Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozjaśnić salon w domu :(???

jujaro

Recommended Posts

tylko może juz nie pogrążajmy jujaro, tylko doradźmy to, co można zrobić z tym co jest.

- podłoga jest ładna (ciemna, bo ciemna, nie zrywamy)

- meble... na razie nie dokupywac nowych !!! bo na szybko zakupy nie są dobre!

- zasłony - koniecznie proste bez upięć, półprzeżroczyste - jasnooooooo bardzo jasne szare może, albo białe, lniane,może te szarości skoro dodatki metalowe, a kuchnia jest raczej nowoczesna. Zasłony bardzo pomagaja oswoić i ocieplić wnetrze. Proponuję od nich zacząć - tylko zdecyduj się na odcień tej jasnosci :rolleyes:

- ozdóbki (donice - tak jak zasłony - zdecyduj jaki kolor (na pewno jasny), zrezygnowałabym z tapety zamiast z obrazu (ale z tego obrazu też zrezygnowałabym

- nie dawaj już nic więcej zielonego - hokery... no cóż póki nie będzie środków na inne niech zostaną

kanapa zamówiona więc może narzuta, poduszki w kolorze jasnym (jak zasłony i donice)

i lampy dobrze przemyśl

dodaj fotki w słoneczny dzień

Wnetrze ma potencjał :yes:

Tak to wygląda w słoneczny w miarę dzień. IMG_7128.JPGIMG_7129.JPG

Jesli chodzi o meble to w zasadzie nic więcej oprócz narożnika i stolika kawowego w salonie nie będzie bo zwyczajnie nie ma na to miejsca :). Jedyne co mogę wstawić to białe donice z kwiatami. To co stoi to na razie sobie stoi bo nie mam czasu wszystkim na raz się zająć.. Kolumn niestety nie przemaluję a szafka rtv ma nogi tylko czarne cała reszta jest szklana. Być może że rzeczywiście zielony narożnik nie był zbyt dobrym pomysłem choc kolor bardzo mi się podobał i mojemu mężowi też, któremu nic się nie podoba ostatnio.... więc skorzystałam ze się w tym zgadzamy. Jak to wyjdzie to zobaczymy jak przyjedzie całość. Niestety sprzedać raczej tego nie sprzedam bo narożnik robiony na zamówienie za dosyć spore pieniądze. (Wrzucam wzór tego naroznika). Zastanawiałam się nad zaslonami choć bardziej myslałam o panelach jasnych mocowanych do sufitu. Rauntek jakoś widzę w dywanie którym myślę kupic w rozmiarze 2x3 jakiś jasno szary shaggy, no i jasny stolik. Nie wiem co na ścianę nad kwiatami - tam brakuje mi kinkietu oswietlającego potencjalny obraz no i coś do kuchni zamiast van gogha. Aha w zdjęciu ze schodami szafka obok drzwi będzie miała kolor drzwi - ta sobie tylko na razie stoi... Aha krzesła odmówiłam.... :). Teraz muszę wybrać coś innego co będzie korespondowało w miarę z dosyć nietypowym stołem ktory ma nogi aluminiowe ale matowe i ciemny blat z płyty mdf... Hokery na razie są - ale to produkt marnej jakości więc pewnie nie długo trzeba będzie je zmienić - choć powiem nie wyglądają moim zdaniem tak źle... :). to narożnikn-duzy.jpg

Edytowane przez jujaro

To może podpowiecie mi również jakie krzesła będą pasowały do mojego stołu??? Stół jest tak jak pisalam wcześniej na nogach aluminiowych ale matowych. Myślałam o czymś takim 4410731636.jpg - tylko na matowych nogach, Boję się tylko że to przestanie być modne... A może polecicie coś innego?...

To nie podłoga jest ciemna! Wrażenie takie dają ciemne okna, drzwi, ciepłe kolory ścian i obudowa schodów...

Szukaj elementów jasnych, ale w chłodnych odcieniach. Unikałabym aluminium, bo nie wygląda ładnie - a macie go już sporo w balustradach chociażby.

pytanie jak rozjaśnić salon w domu, rozumiem, że masz dosyć ciemno w salonie?

ja przede wszystkim zainwestowałbym w białe, duże i wysokobłyszczące kafle podłogowe, tylko żeby miały połys wysoki i były jasne, mogę być równiez połyskujące z jakimś wzorem na przykład coś takiego:

http://www.paradyz.com/system/cms/catalog/collection_pictures/imgs/000/005/841/medium/PARADYZ_MASTO_038.jpg

http://www.paradyz.com/system/cms/catalog/collection_pictures/imgs/000/005/881/medium/Salon_Mistral_beige_p%C3%B3%C5%82plan.jpg http://www.paradyz.com/system/cms/catalog/collection_pictures/imgs/000/005/967/medium/Torro_aranz_s.jpg

źródło grafik

moim zdaniem efekt będzie lepszy jak się zastosuje płytki powyżej 45 x 45.

, jasne zasłony długie lejące się do ziemi, do tego jakiaś lepsza lampa, jeżeli mamy do czynienia z północnym oknem. Często się sprawdza również wieszanie dużego lustra na ścianie, które powiększa pomieszczenie, dubluje światło.

• 2 months później...