoje to kicha. Można by zaplanować płytki(40cm) blacik o długości 180cm przy tej ścianie od strony przedpokoju - żadna rewelacja ale dla trzech osób byłby ok. 2) Od szafki narożnej - szafka pod zlew 60cm, zmywarka 60cm, szuflady pod płyta 80cm i szafka 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hpr 03.07.2014 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Piszac o roznej glebokosci szafek chodzilo o cos takiego: natomiast piszac o zabudowie calej sciany to chodzilo o taki uklad: teraz mam nadzieje, ze sie zrozumielismy. Barek rowny z blatem tak jak na tym zdjeciu: Co do pralki - owszem, w lazience jest miejsce, ale jezeli tam bedzie pralka to nie mamy miejsca na polki, szafki, brudownik etc. stad pomysl na kuchnie. Pomysl z blacikiem od strony przedpokoju super, tylko jeden mankament - sciana bedzie skrocona do ok. 120 cm. wiec chyba nici z pomyslu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 03.07.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 A, nie zauwazyłam, że chodzi o głębokość a nie wysokośc tych szafek. Jeśli mają dochodzić do wysokiej zabudowy to już bym nie różnicowała ich gębokości.Oczywiście możecie zabudować całą ścianę - a jak dokładnie tam w rogu ma to wyglądać to już ustalicie ze stolarzem.Skoro ścianka od strony przedpokoju ma tylko 120cm to zrobiłabym szeroki półwysep z płytą, a wejście do aneksu naprzeciwko drzwi do łazienki, na przykład tak: 3)Od szafki narożnej 90x90cm - szafka pod zlew 60, zmywarka 60, szafka 60cm otwierana od strony salonu(żeby narożnej kolejnej nie wstawiać).Pod półwyspem szafka 40-45cm, szuflady 80cm(pod płytą) i 30cm ale na upartego można dać gdzieś tam pralkę. Blat na półwyspie ok.100cm szerokości.[ATTACH=CONFIG]268619[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]268620[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]268621[/ATTACH] Naprawdę odpowiada Ci opcja biegania z "brudami" z łazienki do kuchni a potem z mokrym praniem z powrotem do łazienki, żeby je powiesić do wyschnięcia? Wolisz zrezygnować z jednej, wygodnej i pojemnej szafki podblatowej na rzecz pralki a kombinować z głębokimi szafkami pod sufitem żeby pomieścić utensylia kuchenne? W łazience kosz na brudy można zrobić pod umywalką, kosmetyki trzymać w szafce/na półce nad umywalką, chemię, ręczniki itp schować w szafce nad pralką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hpr 04.07.2014 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 [ATTACH=CONFIG]268619[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]268620[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]268621[/ATTACH] Alicyja - niestety nie wyświetla załączników. Co do pralki - muszę iść na ustępstwa, chociaż o nią walczyłam jak lwica, żeby była w łazience. W łazience mamy również kocioł 2 funkcyjny i bydle zabiera dużo miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 04.07.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts