Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

Czy moglibyscie wypowiedziec sie w temacie lokalizacji poodejscia do baterii w kabinie prysznicowej (polokragla 90x90 jedna sciana zewnetrzna i jedna wewnetrzna)?

Wydaje mi sie, ze powinno byc wykonane na scianie wewnetrznej, przy czym nie wiem, czy posrodku sciany, czy blizej rogu. O tym rogu pisze dlatego, ze czasami mysle o montazu prostego, naroznego panelu pruysznicowego, przy czym moja wiedza na temat paneli jest zadna.

Nie wiem, czy wiecej jest paneli naroznych, czy wiecej paneli na sciane, ktore z nich sa drozsze, a ktore tansze (chodzi mi o jednakowo proste panele, bez super wodotryskow, w granicach do 2000) i jaka lokalizacja jest najlepsza dla kabiny polokraglej (sciana, czy rog). Jezeli sciana, to czy przylacze do baterii powinno byc wykonane w tradycyjny sposob, tzn. przylacze wody cieplej i zimnej ułożone w poziomie i oddalone na standardowa odleglosc (ktorej nie pamietam), czy jedno nad drugim, tak jak dla baterii podtynkowych.

Nie wiem, ktory wariant jest najbardziej uniwersalny, a za wszystkie porady z gory dziekuje i pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/19156-bateria-w-kabinie-prysznicowej/

Drodzy Forumowicze,

Czy moglibyscie wypowiedziec sie w temacie lokalizacji poodejscia do baterii w kabinie prysznicowej (polokragla 90x90 jedna sciana zewnetrzna i jedna wewnetrzna)?

Wydaje mi sie, ze powinno byc wykonane na scianie wewnetrznej, przy czym nie wiem, czy posrodku sciany, czy blizej rogu. O tym rogu pisze dlatego, ze czasami mysle o montazu prostego, naroznego panelu pruysznicowego, przy czym moja wiedza na temat paneli jest zadna.

Nie wiem, czy wiecej jest paneli naroznych, czy wiecej paneli na sciane, ktore z nich sa drozsze, a ktore tansze (chodzi mi o jednakowo proste panele, bez super wodotryskow, w granicach do 2000) i jaka lokalizacja jest najlepsza dla kabiny polokraglej (sciana, czy rog). Jezeli sciana, to czy przylacze do baterii powinno byc wykonane w tradycyjny sposob, tzn. przylacze wody cieplej i zimnej ułożone w poziomie i oddalone na standardowa odleglosc (ktorej nie pamietam), czy jedno nad drugim, tak jak dla baterii podtynkowych.

Nie wiem, ktory wariant jest najbardziej uniwersalny, a za wszystkie porady z gory dziekuje i pozdrawiam.

Radziłbym najpierw wybrać panel i/lub baterię i ewentualnie też kabinę a dopiero wymierzyć w którym miejscu zrobić wyprowadzenie.

Tak w ciemno nie ma to sensu. Teraz jest tyle różnych typów kabin i paneli, że praktycznie można znaleźć wszystkie możliwe rodziaje podejścia zasilenia wodą: od tyłu, z boku, od dołu itd itp.

Pozdrawiam

Rav

https://forum.murator.pl/topic/19156-bateria-w-kabinie-prysznicowej/#findComment-326802

Tchrzano

Mam dwie kabiny i dwie wersje podłączenia baterii. Lokalizacja baterii na ścianie na przeciwko wejścia jest wygodniejsza niż z boku wejścia. Bateria zlokalizowana z boku nieco zawęża szerokość wejścia. W sumie nie jest to aż taka istotna roznica. Jesli nie wiesz co ma być docelowo to kup sobie nieco wiecej kafli niż potzrebujesz. Jak będziesz pruć sciany i przesuwać przyłacze do baterii zawsze się przydadzą. Ewentualnie zrób sobie dwa podejścia do baterii jedno zakorkuj i zostaw pod kaflami może kiedyś się przyda.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/19156-bateria-w-kabinie-prysznicowej/#findComment-326814