adam19801980 13.07.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 WitamStoję przed rozbudową domu jednorodzinnego. Szczerze powiem,że jest to trudny temat,ale wszystko zaraz powiem. Dom z lat 80, budowany w typowej bryle,czyli kwadrat. 10 na 10. Zaczynamy rozbudowę i nie wiemy jak rozwiązać problem ściany kolankowej. Co fachowiec to inna koncepcja. Na starym budynku jest ściana kolankowa wzmocniona ze słupków z podwojnej cegły w rogach i po długości scian. Na tym jest wylany wieniec i na tym leży dach. Teraz ptoblem w tym,że nie wiemy czy rozebrać ją do stropu i murowac od nowa czy mozna ją zostawić. ,wymurowac do tej cegły i zalać dodatkowy wieniec.Stara ściana kolankowa jest z pojedynczej zwyklej cegły. Poza tym, murarz e mówią. ,że nie ma sensu robić słupków w scianie kolankowej. ,łączonych ze stropem tylko wieniec wystarczy.Proszę o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.07.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Po pierwsze robudowa to powiększenie budynku w rzucie. Z opisu wnioskuję że chodzi o jakąs nadbudowę - do góry. I jedno i drugie wymaga solidnego projektu wykonenego przez upranionych do tego projektantów - konstruktora i architekta to absolutnie minimum. Zależy jak projektanci rozwiążą dach ale w 90-95% słupki w ścienie są niezbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam19801980 14.07.2014 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Witaj JajmarWszystko rozumiem. Projekt już mam, jest to rozbudowa i nadbudowa. Wydaje mi się, że murarze chcą zrobić mało fachowo,ponieważ w projekcie mam rozbiórkę tej starej sciany kolankowej. ,dobicie się do zbrojenia stropu i wyciaganie słupków. ,zbrojenia,murowanie nowej sciany kolankowej i wieniec na całość. Oni mówią, że dobrze też bedzie,zostawić starą ścianę,domurowac połówka max i zalać drugi wieniec,na ten stary. Ponieważ nie ma sensu rozwalac tej ściany i ingerowac w strop,bo beda pekniecia na poziomie nizej.Powiedz mi jak to fachowo trzeba zrobić. Nie chce mieć później problemów czy z domem czy innych.Moim zdaniem trzeba wszystko zwalić. ,odkuc strop do zbrojenia,połączyć go zbrojeniem,wylać nowe słupki, wymurowac sciane kolankową i wylać wieniec.Proszę podpowiedz,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 robić jak w projekcie.W przypadku katasrtofy budowlanej, pęknięć bedzie opowiadał majster czy architekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam19801980 14.07.2014 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Podpowie jeszcze jakaś mądra głowa w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.07.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Kurcze zapłaciłeś komuś za projekt, zrobił projekt podpisał sie pod tym a teraz pytasz na forum ? Nie byłem i nie widzialem nie macałem tego co masz. Rób zgodnie z projektem. Masz wątpliwości do rozwiązań projektowych wklej tu projekt wklej zdjęcia ocenimy a nie z takich opisow cegła tu połówka tam. W budownictwie się rysuje a potem gada. Nie chesz publikacji na forum wynajmij innego speca, nie murarza a projektanta oceni poogalda na miejscu to co masz co budujesz. Pamiętaj że najdroższe są zmiany względem projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts