amarulla 13.07.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 witam, poproszę o poradę, tych, którzy się zetknęli z podobną sytuacją. 22 lutego br podpisaliśmy umowę przedwstępną na zakup działki powstałej z wydzielenia 1/3 z obecnej całości . jedyny termin w niej zawarty to 30 dni od uprawomocnienia się podziału działki - moje sugestie co do terminu max. samego podziału zostały zbyte 'przecież wszystkim nam zależy' ;/ ani właściciel ani pośrednik nie kontaktował się z nami przez te kilka miesięcy, mimo że we wstępnych rozmowach padł termin końca maja. w czerwcu znalazłam ogłoszenie z innej agencji dotyczące naszej działki w całości. na moją dość ostrą reakcję pośrednik odpowiedział, że było to ogłoszenie wznowione przez agencję bez wiedzy właściciela działki. podział ponoć wciąż trwa. dziś znalazłam kolejne ogłoszenie, z kolejnej agencji, z datą 11.07.14, znów działka jako całość. wedle info z sieci, maksymalny czas podziału to 21 tygodni. ten termin minął w tym tygodniu. czy sprzedający może odwlekać sprawę w nieskonczoność?? czy mogę żądać zwrotu zadatku? zgodnie z umową, w przypadku brak możliwości wykonania umowy należy mi się jego podwójna wysokość, ale niech chociaż odda wpłaconą kwotę! czy mogę, nie będąc stroną dowiedzieć się gminie, jaki jest poziom zaawansowania sprawy? z góry dzięki za JAKIEKOLWIEK światło rzucone na sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) Sprawdz w księdze wieczystej czy podział jest wpisany. Zadzwoń też anonimowo do agencji i zapytaj o szczegóły tej działki. Umowa przedwstepna jest ważna rok. Masz prawo wystapić z żądaniem spełnienia umowy w okreslonym terminie. Wiedząc, że wyodrębnienie działki to 21 dni, wyznacz sprzedającemu miesiąc czasu na wypełnienie warunków umowy w formie wezwania przedsądowego. Jesli już nie zalezy wam na działce możecie zaproponować rozwiązanie umowy przedwstępnej i zwrot zadatku. Możecie też wystąpić do wydziału ksiąg wieczystych o ujawinienie umowy przedwstępnej w księdze wieczystej nieruchomosci Edytowane 14 Lipca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.07.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) Umowa przedwstepna jest ważna rok. - art. 389 § 2 KC § 1. Umowa, przez którą jedna ze stron lub obie zobowiązują się do zawarcia oznaczonej umowy (umowa przedwstępna), powinna określać istotne postanowienia umowy przyrzeczonej. § 2. Jeżeli termin, w ciągu którego ma być zawarta umowa przyrzeczona, nie został oznaczony, powinna ona być zawarta w odpowiednim terminie wyznaczonym przez stronę uprawnioną do żądania zawarcia umowy przyrzeczonej. Jeżeli obie strony są uprawnione do żądania zawarcia umowy przyrzeczonej i każda z nich wyznaczyła inny termin, strony wiąże termin wyznaczony przez stronę, która wcześniej złożyła stosowne oświadczenie. Jeżeli w ciągu roku od dnia zawarcia umowy przedwstępnej nie został wyznaczony termin do zawarcia umowy przyrzeczonej, nie można żądać jej zawarcia. To pogrubione trochę zmienia oczekiwania, bo po roku od podpisania tylko zwrot zadatku. Ps. Najprawdopodobniej tej działki nie można podzielić - stąd uniki. Typowa umowa o zakup Inflantów. Edytowane 14 Lipca 2014 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 14.07.2014 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 dziękuję bardzo nie wpadłam na sprawdzenie kw, a w sumie to najprostsze. zarobić na tym nie chce, zwrot zadatku mi wystarczy w zupełności, chyba że jednak będzie podział. dzięki raz jeszcze, Wasze tytuły w pełni uzasadnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek i Kasia K. 18.07.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 W KW wcale nie muszą pojawić się żadne zmiany , jeśli właściciel ich nie zgłosi przed sprzedażą wydzielonej działki. Zmiany może zgłosić już notariusz po sprzedaży jednej z działek. Wtedy dla sprzedanej działki będzie założona nowa KW, a w starej KW pojawią się działki z podziału, które nie zostały sprzedane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolan_za 07.12.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 przerastają mnie te wszystkie sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 07.12.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 przerastają mnie te wszystkie sprawy Zgłoś się więc do doradcy, który pomoże Ci w poprowadzeniu spraw związanych zakupem nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.12.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Zgłoś się więc do doradcy, który pomoże Ci w poprowadzeniu spraw związanych zakupem nieruchomości. Przeca opisywany przypadek prowadził (prowadzi) też "fachowiec" - nie kupuje od "pana Zdzicha". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts