Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Potwierdzam u mnie też zawsze przebywają ludzie tylko zaufani i w tej chwili mam jedną łazienkę więc jak do mnie przychodzą to muszą się liczyć że mam tam różne różności zresztą u nich też tak jest więc nie m a się czego wstydzić :wink: :)

A dom no cóż będzie miała łazienke na górze i na dole ponieważ tak jest wygodnie dla nas a nie adla gości :wink: :)

Pozdrawiam Aga.

To właśnie mąż/żona jest (w moim przekonaniu) najbliższą osobą. Nawet moja matka nie wie tyle o mnie, co mój mąż.

Przeczytałam cały wątek! Stasznie dużo tego wyszło :wink: Czytając cały czas zastanawiałam się, ile w tym jest rzeczywistej chęci podzielenia się z innymi swoimi wątpliwościami, a ile przekory i może nie całkiem świadomej prowokacji :wink: Ze strony Magdzi oczywiście :D

Moja mała refleksja: Mąż jest osobą płci przeciwnej. Nie znaczy to, że wierzę iż "kobiety są z Wenus,a mężczyźni z Marsa" ;) Ale wszelkie różnice związane z naszą przynależnością do określonej płci (i te, które wynikają z wychowania, i te, którymi obciążyła nas natura), mają niestety wpływ na postrzeganie świata, sposób rozwiązywania konfliktów, współodczuwanie, werbalizację uczuć. Prędzej czy później w małżeństwie pojawiają się konflikty (to przecież normalne), które zdecydowanie łatwiej jest przezwyciężyć mając oparcie w kimś spoza małżeństwa (matce, siostrze, bratu, przyjaciółce czy przyjacielowi - czasem po prostu trzeba głośno nazwać istotę konfliktu - odkryć ją mówiąc do kogoś, komu można zaufać). Z czasem (po wielu latach związku) okazuje się także, że człowiek jest w stanie kochać wiele osób, nie tylko męża czy partnera, ale także i dzieci, rodziców i przyjaciół (nie degradujmy słowa przyjaciel - nie chodzi wcale o znajomych czy kolegów). To bardzo kojące uczucie, daje nam nadzieję na to, że i my będziemy kochani nie przez jedną tylko osobę. Jeśli zdarzy się, że nas zawiedzie, odejdzie, umrze nie będziemy tacy samotni.

W życiu nic nie ma "na zawsze" i nic nie ma "na pewno". Przez cały czas człowiek się zmienia. My się zmieniamy, nasi partnerzy się zmieniają. Dobrze jest pobyć czasem ze sobą samemu, poopiekować się sobą, nie słuchać innych, nie być nieustannie "in an alert". Ale równie dobrze jest dzielić się swoimi uczuciami z innymi. Wydaje mi się, że dopiero łącząc takie dwie, skrajne wydawałoby się, postawy można mówić harmonii, o stabilności i radości życia. Nadmiar szkodzi po prostu :wink: Nadmiar wszystkiego, nie tylko dobrego wina, ale i samotności, ale i nieustannej "socjalizacji" na zbyt licznych spotkaniach towarzyszkich.

Miłego dnia Drodzy "Muratorzy" :)) Wczoraj moja córka obroniła z oceną bardzo dobrą swoją pracę licencjacką :D Dostanie dyplom z wyróżnieniem. Śmiałam się z niej, że pisze "o jejuniu" :wink: Bakteria, którą bada od pewnego czasu nazywa się bowiem Campylobacter jejuni. Studiuje Biotechnologię na UW. Praca magisterska będzie także "o jejuniu" ;). Okropnie jestem dumna oczywiście i zaraz nie będę w stanie zejść z sufitu ;) Tak szczerze powiedziawszy, to już od wczoraj tam wiszę w postaci balona ;)

Marzanka

No to kurcze gratulacje normalnie święto w domu :D Zazdrosć moja nie ma granic :-? . "Ja" jestem jeszcze 2 lata przed maturą a juz kurcze się denerwuję i niepokoję choć na świadectwach prawie same piątki. Przed maturą to chyba bedą mnie musieli w kaftan (wiecie jaki) ubierać. Człowiek to jednak jakoś tak ma pogięte w tej głowie :roll:. Ale kurcze Ty to masz dobrze 8)

Pozdrawiam

Marzanka

Czytając Twoją wypowiedź i wiele innych widzę, że wątek przerodził się w zgoła odmienny od zamierzonego.

Jednak Twoja wypowiedź dobitnie potwierdziła, że osoby piszące na tym forum to naprawdę wspaniałe grono wrażliwych ludzi, którzy potrafią w nasze życie właśnie coś wnieść. Choćby takim właśnie pisaniem.

Nie wspomnę o E-wce , która w Magdzie znalazła bratnią duszę.

Kto wie może i u wielu też.

Od sporów, wymiany poglądów do głębokich refleksji.

Dla kobiet to ulubione tematy, ale ja jako płeć odmienna też dałem się w to wciągnąć

Pozdrawiam wszystkich

Mobby

Inwestor: Jak na świadectwie tyle piątek to nie martw się, na pewno sobie poradzi :D Zwłaszcza, że jak piszesz, do matury jeszcze dwa lata czyli za Twoim dziecięciem już ten pierwszy, najtrudniejszy chyba jednak rok. Brawo!

Mobby: Dziękuję za takie ciepłe słowa :D Sprawiły mi ogromną przyjemność. Miło jest tak uśmiechać się do ekranu monitora :D A płeć przeciwna, cóż, wiem że choć wojownicy czasem mają kłopoty z wyrażaniem uczuć, to przecież wcale nie są ich pozbawieni. Wystarczy wiedzieć, gdzie je chowają :wink:

Aleksandryta: To nasze córki chodziły do tej samej szkoły średniej, tylko Asik jest trochę młodsza - ma 22 lata :) Czyli obrona tuż, tuż. No, no - sama będę trzymała kciuki, jak dasz mi znać kiedy to będzie dokładnie :)

Bardzo dziękuję za gratulacje! Teraz to już tylko szpilka mnie uratuje, inaczej padnę pod tym sufitem :wink:

Marzanka

Dzieki za słowa otuchy. Zgadza sie pierwszy chyba najtrudniejszy rok w liceum ma za sobą. I prawie same piatki i jest najlepszą uczennicą w klasie a ja kurcze się martwię co to będzie dalej. Chyba pogięte mam w głowie co nie :D . Ale żonie to chyba medal się należy bo przyznam się bez bicia te najlepsze stopnie to z tych przdmiotów które pilnowała żona. Te gorsze to z tych co ja miałem dopilnować. No ale nic może w 2 klasie się "podciagnę" Tym bardziej że budowa juz za mną. Jeszcze raz gratulacje i wyrazy "zazdrości" :wink: :D

Pozdrawiam

• 1 year później...