Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obróbka zewnętrzna wokół okien

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem ponieważ tynkuję w tym roku dom, który dłuuuższy czas stał "goły i wesoły". Ściana jest trójwarstwowa a okna są zamontowane na linii styropianu i niestety pianka montażowa znacząco się wykruszyła bądź jej nie ma. I tutaj moje zapytanie: czy należy usunąć starą piankę i dać nową czy na tą warstwę starej dać nową. W załączeniu przesyłam zdjęcia. Z góry dziękuję za odpowiedź.

IMAG0470.jpg

IMAG0471.jpg

IMAG0472.jpg

Co w przypadku...? a dalsza część pytania ukierunkowujaca na odpowiedź?

Bo możemy się tylko domyślać o co pytasz.

Chodzi o to że jest nisko i że parapetu nie ma jak zamontować? Czy też poprawiać jego uszczelnienie i malowanie powłoki?

Musisz zrobić wokół niego taki układ, by bez problemu mogło odprowadzać wodę.

Koniecznie pomaluj te okna przed tynkami a pęknięcia uzupełnij ( ośrodki zapytaj swojego producenta). Teraz będzie Ci zdecydowanie łatwiej je wyczyścić i pomalować niż po tynkach.

Przepraszam, rzeczywiście pytanie źle sformułowane. Chodzi mi o to, że był przyszły wykonawca elewacji i zasugerował żeby wybić te okienka w piwnicy ( 2 sztuki, które są tak nisko osadzone) i zamontować mniejsze w celu uniknięcia zalewania ich przy większych opadach. I czy w tym przypadku należy tak postąpić czy nie przeszkadza to, że są one tak nisko? Edytowane przez Bolek123

• 9 years później...

Szczelina powstała chyba przez nie dosunięcie parapetu pod okno.

Po drugie parapet chyba jest także troszkę za nisko względem okna.

Jeśli parapet jest już zamontowany to po zabezpieczeniu okna i parapetu taśmą wcisnął bym w szczelinę piankę niskoprężną a po wycięciu nadmiaru zabezpieczył silikonem formując go odpowiednio.

Silikon kremowy w kolorze nawiązującym do parapetu.

Szczelina powstała chyba przez nie dosunięcie parapetu pod okno.

Po drugie parapet chyba jest także troszkę za nisko względem okna.

Jeśli parapet jest już zamontowany to po zabezpieczeniu okna i parapetu taśmą wcisnął bym w szczelinę piankę niskoprężną a po wycięciu nadmiaru zabezpieczył silikonem formując go odpowiednio.

Silikon kremowy w kolorze nawiązującym do parapetu.

Dziękuję