Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najlepsze materiały na dom

Recommended Posts

Witam serdecznie, chciałbym skorzystać z doświadczeń tych, co już wybudowali.

Mianowicie, jakie materiały na budowę ścian są Waszym zdaniem najlepsze, czym ocieplać, jaka Waszym zdaniem jest najlepsze pokrycia dachu?

Oczywiście chodzi o to, by nie szaleć jakoś z cenami. Najlepszy wybór, mając na względzie dobrą jakość i rozsądną cenę.

Ah, forum zostało przeze mnie przeczesane. Chyba mam większy mętlik aniżeli miałem %)

Gość Arturo72
Czytałem wątki, oglądałem filmy. Chciałbym poznać tylko Wasze opinie.

Porotherm 25+ ceramika na dach.

Prosta odpowiedź Dobrze/źle?

Masz kolejną odpowiedź:

Porotherm 25-źle

ceramika na dach-dobrze

Masz kolejną odpowiedź:

Porotherm 25-źle

ceramika na dach-dobrze

niby dlaczego porotherm 25 to zle??

ja zrobilem porotherm 25 plus 15 wełny fasrock LL, na strop lekki drewniany 30cm welny, 25 w rolkach miedzy belki i 5cm twardej pod spod, a na dach ceramika, creaton harmonia. uwazam to za ok, jezeli masz jakies konkretne przeciwskazania to chetnie poczytam

Gość Arturo72
niby dlaczego porotherm 25 to zle??

ja zrobilem porotherm 25 plus 15 wełny fasrock LL, na strop lekki drewniany 30cm welny, 25 w rolkach miedzy belki i 5cm twardej pod spod, a na dach ceramika, creaton harmonia. uwazam to za ok, jezeli masz jakies konkretne przeciwskazania to chetnie poczytam

Spoko,nie doceniłem porotherm za to że ma skrzela do oddychania i pewnie dlatego też wełna,żeby ten oddech mógł gdzieś ujść ;)

beton komórkowy + styropian też nie jest zły.

Tak naprawdę w technologi ściany dwuwarstwowej wybiera się najtańszy i najcieńszy, dopuszczalny wytrzymałościowo, materiał nośny i najgrubszy, o najlepszych właściwościach materiał izolujący.

Ta rada powtarza się co chwilę, w wiekszości wątków. Nie wiem co tu jest trudnego do zrozumienia?

Jak szukasz nietypowych rozwiazań (z wielu powodów - czas, wygląd), to wówczas faktycznie opcji jest więcej.

No cóż, w tego typu wątkach każda sroka swój ogon chwali. Ja uważam, że trzeba by pomieszkać przez jakiś czas w domach z różnych materiałów (i popłacić za nie rachunki) żeby się przekonać o wyższości jakiegoś rozwiązania nad innym.

P.S. mam dom z Porothermu i do tego docieplenie z wełny. Jestem zadowolony, przemieszkałem dwa sezony zimowe i nie uważam, żebym płacił wysokie rachunki.

Gość Arturo72
No cóż, w tego typu wątkach każda sroka swój ogon chwali. Ja uważam, że trzeba by pomieszkać przez jakiś czas w domach z różnych materiałów (i popłacić za nie rachunki) żeby się przekonać o wyższości jakiegoś rozwiązania nad innym.

P.S. mam dom z Porothermu i do tego docieplenie z wełny. Jestem zadowolony, przemieszkałem dwa sezony zimowe i nie uważam, żebym płacił wysokie rachunki.

No i jak tam ściany ? Oddychają ? ;)

U mnie nie oddychają :D

No i jak tam ściany ? Oddychają ? ;)

U mnie nie oddychają :D

ty masz jakies kompleksy czy co? co temat o materiale to walisz z tym oddychaniem.

ja uwazam ze najlepszy jest porotherm i welna, i nie dlatego ze oddycha bo od tego jest wentylacja. a na moje pytanie z jakiego powodu uwazasz ze to zly uklad tylko przesmiewczo hejtujesz. albo podaj merytoryczne odpowiedzi albo nie odpowiadaj

Gość Arturo72
ty masz jakies kompleksy czy co? co temat o materiale to walisz z tym oddychaniem.

ja uwazam ze najlepszy jest porotherm i welna, i nie dlatego ze oddycha bo od tego jest wentylacja. a na moje pytanie z jakiego powodu uwazasz ze to zly uklad tylko przesmiewczo hejtujesz. albo podaj merytoryczne odpowiedzi albo nie odpowiadaj

Spoko,żadne kompleksy tylko zawsze chce mi się śmiać,gdy ktoś pakuje wełnę tylko dlatego,żeby ściany oddychały.

A czemu nie ceramika ? Bo to jest kruchy badziew.Czemu nie wełna ? Bo istnieje ryzyko,że za chwilę zrobi się z niej gnój.

• 2 weeks później...
Jeżeli dom ma być na dłużej to warto zwrócić uwagę na koszty eksploatacyjne, ponieważ użyte materiały mają bardzo duży wpływ na ten czynnik. Osobiście uważam, że jeżeli ktoś planuje pomieszkać dłużej w nowo budowanym domu to powinien postawić ściany zewnętrzne z materiału o najlepszym wp przenikania ciepła, obecnie najkorzystniej wypada beton komórkowy i to on zapewnia najtańsze użytkowanie domu.