Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest mieszkanie. Będzie DOM? Czyli jak żyć, żeby dać radę.

Recommended Posts

Namira, A masz może jakiś hormonogram, plan budowy, ew. kosztorys ? ;)

Podeslij na PW albo e-mail [email protected]

Z góry dzięki ;)

Mam szczegółowy kosztorys budowlany sporzadzony przez właściciela firmy budowlanej,która stawiała nam ssz,robiła elewację,malowanie wnętrz,itp,już kilku osobom z forum wysyłałam,podeślę wieczorem.

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszytsko zalezy od tego jak dobrze docieplisz dom. Dlatego dałam ci namiar na projekt prawie pasywny.

Ja zapłaciłam za gazowe ogrzewanie i podgrzanie wody na 2 osoby w sezonie grzewczym 600 zł (dom 160 m2), ale była ciepła zima (grudzien-marzec).

Sa jednak tacy to na sezon grzewczy płacą po 3 tyś.

Elfir plis.O czym Ty teraz napisałaś?Biorąc pod uwagę nawet te dwie osoby,ciepłą zimę(podaj którą chętnie,przekalkuluję temperatury),mycie tylko w niedzielę i 16 stC w domu(odczuwalne) non stop to i tak 600 złotych to jakiś kosmos.:(:(:(

Weźcie się do roboty, a potem o domu myślcie

...

do roboty, to nie mam na myśli jeszcze jednego potomka ;)

Chciałbym coś odpowiedzieć autorowi ale jak widzę taki post to WC mie chyta.:D.Chłopie może jakaś konstruktywna odp.wreszcie???Z tego co piszesz wnioskuję,że nie mają na co liczyć tylko mają znaleźć jakieś dodatkowe bardzo intratne zajęcie przynoszące duży dochód..TAK???.

Namira, to i ja poproszę, przyda się taki punkt wyjścia.

Jestem w trakcie czytania wątków o domu za 300/200 tys. rzeczywiście dużo można znaleźć.

Kalisa, tak, mam w głowie mniej więcej jakiej wielkości dom bym chciał wybudować. Ale po to tu piszę, żeby to zweryfikować z rzeczywistością. Na pewno nie będę się upierał przy niczym na siłę. A działka nie musi być w Siemianowicach jak napisałaś. Ale powiedzmy w promieniu 20km. Może ktoś zna jakieś fajne tereny? Tylko nie na końcu świata, a takie raczej zamieszkałe, skomunikowane.

Ale to ty napisałeś że będą małe działki na sprzedaż w Siemianowicach, ja tylko dodałam że mało prawdopodobne żeby były za 50 tys. Trochę się naszukałam działek i nawet jeśli weźmiesz pod uwagę inne , mniejsze miasta, to 50 tys za działkę jest mało realne. Może Wojkowice, blisko Siemianowic są dobrym pomysłem, jeśli okolica ci się podoba. I jeszcze Psary, tam działek jest sporo, więc ceny niższe, ale to już kawałek od Siemianowic.

Patrząc na twoje potrzeby czyli 6 pokoi, nie wyjdzie z tego mały dom.

Chciałbym coś odpowiedzieć autorowi ale jak widzę taki post to WC mie chyta.:D.Chłopie może jakaś konstruktywna odp.wreszcie???Z tego co piszesz wnioskuję,że nie mają na co liczyć tylko mają znaleźć jakieś dodatkowe bardzo intratne zajęcie przynoszące duży dochód..TAK???.

NS czujny jak zawsze :)

Elfir plis.O czym Ty teraz napisałaś?Biorąc pod uwagę nawet te dwie osoby,ciepłą zimę(podaj którą chętnie,przekalkuluję temperatury),mycie tylko w niedzielę i 16 stC w domu(odczuwalne) non stop to i tak 600 złotych to jakiś kosmos.:(:(:(

Dwie faktury po ok. 300 zł (grudzień-styczeń, luty-marzec). Temperatura w domu 18 stopni. Przykro mi, ale mam taki termos.

Dwie faktury po ok. 300 zł (grudzień-styczeń, luty-marzec). Temperatura w domu 18 stopni. Przykro mi, ale mam taki termos.

