frodoo 12.07.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Witam serdecznie, mam pytanie do osób zorientowanych w temacie. Czy w rozdzialaczach (ze zdjecia poniżej) nie powinna byc zainstalowana pompka mieszająca? Mój hydraulik stwierdził, że pompki instalowało się, ale 30 lat temu i nikt tego teraz nie robi bo to przestarzała technologia, zrobi to grawitacyjnie. Powiem szczerze że jakos mu nie ufam, ponieważ we wszystkich projektach jakie widziałem zaleca się przy kazdym rozdzielaczu montaz tej pomki. Podłogówka na 2 piętrach będzie podłączona do pompy ciepła. Będę bardzo wdzięczny za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 12.07.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 słuchaj uchem a nie brzuchem, nie mówił grawitacyjnie tylko miał na myśli wykorzystanie pompki CO wbudowanej w PCi, ona tam właśnie po to jest żeby pompować, ale nic oczywiści nie stoi na przeszkodzie żebyś sobie zamontował kolejnych 5 pompek, kto bogatemu zabroni wozić 5 kół zapasowych w samochodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodoo 12.07.2014 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 czyli sugerujesz iż pompka przy PC wystarczy a zakładanie kolejnych w rozdzielaczach jest totalnie zbędne?Czy układ mieszający nie powinien w instalacji działać, aby wyrównać wahania temperatury spowodowane wł/wył C, różnymi długościami pętli, różnymi przepływami i temperaturami w poszczególnych pętlach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 12.07.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Masz dobrego hydraulika i nie kombinuj za bardzo. Pompa w PC spokojnie uciagnie instalacje w typowym domu - no chyba ze to 500m2 landara A mieszacz przy 100% OP jest zbedny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodoo 12.07.2014 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts