Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co po odbiorze mieszknia?

mcdracullo

Recommended Posts

Witajcie, to mój pierwszy post na forum, które przeglądałem już od dawna. Tak się składa, że lada dzień mam odbierać mieszkanie od developera i zastanawiam się co po odbiorze? Jakie czekają mnie jeszcze sprawy do załatwienia (w sądach, urzędach) i jakie wydatki są z tym związane (oczywiście oprócz wykończenia :) ).

• 2 weeks później...

Witajcie,

Dziękuję za odpowiedzi. Jestem już po odbiorze mieszkania - trochę wad wyszło, zostały zgłoszone deweloperowi, który powinien je teraz wyeliminować...

Ale z racji tego, że klucze już odebrałem, mam kilka pytań - moje mieszkanie to lokal w szeregowcu (jeden budynek określany jako podwójny bliźniak i 1/4 całości jest moja). Woda, prąd i gaz są podłączone do budynku - powinienem teraz przenieść wszystkie media (umowy są już podpisane z dostawcami mediów)? Czy czeka mnie teraz wystąpienie o pozwolenie na zamieszkanie lokalu? Teraz powinienem się zgłosić do notariusza (już jedną umowę u notariusza mieliśmy podpisaną)?

teraz powinenes skrzyknąc pozostałych włascicieli i założyć wspólnotę.

Domy wielorodzinne (u ciebie czterorodzinny) mają taki ustrój prawny narzucony ustawą "O własności Lokali".

M.in. jako podmiot prawny wymagane jest składanie zeznań podatkowych do US (nawet jak wspólnota nie przynosi dochodu)

• 2 weeks później...

Wspólnota to nie pomysł tylko wymóg prawny.

Dziwne, że nie wie tego osoba, która próbuje się reklamować działaniem w nieruchomościach.

Póki wszytsko idzie dobrze to nikt się czepiać nie będzie. Ale wystarczy jedna kłótnia o remont, jedno zatrucie tlenkiem węgla, jedna osoba, która się poślizgnie na nie odśniezonym chodniku przed budynkiem i odpowiedzialność prawna spada na wszytskich mieszkańców budynku.

Edytowane przez Elfir

• 5 months później...

witam

nie bede zakładał nowego postu u mnie sprawa wygląda identycznie tylko z tym wyjątkiem iż

mieszkanie kupuje od spółdzielni która wybudowała blok( przy podpisywaniu umowy kupna musiałem zapisać się do spółdzielni )

notariusza mamy mieć do końca września

więc czy dobrze myślę że to ma tak wyglądać

odbieram klucze>sprawdzam mieszkanie zgłaszam wady i czekam na usunięcie > załatwiam wszystkie liczniki na siebie > podpisuje odbiór > zaczynam urządzać ?

• 6 months później...