kasiabuilder 06.07.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Drodzy forumowicze, przymierzam się do dość dużego remontu mieszkania i od dłuższego czasu czytam forum muratora, aby jak najwięcej się dowiedzieć i popełnić jak najmniej knotów Szukałam podobnego tematu, ale nigdzie nie znalazłam - no może w 10 grzechach znalazł się dość spory OT, w którym znalazły się porady dla urządzających/budujących dot. oświetlenia. Może inni forumowicze też skorzystają z tego wątku i będą podpinać swoje pytania?? Odpowiednie oświetlenie buduje klimat domu, a żyrandole na środku pokoju już dawno wyszły z mody. Pytanie - co zamiast? Ja jestem laikiem w kwestii projektowania wnętrz i potrzebuję pomocy w tej kwestii. Może ktoś doradzi mi coś mądrego Na sam początek wrzucam projekt salonu z pytaniem, w którym miejscu umieścić jakie oświetlenie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.07.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) lampa nad stóllampa stołowa na szafce od TVJakieś sufiitowe spoty lub plafon nad kanapą lub wisząca rzeźbiarska lampa w narożniku kanapy (zależnie od planowanego stylu wnętrza) I teraz:będziesz czytać ksiazki siedzą na kanapie? to przydałby się kinkiet do czytania.Lubisz LEDy? - możesz zrobić sobie oświetlenie regału lub wzdłuż krawędzi sufitu Rzut, który wklejasz jest miniaturowy i niewiele widać Edytowane 6 Lipca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 06.07.2014 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 wklejam większe rzuty! Ledy mi się nie podobają, nie chcę żadnych podwieszanych sufitów z oświetleniem. A kinkiety jeden czy dwa symetrycznie nad rogówką? Czytam czytam, to może lampa stojąca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.07.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 co to jest ta wnęka obok stołu? Lampa stojąca - a gdzie ją ustawisz? http://images65.fotosik.pl/1146/6c58c8452e816585gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 06.07.2014 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 co to jest ta wnęka obok stołu? Lampa stojąca - a gdzie ją ustawisz? http://images65.fotosik.pl/1146/6c58c8452e816585gen.jpg Wnęka obok stołu - to wejście z przedpokoju, obok rogówki - wejście do kuchni. No stojąca może i nie ma racji bytu w tym salonie Czy w środkowo-górnej części obrazka jest jakaś górna lampa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.07.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 tak, plafon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 06.07.2014 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 A nie sądzisz, że o plafon za dużo? I ciekawe jak by się sprawdzała lampa przy stoliku na TV - pewnie przy włączonym TV jest niezbyt potrzebna.A poradź mi, czy lampy byś wzięła z jednej bajki czy różne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.07.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 każdą z innej bajki. lampka nie jest potrzebna przy włączonym TV, ale np. do nastroju przy piciu wina ze znajomymi. Plafon polecam , gdyż niekiedy trzeba dobrze oświetlić całe wnętrze (np. w czasie odkurzania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 07.07.2014 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Masz całkowitą rację to teraz może poproszę Cię o pomysły na oświetlenie w innych częściach mieszkania?? Łazienka: Tutaj na pewno światło górne - plafon oświetlający całą łazienkę. Myślałam też o światełkach nad wanną i prysznicem, ale w sumie nie wiem czy to nie jest zbytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 08.07.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Kasia, ja też mam niewielki salon (razem z aneksem), u mnie będzie po plafonie nad częścią salonową i nad kuchenną, lampa wisząca nad stołem, kinkiety nad narożnikiem. W kuchni oświetlenie podszafkowe ledowe z czujnikiem ruchu. W łazience 2 plafony (nad wanną i nad pozostałą częścią) i paski ledowe zintegrowane z szafką nad umywalką (szafka z Ikei ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) w łazience wcale nie musisz mieć plafonu. Możesz mieć jedną tubę LED nad prysznicem, dwie tuby nad wanną, oraz trzy kinkiety lub trzy zwisy na ścianie z umywalką. Od lustra nad umywalką będzie odbijać się światło na całe pomieszczenie, które nie jest duże. http://images61.fotosik.pl/1149/06a76944ff1a95b6gen.jpg http://www.zunetop.com/wp-content/uploads/2012/12/Modern-White-Bathroom-Design-with-Bathroom-Mirror-Lighting.jpg Edytowane 8 Lipca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 09.07.2014 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Kasia, ja też mam niewielki salon (razem z aneksem), u mnie będzie po plafonie nad częścią salonową i nad kuchenną, lampa wisząca nad stołem, kinkiety nad narożnikiem. W kuchni oświetlenie podszafkowe ledowe z czujnikiem ruchu. W łazience 2 plafony (nad wanną i nad pozostałą częścią) i paski ledowe zintegrowane z szafką nad umywalką (szafka z Ikei ) Dziękuję Flawia za dołączenie do wątku i cenne uwagi Zastanawiam się tylko czy oświetlenie ledowe sprawdza się w kuchni? Nie jest za słabe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 09.07.2014 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 w łazience wcale nie musisz mieć plafonu. Możesz mieć jedną tubę LED nad prysznicem, dwie tuby nad wanną, oraz trzy kinkiety lub trzy zwisy na ścianie z umywalką. Od lustra nad umywalką będzie odbijać się światło na całe pomieszczenie, które nie jest duże. Elfir bardzo dziękuję Ci bardzo za porady, jesteś moim forumowym guru Dokładnie tak zrobię jak mi proponujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 09.07.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Dziękuję Flawia za dołączenie do wątku i cenne uwagi Zastanawiam się tylko czy oświetlenie ledowe sprawdza się w kuchni? Nie jest za słabe? Nie wiem, nie mam jeszcze , ale wydaje mi się, że odchodzi się od halogenów, a ledowe żarówki mają różną moc przecież. A jaka oszczędność prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.07.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Dziękuję Flawia za dołączenie do wątku i cenne uwagi Zastanawiam się tylko czy oświetlenie ledowe sprawdza się w kuchni? Nie jest za słabe? Mam dwa ledowe wpusty "oczka" w zabudowie z k-g nad blatem. Oświetlają tak mocno że główne oświetlenie jest prawie niepotrzebne. Halogenów nie mocuję wogóle w domu - za bardzo grzeją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts