Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Straty na rurach CWU i cyrk. (otuliny)

grzeniu666

Recommended Posts

Najłatwiej przeliczyć to tak: cyrkulacje puścimy powiedzmy 5x na dobę, pojemność rur można łatwo obliczyć. Niech to będzie 25l wody. Więc 5x25l 125l wody podgrzanej stracimy na wychładzaniu wody w rurach. Ale dzieki cyrkulacji oszczedzimy na ściekach lub szambie a strata bedzie dotyczyła tylko energii

w sumie logiczne przeliczenie, 125 l zagrzane z 8 do 48 da 40st 125X40X4200 to coś koło 6kw/h =3zł X150dni =450zł cyrka tyle co autor ze strat wyliczał.

ale bez cyrkulacji nie zrzucamy całych 125l do kanalizy, tylko ??? o właśnie tu założono 5 włączeń cyrku, bo rano i wieczorem plus w ciągu dnia trzy razy, ciekawe czy ktoś ma dane ile czasu ostyga woda w rurkach o 5t.

Właśnie niedawno odkryłem, że straty na już istniejącej instalacji CWU z cyrkulacją można eksperymentalnie dość łatwo i chyba dokładnie oszacować.

Szukając sterowników pompy cyrkulacyjnej natrafiłem m.in. tu:

http://www.inseltom.pl/sterownik-pompy-cyrkulacyjnej/koszty-cyrkulacji-cwu/

Popatrzyłem jakie u mnie są możliwości takich pomiarów. Ogrzewam gazem ziemnym, mam zasobnik CWU 120l, temperaturę CWU w zasobniku mogę odczytać w sterowniku mojego CO/CWU. No to wystarczy załączyć cyrkulację na stałe, nie odkręcać kranów z ciepłą wodą na czas testu i notować, co ile min. i na jak długo załącza się piec, żeby dogrzać wodę. Z licznika gazowego odczytam, ile gazu zużyje piec na dogrzanie wody. Na sterowniku będę widział temperaturę CWU, przy której piec się załacza i temperaturę, przy której się wyłącza. Oczywiście CO powinienem mieć wyłączone i nie gotować (mam płytę gazową). Dodatkowo, jak pomierzę prąd z sieci, który pobiera pompa i automatyka pieca podczas dogrzewania wody, to mogę obliczyć en. elektryczną. Przeliczając poprzez ceny gazu i prądu będę wiedział dokładnie, ile za to płacę.

Teoretycznie takie eksperymentalne wyniki można porównać z teorią, którą tu stosujecie. Jeśli to się mniej więcej pokryje to teoretyczne obliczenia powinny być ok. Tyle, że ja już nie kojarzę, co i gdzie mam w wylewkach w moim domu.