Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów,

jestem tu nowy, więc jeśli temat założyłem w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Moje pytanie wygląda następująco.

Zamierzam na zabudowanej działce postawić sobie pomieszczenie gospodarcze (poniżej 25m2, nie murowane), według warunków dotyczących pomieszczeń gospodarczych. Mam problem z sąsiadem i chciałbym zapytać ponieważ nie wiem czy dobrze interpretuje przepisy budowlane w tym wypadku.

Takie pomieszczenie gospodarcze można wybudować bez pozwolenia, jedynie konieczne jest zgłoszenie takiej budowy. Tu pojawia się moje pytanie. W jakiej odległości od granicy działki z sąsiadem mogę pobudować to pomieszczenie? Czy muszę mieć zgodę sąsiada? W przepisach natknąłem się na informację, że pomieszczenie może znajdować się w granicy działki lub 1,5 m od niej, czy to znaczy, że nie może znajdować się np 0,7 m od granicy działki? Co w takim przypadku z oknami po stronie sąsiada, rozumiem, że nie może ich być?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

Albert

https://forum.murator.pl/topic/191913-budynek-gospodarczy-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-od-s%C4%85siada/

Jeśli odległość od granicy działki będzie mniejsza niż 3m dla ściany bez okna - sąsiad z "urzędu" jest stroną.

Jeśli na sąsiedniej działce jest dom, to odległość nie może być mniejsza jak 7m - przy założeniu, że jedna ściana ma okna, a druga nie ma okien

budynki gospodarcze można lokalizowac w granicy działek budowlanych o ile ich długośc nie przekracza 5,5 m a wysokość 3 m

Dokładnie to jest tak jak piszesz ale z uwzględnieniem:

§ 12. 1. Jeżeli z przepisów § 13, 60 i 271-273 lub przepisów odrebnych okreslajacych dopuszczalne

odległosci niektórych budowli od budynków nie wynikaja inne wymagania.........

§ 271. mówi o minimalnej odległości od ścian miedzy budynkami.

Nie dotyczy jeśli ściana jest wykonana jako oddzielenia p.poż - co jest istotne, bo ma to być "budynek" niemurowany (nie wiem co to znaczy).

Przy czym może być w granicy lub w odległości nie mniejszej jak 1,5m od granicy.

Edytowane przez sSiwy12