Przewrotnie spytałbym Cie ,że Twój sezon grzewczy to cztery miesiące ale innych chyba inaczej traktujesz mówiąc:

..Sa jednak tacy to na sezon grzewczy płacą po 3 tyś.

Może zapomniałaś ,że Ci "tacy" sezon zaczynają sezon pod koniec września początek października i stąd wynikają kwoty choć też zawyżone przez Ciebie w granicach 3000 zł.Nie zgadzam się z Twoimi wyliczeniami bo są mocno naciągane albo masz w domu dyskomfort w dwóch osobach ,dresy pidżamy x 2 dospania i woda ciepła raz na tydzień.

napisałam tyle, bo piec uruchomiliśmy pod koniec listopada. A wiec pierwszy rachunek przyszedł za listopad/grudzień/styczeń, a drugi za luty/marzec. potem był kwiecień/maj - gdzie już nie grzaliśmy prawie wcale.

Mieszkamy od lutego. Wcześniej nie korzystaliśmy z ciepłej wody i temperatura w domu była ok 14 stopni.

Fakt, że nie jest to do końca miarodajne, ale chciałam pokazać koszty między dobrze ocieplonym domem (i podałam, ze chodzi tylko o okres grudzień-marzec) a źle ocieplonym, dużym, pelnym mostków termicznych (te 3 tyś. dotyczyło pewnego dużego domu, gdzie się zastanawialiśmy na forum gdzie właścicielowi ciepło ucieka - też okres ok. 3 miesiace).

A mój dom mozna było wybudowac jeszcze cieplej.

NIe powinnaś podawać że za ogrzewanie domu placisz 600zl/zimą jeżeli masz tam lodówkę. Dla 90% ludzi takie tempertatury to jakaś masakra, jeżeli ktos ma dzieci to już kosmos.

.napisałam tyle, bo piec uruchomiliśmy pod koniec listopada. A wiec pierwszy rachunek przyszedł za listopad/grudzień/styczeń, a drugi za luty/marzec. potem był kwiecień/maj - gdzie już nie grzaliśmy prawie wcale.

Mieszkamy od lutego. Wcześniej nie korzystaliśmy z ciepłej wody i temperatura w domu była ok 14 stopni.

Jakoś tak niezrozumiale piszesz.Wybacz mą dociekliwość ale trochę się pogubiłem.Piec uruchomiony w listopadzie.Mieszkacie.od lutego.Czyli wychodzi na to ,że tak naprawdę to zamieszkaliście ze spaniem w lutym.A w tym lutym to jakie temp.panowały w domu???.Jakiej wody wpuszczaliście do wanny lub pod prysznic???:confused:

18 stopni w zimie w domu. Masakra. Mi jest zimno jak mam 21

Mnie jest za gorąco, zwłaszcza, ze zimą chodze w swetrach.

Dla mnie 21-22 stopnie to temperatura jaka powinna być latem.

Teraz mam w domu 25 stopni i dla mnie to upał.

Piec uruchomiliśmy w listopadzie, bo się tynki i wylewki suszyły.

W lutym było 18 stopni. W marcu słońce grzało już dom w dzień do 20-tu.

Mamy tylko prysznic. Zasobnik normalny, grzeje wodę do 50 stopni.

Edytowane przez Elfir

Mnie jest za gorąco, zwłaszcza, ze zimą chodze w swetrach.

Po domu w swetrze ?

Ja uważam że w domu zimą ma być tak ciepło żeby można swobodnie chodzić w koszulce i bez skarpetek. Nie wyobrażam sobie chodzenia w 3 parach skarpet i kapciach + dwa swetry na grzbiet. To nie dom to lodówka.

nie jest wam goraco, jak wpadacie do kogoś do domu zimą z wizytą? Wy w ciepłym ubraniu a tu 22 stopnie? Przecież idzie się ugotować. Przecież nie chodzicie zimą w krótkim rękawku p0d kurtką.

NIe rozumiem tego tłumaczenia, mam marznąc we własnym domu w 18 stopniach bo może ktoś przyjśc w swetrze ? A co jak nie przyjdzie ?

Chodze w krótkim rękawie pod kurtką, mało tego śmieci do kubła wynoszę w krótkich spodenkach i klapkach na gołej nodze, na górę zarzucam koszulę lub polar.