Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak pozbyć się dzikich lokatorów z domu

Kuna

Recommended Posts

Czy wy próbowaliście dogadać się z lokatorami i po prostu zażadać opuszczenia budynku?

Wyobraź sobie , że tak . Pisma wysłane za potwierdzeniem odbioru zostały zwrócone przez pocztę bez podpisu . Na posesje nie ma wstępu ponieważ bramka jest zamknięta . Skrzynki pocztowej nie ma . Żeby list dotarł chyba by trzeba owinąć go na kamieniu i wrzucić przez okno . Według sąsiadów dzicy lokatorzy są w domu . Poza tym sam fakt naruszenia miru domowego tak wkurza , że nie chce się myśleć o ugodzie .

Edytowane przez Kuna

Okazja czyni złodzieja, jak dom stał tyle lat bez opieki ......................... A może to wynik niewywiązania się właścicieli z umowy z tymi lokatorami - czego z punktu prawnego, życiowego i logicznego - wykluczyć nie można.

Upssssss. Częściowo powieliłem to co napisała Elfir :cry:

To fakt ja również uważam , że pozostawienie domu bez opieki to okazja dla złodzieja . Powiem więcej już kilkakrotnie wytknąłem głupotę kuzynce i jej mężowi . Tak mi się zagotowało. Przykro się przyznać , że ma się tak głupią rodzinę , chociaż dalszą ale głupią . Pewnym usprawiedliwieniem jest choroba męża kuzynki i konieczność zarobkowania aby opłacić dom opieki a to nie jest tanie .

Jeżeli oni mieszkają tam bezprawie, nie było żadnej umowy ustnej, pisemnej - użyczenia, najmu e.c.t., dom jest ogrodzony i oni się tam wdarli i zamieszkują tam to najprostszą drogą jest zgłoszenie tego na policję i sprawa karna. Po co sobie komplikować życie procesem cywilnym i narażać na koszty.

No chyba że jednak jakiś tytuł do tego domu mają. Bo sprawa jest co najmniej dziwna.

• 2 weeks później...
no właśnie to zasiedzenie jest najgorsze, bo później jest problem z pozbyciem się zasiedleńców. Sprzedajcie dom z mieszkańcami, albo wynajmijcie dom studentom, którzy będą robić codziennie imprezy to może będą mieli dosyć i sami zrezygnują z pobytu. Wiem, że są biura które przed kupnem sprawdzają wszystkie papierkowe sprawy za kupującego, ale życzę powodzenia.

Jakoś, przepraszam, od "dupy strony" się zabieracie. Przez blisko miesiąc nie dało się zgłosić włamania choćby listownie? Wejść do własnego domu (mając pełnomocnictwo w ręce - również dostarczone pocztą) i zmienić zamki? Siedzą tam 24 godz. na dobę? Może trzeba wejść w większej grupie, NIE stosować przemocy, ale skrzyknąć na weekend kilkunastoosobową grupę znajomych. Cokolwiek, poza pytaniem na forum i ciskaniem się na prawo i forumowiczów, którzy o tym prawie mówią.