Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kochani, czytając różne topiki mam wrażenie, że wielu z Was buduje domy dla gości, nie dla siebie, pod kątem gości wybieracie projekty, urządzacie wnętrza. Co, oprócz łazienki dla gości, kapci dla gości, osobnego wieszaka w przedpokoju dla gości, sypialni dla gości planujecie DLA GOŚCI???

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dla sąsiada

" po roku wraca mąz z dalekiej podróży a w domu wita go żona i niemowlę..

- a skąd TO się wzięło?????-pyta mąż

- a wiesz ,przyszedł sąsiad i jakoś nie było go czym poczęstować ....-odpowiada zawstydzona żona.....

.....może dla gości ????......

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

U mnie: drzwi wyjściowe. :wink: :D

A tzw. pokój gościnny to nic innego jak mój gabinet, w którym okazyjnie może się przespać namolny gość.

Dom jest dla mnie i mojej rodziny, a kapcie niech przynoszą ze sobą.

Przemilczę oczywiście imprezki po których trzeba będzie przenocować kilka "leżaków". :o :(

Pozdrawiam

PS. U nas nic nie było i nie będzie planowane pod kątem "gości".

Ja również nie zaplanowałam niczego dla gości.Nasz domek to :salono-schodo-jadalnia,kuchnia , łazienka,wiatrołap a przy nim garderoba -to mieści się na parterze.Na poddaszu:łazienka,garderoba, 2 sypialnie-nasza i córci + 1 wolny pokoik dla drugiego dziecka, na które może się zdecyduję.Żadna z łazienek nie jest zaplanowana dla gości tylko nas i naszej wygody choć oczywiście będą mogli korzystać.Teraz mamy 1 łazienkę i 1 wc zawsze jest problem gdy się chce skorzystać szczególnie przed wyjściem. Znam taki dom gdzie jest wc na dole a łazienka (bez wc)na górze i żałują,że nie wstawli na górze muszli (szczególnie w nocy)a kuć szkoda im.Pozdrawiam.

Ja jakoś nie odniosłem takiego wrażenia jak Magdzia czytając rożne wątki. Myślę że raczej każdy buduje dom dla siebie a nie gości.

Pozdrawiam

Inwestorze - nie chodzi mi o całe domy dla gości, ale czytając np. temat zakładania kapci przez gości gdzie ludzie piszą, że będą mieli takie specjalne dla swoich gości, albo np. o łazience osobnej dla gości, czy o specjalnym, osobnym wieszaku dla gości mozna odnieść takie dziwne wrażenie. Czy chociażby urządzenie łazienki tak, aby moje wyprane gacie nie przeszkadzały gościom. Ja buduję dom dla siebie i nie przejmuję sie tym, że ktoś może zastać suszące sie w łazience pranie, czy powiesić okrycie na moim. Może jestem niegościnna, ale mój dom jest przede wszystkim dla mnie i nic nie planuję pod kątem gości.

Co do gości - zamierzam ich przyjmować ale nie kierowałam się w swych wyborach akurat tym kryterium. Mam tzw. pokój komputerowy, który w razie potrzeby będzie gościnnym. Łazienki osobnej nie planowałam bo za duży koszt. Natomiast pomyślałam o wieszaku tzw. gościnno-codziennym. Część wiatrołapu zajmuje szafa a na małym kawałku odkryty wieszak - np. na wilgotne okrycia wierzchnie czy kurtkę bądź płaszcz niani. Wolę by rzeczy niektórych odwiedzających nie wisiały w mojej szafie.

Natomiast tych "nocujących" gości raczej będę miała takich, że spokojnie mogą korzystać z mojej łazienki i nie muszą mieć extra osobnego typowo gościnnego pokoju z łazienką - to w końcu nie hotel tylko NASZ DOM.

Pewnie, że domy są dla nas i to my mamy się w nich dobrze czuć. To co będzie wygodne dla nas, musi też zadowolić naszy gości. Ale jeżeli od czasu do czasu (a niektórzy nawet częściej) chcemy przyjmować gości, to warto pomyśleć, planując różne rzeczy, jak to zrobić, żeby obecność gości - tych najbardziej proszonych - nie dezorganizowała nam życia i nie zamieniała domu w pobojowisko. Pewnie dlatego niektórzy myślą gdzie powiesić okrycia gości (żeby nasze dzieci nie musiały wygrzebywać swoich kurtek przez pół godziny), gdzie postawić ich buty, żeby się o nie nie potykać itp. I chyba nie ma w tym nic z urządzania domu na pokaz, czy innych złych rzeczy, o które być może niektórych forumowiczów posądzasz.

Magdzia, czepiasz się trochę :wink: . Jak ktoś chce mieć kapcie dla gości :roll: ?

U mnie będzie na dole pokój goscinny, ale to nie znaczy, że pomijając chwile, kiedy przyjmować będziemy gości, stoi on na siedem spustów zamknięty..Łączy on wiele funkcji, jest tam(tzn. będzie) komputer i biblioteczka.

Łazienka dla gości..Niby dla gości, ale nie do końca. Z innego sondażu dowiedzieć sie można, że dwie łazienki to optimum. Co szkodzi jedną z nich przeznaczyć RÓWNIEŻ dla gości i tak ją usytuować, by wygodnie mógł z niej korzystać gość? nie błądząc po piętrach i krytycznym wzrokiem :wink: oceniać nasze pielesze, które, przyznajmy szczerze, biorąc pod uwagę nasze zaangażowanie w pracę zawodową, nie zawsze nadają sie do pokazania nawet najbliższemu gościowi?

Kiedy budujemy dom, zakładamy, że w zimie będzie zimno - montujemy CO, boimy się, że wejdzie złodziej- zakładamy zamki itd, itp., myslę, że racjonalne jest również przewidzenie w nim potencjalnych gości, by potem uniknąć niepotrzebnych komplikacji, np. lokowania ich w sypialni małżeńskiej i zalecania korzystania z wanny z hydromasażem :lol: , a gospodarze na łóżku polowym w kuchni, bo bliżej do wychodka na dworze..bo przecież MÓJ DOM JEST DLA MNIE.

Więc, jak zwykle, bez przesady w żadną stronę. Pozdrowienia.

Magdzia widzę że dotknęły cię "gacie" z innego watku :D Tylko przeczytaj uważnie bo te wszystkie rozwiązania o których pisza forumowicze to są wlaśnie dla wygody domowników a nie gości. Te wszystkie rozwiazania o których ludzie piszą jak kapcie, osobne wieszaki, osobne łazienki itp. to wylącznie dla wygody mieszkańców. Kończąc temat osobnej pralni i tych "gaci" na sznurku nad głową to naprawdę wrto mieć osobną pralnię i to wcale nie z powodu gości tylko jest to bardzo wygodne i praktyczne rozwiązanie.

Pozdrawiam

Ja lubie gosci, wiec budujac dom i ich biore pod uwage. Nie planuje jakis specjalnych udogodnien, bedzie lazienka goscinna 4.5m2 WC z prysznicme na dole, obok pokoju goscnnego/gabinetu meza bedzie sluzyc tez domownikom, bo to jedyne WC na dole.

Wieszak w garderobie przy wejsciu jest przewidziany na okrycia gosci i mokre okrycia domownikow.

A co do prania w lazience, to nie wiem, czy przeszkadza gosciom, ale na pewno przeszkadza mnie, wiec go tam nie bedzie.

A ja właśnie uwielbiam gości !! Lubie gdy ktos u mnie nocuje, ale w 50m mieszkaniu jest to nieco uciążliwe (co nie znaczy, ze niepraktykowane :D ), więc projektując (narazie jestem na tym etapie) mysle o mooich rodzicach, którzy będa u mnie pomieszkiwać i znajomych, którzy przyjadą na grila. Dlatego jest dodatkowy pokój, "gościnny" z łazienką co nie zmienia faktu, ze w pokoju tym bedzie także komputer i bibloteka, a "goscinna" łazienka będzie jedyna na parterze więc będzie intensywnie uzytkowana :D . A gacie hmmm... Jestem straszną bałaganiara i wolę gdy bałagan "ciuchowy" jest w pralni i garderobie a nie "na pokojach" :wink:

