kaszpir007 25.01.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) No widzę że rolety muszą być tylko cały czas otwarte lub cały czas zamknięte i nie wolno ich częściowo zamknąć/otworzyć bo psuje to "samopoczucie" sprzedawców żaluzji i psuje im sprzedaż Sam mam rolety i wystarczy patrzeć jaki jest kąt słońca i umiejętnie dopasować otwarcie rolet. Widzę że w wielu domach tak ludzie ustawiają rolety .. Ciągle właśnie rolety najskuteczniej chronią przed przegrzewaniem , przed hałasem i przed zimnem. Żaluzje mniej efektywnie chronią przed przegrzewaniem . Żaluzje największą ochronę przed nagrzewaniem mają przy całkowicie zamkniętych lamelach , ale wtedy największa zaleta żaluzji odpada .. Żaluzje to kompromis pomiędzy "widokami" a przegrzewaniem pomieszczeń .. Sami decydujemy czy chcemy mieć lepszą widoczność czy mniejsze przegrzewanie pomieszczeń ... W ciepłych krajach ciągle rolety są numerem jeden ... A żaluzje ? Jak dla mnie fenomen marketingowy. Duzo tańsze w produkcji żaluzje , posiadające mniej zalet niż rolety w sprzedaży są duużo droższe niż rolety .. Zapewne są duuużo większe marże , więc jest większe "parcie" na ich sprzedaż Sam myślałem nad żaluzjami , ale po analizie stwierdziłem że rolety mają dla mnie sporo więcej zalet (najlepsza ochrona przed przegrzewaniem , dodatkowo tłumią hałas , dodatkowo zabezpieczają w zimę przed wychładzaniem , są "pancerne" i nawet najsilniejszy wiatr ich nie zniszy , tak samo jak pies) oraz co ważne w moim przypadku wycena rolet była o ponad połowę niższa niż żaluzji .. Edytowane 25 Stycznia 2019 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 25.01.2019 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 A roleta niby tego nie robi??? Robi. On i off. A żaluzja powstrzymuje promieniowanie a jednocześnie nie zamyka widoku z okna i zapewnia dopływ światła dziennego. To oczywiście wybór klienta i kwestia tego czego oczekuje. IMHO - żaluzja wygrywa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.01.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Zaraz tam snucie takich teorii spiskowych. Nie zajmuję się jednym ani drugim, ale... : - jestem w stanie sobie wyobrazić termiczne pęknięcie szyby przy częściowym zasłonięciu rolety Na pocieszenie dodam, że nie spotkałem się z takim przypadkiem.. - żaluzja - bardziej nowoczesny wygląd, rolety zostały mi obrzydzone przez stosowanie ich jako wszelkiej maści zasłonek na barakach udających obiekty "użyteczności" . To taki argument uczuciowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 12.05.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Pewnie temat poruszany - ile mam cofnąć nadproże aby zmieścić ocieplenie przy żaluzjach ? Ocieplenie zakładam 18 cm. Czy nadproże ma być rozmiarami jakieś specyficzne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomas-74-74 12.05.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 U mnie przy wysokości okna 240 skrzynka była wysokości 26,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 13.05.2019 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Wszystko zależy od tego jak będziesz miał skrzynkę i czy będziesz ocieplał nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 13.05.2019 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Dlatego pytam. Za parę dni będziemy robić nadproża i możemy cofnąć np. o 10 cm ale rozumiem, że samo nadproże będzie wyższe aby cała skrzynka się schowała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 13.05.2019 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Dlatego pytam. Za parę dni będziemy robić nadproża i możemy cofnąć np. o 10 cm ale rozumiem, że samo nadproże będzie wyższe aby cała skrzynka się schowała ? Dlatego ci napisałem że wszystko zależy od tego jakie będziesz miał skrzynki. Różni dostawcy stosują różne systemy i mają różne wymiary musisz teraz wybrać do jakiego dostawcę będziesz zamawiał i u niego zasięgnąć informacji co do tego jakie ma skrzynki jakie mają wymiary i Jak najlepiej przygotować nadproże. nic ci nie da przecież informacja jak ja to polecam robić swoim klientom jeśli skorzystasz z oferty innego dostawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 20.11.2019 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Cześć, mam pytanie odnośnie montażu żaluzji fasadowych w elewacji z cofniętym nadprożem i warstwą ocieplenie pomiędzy nadprożem a skrzynką. Czy taki sposób montażu jest jakkolwiek możliwy w przypadku gdy okna mają 230 cm i wieniec jest jednocześnie nadprożem? Czy w takim przypadku trzeba wstawić normalne nadproże (cofnięte) by móc zmieścić skrzynkę? W przeciwnym wypadku trzeba by najpewniej zmniejszyć wysokość okna. Mam rację czy czegoś nie rozumiem? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.11.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Trzeba najpierw wiedzieć jakiej wysokości jest osłona dla danego oknaPóźniej sprawdzić czy cofnięcie nadproża i wieńca zarazem nie osłabi stropuCały temat nie jest na forum tylko na rozmowę z projektantem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 21.11.2019 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Trzeba najpierw wiedzieć jakiej wysokości jest osłona dla danego okna Później sprawdzić czy cofnięcie nadproża i wieńca zarazem nie osłabi stropu Cały temat nie jest na forum tylko na rozmowę z projektantem jareko – dzięki, czyli nie ma prostej odpowiedzi. Notuję zatem i będę rozmawiał z projektantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.11.2019 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Prosta odpowiedź jest gdy masz oddzielne nadproże na nim pustaczek i nad tym wszystkim wieniec stropuWtedy pocienic nadproże o maks 1/4 szerokości dodatkowo uzbrajajac pretem to nie problemTu masz przede wszystkim wysokość osłony i ona najprawdopodobniej wejdzie już w wieniec stropu a to wymaga konsultacji i ewentualnych obliczeńTo nie dziura 90 cm tylko prawie 3 metryJa bym się takiej zmiany w ciemno nie robil 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 22.11.2019 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 Tak właśnie myślałem, że to może stanowić problem. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 09.02.2020 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Jestem widziana lub nie jestem widziana. A żaluzja ma też te dodatki. Ja widzę a mnie nie widać. A to "Ja widzę a mnie nie widać" to na jakiej zasadzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 09.02.2020 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 2-3 CM TO MAŁO, większość osób (ja również) na etapie zalewania nadproża betonowego , zostało cofnięte o 10 cm, w to miejsce styropian poszedł 10 cm, na skrzynkę dodatkowo kilka cm.Najwążniejsze jest ocieplenie samego nadproża, bo chłód i tak wejdzie od dołu. Skrzynka z żaluzji ma chyba 30 cm więc to będzie spory mostek termiczny A ile u Ciebie wyniosła wysokość tego cofniętego nadproża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 06.05.2022 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 Jest tutaj ktoś z Warszawy kto zamontował u siebie żaluzje fasadowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts