Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żaluzje fasadowe-warto?

Recommended Posts

No widzę że rolety muszą być tylko cały czas otwarte lub cały czas zamknięte i nie wolno ich częściowo zamknąć/otworzyć bo psuje to "samopoczucie" sprzedawców żaluzji i psuje im sprzedaż ;)

Sam mam rolety i wystarczy patrzeć jaki jest kąt słońca i umiejętnie dopasować otwarcie rolet. Widzę że w wielu domach tak ludzie ustawiają rolety ..

Ciągle właśnie rolety najskuteczniej chronią przed przegrzewaniem , przed hałasem i przed zimnem.

Żaluzje mniej efektywnie chronią przed przegrzewaniem .

Żaluzje największą ochronę przed nagrzewaniem mają przy całkowicie zamkniętych lamelach , ale wtedy największa zaleta żaluzji odpada ..

Żaluzje to kompromis pomiędzy "widokami" a przegrzewaniem pomieszczeń ..

Sami decydujemy czy chcemy mieć lepszą widoczność czy mniejsze przegrzewanie pomieszczeń ...

W ciepłych krajach ciągle rolety są numerem jeden ...

A żaluzje ?

Jak dla mnie fenomen marketingowy. Duzo tańsze w produkcji żaluzje , posiadające mniej zalet niż rolety w sprzedaży są duużo droższe niż rolety ..

Zapewne są duuużo większe marże , więc jest większe "parcie" na ich sprzedaż

Sam myślałem nad żaluzjami , ale po analizie stwierdziłem że rolety mają dla mnie sporo więcej zalet (najlepsza ochrona przed przegrzewaniem , dodatkowo tłumią hałas , dodatkowo zabezpieczają w zimę przed wychładzaniem , są "pancerne" i nawet najsilniejszy wiatr ich nie zniszy , tak samo jak pies) oraz co ważne w moim przypadku wycena rolet była o ponad połowę niższa niż żaluzji ..

Edytowane przez kaszpir007

• Odpowiedzi 295
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaraz tam snucie takich teorii spiskowych. Nie zajmuję się jednym ani drugim, ale... :

- jestem w stanie sobie wyobrazić termiczne pęknięcie szyby przy częściowym zasłonięciu rolety :) Na pocieszenie dodam, że nie spotkałem się z takim przypadkiem..

- żaluzja - bardziej nowoczesny wygląd, rolety zostały mi obrzydzone przez stosowanie ich jako wszelkiej maści zasłonek na barakach udających obiekty "użyteczności" . To taki argument uczuciowy :)

• 3 months później...
  twalaszek napisał:
Dlatego pytam. Za parę dni będziemy robić nadproża i możemy cofnąć np. o 10 cm ale rozumiem, że samo nadproże będzie wyższe aby cała skrzynka się schowała ?

Dlatego ci napisałem że wszystko zależy od tego jakie będziesz miał skrzynki. Różni dostawcy stosują różne systemy i mają różne wymiary musisz teraz wybrać do jakiego dostawcę będziesz zamawiał i u niego zasięgnąć informacji co do tego jakie ma skrzynki jakie mają wymiary i Jak najlepiej przygotować nadproże. nic ci nie da przecież informacja jak ja to polecam robić swoim klientom jeśli skorzystasz z oferty innego dostawcy

• 6 months później...
Cześć, mam pytanie odnośnie montażu żaluzji fasadowych w elewacji z cofniętym nadprożem i warstwą ocieplenie pomiędzy nadprożem a skrzynką. Czy taki sposób montażu jest jakkolwiek możliwy w przypadku gdy okna mają 230 cm i wieniec jest jednocześnie nadprożem? Czy w takim przypadku trzeba wstawić normalne nadproże (cofnięte) by móc zmieścić skrzynkę? W przeciwnym wypadku trzeba by najpewniej zmniejszyć wysokość okna. Mam rację czy czegoś nie rozumiem? Pozdrawiam!

jareko napisał:
Trzeba najpierw wiedzieć jakiej wysokości jest osłona dla danego okna

Później sprawdzić czy cofnięcie nadproża i wieńca zarazem nie osłabi stropu

Cały temat nie jest na forum tylko na rozmowę z projektantem

jareko – dzięki, czyli nie ma prostej odpowiedzi. Notuję zatem i będę rozmawiał z projektantem.

Prosta odpowiedź jest gdy masz oddzielne nadproże na nim pustaczek i nad tym wszystkim wieniec stropu

Wtedy pocienic nadproże o maks 1/4 szerokości dodatkowo uzbrajajac pretem to nie problem

Tu masz przede wszystkim wysokość osłony i ona najprawdopodobniej wejdzie już w wieniec stropu a to wymaga konsultacji i ewentualnych obliczeń

To nie dziura 90 cm tylko prawie 3 metry

Ja bym się takiej zmiany w ciemno nie robil

• Like 1

• 2 months później...
  Marcin34_Śl napisał:
2-3 CM TO MAŁO,

większość osób (ja również) na etapie zalewania nadproża betonowego , zostało cofnięte o 10 cm, w to miejsce styropian poszedł 10 cm, na skrzynkę dodatkowo kilka cm.Najwążniejsze jest ocieplenie samego nadproża, bo chłód i tak wejdzie od dołu. Skrzynka z żaluzji ma chyba 30 cm więc to będzie spory mostek termiczny

A ile u Ciebie wyniosła wysokość tego cofniętego nadproża?

• 2 years później...