Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki,o takie coś mi właśnie chodziło. Jeszcze jedno pytanie,czy jeśli w księdze wieczystej widnieje wpisane stare obciążenie hipoteki (z 1971 r.,drobna kwota) to jak można się tego pozbyć?

Sprawdzić,czy istnieją dokumenty potwierdzające spłatę wtedy na ich podsawie wykreślić obciązęnie z KW,jeżeli nie to spłacić, tylko czy wierzyciel jeszcze żyje,albo istnieje jeżeli to np.jakaś instytucja.Najlepiej aby dokonal tego obecny właściciel.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Czy nikt nie był w podobnej sytuacji,albo nie wie,co można zrobić? :(

Ale w tamtym przypadku też instytucji rolniczej już nie było ,trzeba było znaleźć "następcę"aby ta mimo kwitów wykreśliła zobowiązanie.Każda instytucja państwowa jeżeli ulega likwidacji to inna przejmuje jej kompetencje i zobowiązania.

• 4 weeks później...
Albo ja nie rozumiem tamtego wpisu,albo Twojego. Co rozumiesz,pod pojęciem "kwity"? Bo ja,zaświadczenia,że zobowiązania są spłacone. My takich "kwitów" właśnie nie mamy.

Obciążenie nie zniknie samo z siebie-ustalić następcę tej instytucji-tam można sprawdzić czy zobowiązanie zostało spłacone-może tak być że wszystko zostało spłacone-nie zostały tylko dokonane wpisy (sprostowanie w KW).Jeżeli zobowiązanie nie zostało spłacone to powinien być jakiś ślad wezwania do zapłaty itp.Ustalić czy zostało spłacone-a jeżeli nie to spłacić temu kto teraz jest uprawniony do spłaty-i wystawienia dokumentów do wykreslenia hipoteki z KW.

• 3 weeks później...
  • 1 year później...
Natknąłem się przez przypadek na ten temat, ale możesz znaleźć po adresie tutaj. Jeśli masz tylko numer działki też znajdziesz

Wystarczy Ci tylko adres lub numer działki. Znajdziesz każdą nieruchomość.

Przez przypadek jest to zmasowany atak kryptoreklamy :confused: Widzę, że ta wyszukiwarka korzysta z zasobów Geoportalu, bo są te same błędy w adresach.

• 1 year później...
Jesteś j-e-l-e-n-i-e-m. Wprowadzając numer swojej KW uruchamiasz program, który ze strony ekw.ms.gov.pl kopiuje treść twojej księgi a właściciele stronki którą podałeś maja kolejna pozycję ZA DARMO. Świadomy człowiek korzysta tylko ze strony ekw.ms.gov.pl Na różnych dziwnych stronach sa tylko KW ciekawskich jak ty, lub nieruchomości które trafiłu do obrotu itp.Mojej KW na pewno tam nie znajdziesz.

• 2 months później...
Jesteś j-e-l-e-n-i-e-m. Wprowadzając numer swojej KW uruchamiasz program, który ze strony ekw.ms.gov.pl kopiuje treść twojej księgi a właściciele stronki którą podałeś maja kolejna pozycję ZA DARMO. Świadomy człowiek korzysta tylko ze strony ekw.ms.gov.pl Na różnych dziwnych stronach sa tylko KW ciekawskich jak ty, lub nieruchomości które trafiłu do obrotu itp.Mojej KW na pewno tam nie znajdziesz.

Ale przecież pytanie było o szukanie księgi po adresie. A tak na MS gov nie da się wyszukiwać, tylko trzeba podać numer księgi. A jak ktoś szuka po adresie, to znaczy, że nieruchomość pewnie do niego nie należy i nie ma możliwości uzyskania jej kw. Tak robią np. przedsiębiorcy i ci co zajmują się handlem nieruchomościami.