Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy + stalowy płaskownik. Jak?

Recommended Posts

Muszę do powierzchni betonowej zatynkowanej gipsowym Diamantem zamocować grubą blachę: 8mm (ewentualnie 6mm). Mijescowo, tj. ca 30x10cm, usunę tynk, przymocuję ów płaskownik (stanowi on mocowanie innego elekentu, będzie dłuższym bokiem przy krawędzi betonu), i kiwam się jak to później wykończyć. Czy da radę z pomocą jakiś siatek położyć na to (zabezpieczone antykorozyjnie) tynk gipsowy warstwą 4mm (ew. 6mm), a może CW i wylko z wierzchu gładź gipsowa? A może powinienem od razu robić "dylatację" po obrysie tego płaskownik i po jego zatynkowaniu tę dylatację wypełnić jakimś np. akrylem?

Witam

Zobaczyłem ten temat o tynku gipsowym, dlatego nie zakładałem nowego. Nie mam doswiadczeniaw sprawach budowlanych, sytuacja zmusiła mnie do tego, że musze sam położyć tynk na części ściany ( widać na dodanym zdjęciu) wyczytałem że przy tynku gipsowym nie jest potrzebna gładź i czy oprócz zagruntowania coś jeszcze muszę zrobić czy tylko kłaść ten tynk równając ze starym?

6a56d8db0355020dgen.jpg

a i czytałem o jakiś pacach gąbczastych czy można położyc tynk bez tego?

Edytowane przez matisocho

Też mnie zapewniali, że po tynku gipsowym nie trzeba kłaść gładzi. Zależy co się komu podoba, niektórzy nie lubią nienaturalnej gładkości i wolą chropowate

Według mnie trzeba gładź położyć żeby była igła. chyba że są "szpece" i zrobią igłę gipsem. ale nie sądzę żeby wyszło zadowalająco. Ja kładłam gładź po gipsach

Przed położeniem trzeba zagruntować