Ja również lubię gości i w swoim domku będę miała pokój gościnny, właśnie po to aby w razie "nalotu" nie spać na łóżku polowym :wink: Pokoik ten jest malutki i w przyszłości może też służyć np.dziadkom. Specjalnej łazienki dla gości nie mam, ale za to pralnię na "gacie", :wink: deskę do prasowania,wiadra i mopy posiadać będę.W wiatrołapie wieszak dla "gości", który najbardziej służyć będzie moim panom, bo leniwce jedne kurtek do szafy nie chowają :D

pozdrawiam

Magdzia

Różni ludzie mają różne życie towarzysko-rodzinne (liczba i rodzaj gości) i różne potrzeby do prywatnośći. Udogodnienia dla gości tak tylko się nazywają, tak naprawdę są one dla Ciebie - po to, żeby goście nie ograniczali Twojej prywatności. Więc po to jest dodatkowa łazienka "dla gości", żeby nie wiedzieli na co chorujesz, jakie masz kompleksy, cerę, i jakie słabości:

Nie rób dodatkowej łazienki jeśli ci nie przeszkadza, żeby goście oglądali suszące się w łazience:

- zszarzałe, albo stare "ukochane" majtki albo stringi

- dziurawe skarpetki, które starczą jeszcze na "po domu"

- ukochany ręcznik czy bluzeczkę z Limahlem (pamiątka z kolonii)

- seksowną bieliznę (prezent od męża) albo seksowne majtki męskie (prezent dla męża)

Albo na półeczce w łazience:

- krem na cellulit, maść na opryszczkę, szampon przeciwłupieżowy, płyn do higieny intymnej, pacze z hormonami albo antynikotynowe, maść ujędrniającą biust, czopki odżywkę do włosów przetłuszczających się o skłonnościach do łojotoku...

Jeśli nie przeszkadza Ci, żeby goście

- wypróbowali sobie Twoje perfumy (channel), puder czy szminkę (Dior), a może tylko skorzystali z błyszczyka do ust czy tuszu do rzęs

Albo koledzy twojego synka lub znajomi męża odlewali się w twoim sedesie,...

...to nie ma sprawy - wystarczy Ci jedna łazienka. Nie ma się co gośćmi przejmować.

Jeśli nie zamierzasz w domu gościć babci i/lub dziadka. To pokój do nocowania gości też Ci nie będzie potrzebny. Będą przecież mogli spać w gabinecie na dole, na pompowanym materacu, a myć się będą chodzili na górę.

Jak ktoś buduje dom w pewnej odległości od miejsca zamieszkania swoich znajomych, albo rodziców i chce ich często gościć w domu, to pewnie jakiś pokój o właściwościach gościnnych przewidzi. A jeśli dom stoi prawie w centrum i można dojechać autobusem (nocnym też) albo taryfą za 10 zeta, to raczej nie ma co z takim pokojem szaleć.

GOSCINNI GÓRĄ

ja też lubię gości więc musiały byc cztery sypialnie dla nas dla dzieci i dla gości mała łazienka na dole dla wszystkich a pokój kapielowy na górze dla domowników.

będę mieszkał niedaleko od moich znajomych jednak bez auta ani rusz jak więc namówić ich na dobra zabawe czy nawet grila jesli nie specjalnym traktowaniem- "mamy dla was pokój ", "mozecie spokojnie przenocowac" teraz okazuje sie że ktoś zawsze nie może sie napić piwa do kiełbaski bo trzeba wracać.

inna sprawa goście goścmi ale chcę mieć trochę intymności w gronie rodzinnym. .

aOdnosnie kapci moim zdaniem nie wypada ich na siłe wciskać gościom - mój ulubiony widok facet w garniaku i rozdeptane kapcie -cudo!!

sam chodze w skarpetkach a goście jak sobie życzą w butach kapciach lub na boso.

Warto więc z góry wszystko przewidzieć i dac gościom poczucie że sa kimś wyjątkowym na których nasz dom zawsze czeka