mcdracullo 18.07.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Witajcie, to mój pierwszy post na forum, które przeglądałem już od dawna. Tak się składa, że lada dzień mam odbierać mieszkanie od developera i zastanawiam się co po odbiorze? Jakie czekają mnie jeszcze sprawy do załatwienia (w sądach, urzędach) i jakie wydatki są z tym związane (oczywiście oprócz wykończenia ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 18.07.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Po pierwsze to trzeba podpisać umowy z dostawcami (gaz, prąd, woda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 i wniosek o przeniesienie własności do KS, ale to zwykle robi notariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.07.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 najpierw dokładnie się przygotuj do odbioru od develpera, żeby Cię nie oszwabił - resztą będziesz się martwił potem, jak będziesz zadowolony z tego co kupiłeś - a to nie takie oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiunia_259 26.07.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Wszystkie media (internet, tv, prąd etc.), ewentualnie woda/gaz, choć w nowych mieszkaniach już raczej nie ma gazu, a na wodę często są zaliczki w czynszu. Do tego bardzo ważne, ubezpieczenie mieszkania No i ewentualnie kwestie meldunkowe, ale to raczej dość prosta sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 27.07.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 A gdy wszystko powyższe zostanie zrobione to kosztorys wykończenia i do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcdracullo 05.08.2014 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Witajcie, Dziękuję za odpowiedzi. Jestem już po odbiorze mieszkania - trochę wad wyszło, zostały zgłoszone deweloperowi, który powinien je teraz wyeliminować... Ale z racji tego, że klucze już odebrałem, mam kilka pytań - moje mieszkanie to lokal w szeregowcu (jeden budynek określany jako podwójny bliźniak i 1/4 całości jest moja). Woda, prąd i gaz są podłączone do budynku - powinienem teraz przenieść wszystkie media (umowy są już podpisane z dostawcami mediów)? Czy czeka mnie teraz wystąpienie o pozwolenie na zamieszkanie lokalu? Teraz powinienem się zgłosić do notariusza (już jedną umowę u notariusza mieliśmy podpisaną)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 teraz powinenes skrzyknąc pozostałych włascicieli i założyć wspólnotę.Domy wielorodzinne (u ciebie czterorodzinny) mają taki ustrój prawny narzucony ustawą "O własności Lokali". M.in. jako podmiot prawny wymagane jest składanie zeznań podatkowych do US (nawet jak wspólnota nie przynosi dochodu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koras50 19.08.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 wspólnota to dobry pomysł tylko zależy jakich masz sąsiadów bo czasem jest bardzo ciężko dojść do jakichkolwiek porozumień nawet między 4 rodzinami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Wspólnota to nie pomysł tylko wymóg prawny.Dziwne, że nie wie tego osoba, która próbuje się reklamować działaniem w nieruchomościach. Póki wszytsko idzie dobrze to nikt się czepiać nie będzie. Ale wystarczy jedna kłótnia o remont, jedno zatrucie tlenkiem węgla, jedna osoba, która się poślizgnie na nie odśniezonym chodniku przed budynkiem i odpowiedzialność prawna spada na wszytskich mieszkańców budynku. Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rolmik 16.02.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 witam nie bede zakładał nowego postu u mnie sprawa wygląda identycznie tylko z tym wyjątkiem iż mieszkanie kupuje od spółdzielni która wybudowała blok( przy podpisywaniu umowy kupna musiałem zapisać się do spółdzielni ) notariusza mamy mieć do końca września więc czy dobrze myślę że to ma tak wyglądać odbieram klucze>sprawdzam mieszkanie zgłaszam wady i czekam na usunięcie > załatwiam wszystkie liczniki na siebie > podpisuje odbiór > zaczynam urządzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kdrozd 19.08.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 kupuję własnie swoje pierwsze w życiu mieszkanie i chcę się dowiedzieć wszystkiego co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kdrozd 20.08.2015 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 w nowych żernikach na tym nowym osiedlu, czasu jeszcze dużo do odbioru, ale zastanawiam się czy na etapie budowy coś trzeba kontrolować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczekpau 24.08.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 w nowych żernikach na tym nowym osiedlu, czasu jeszcze dużo do odbioru, ale zastanawiam się czy na etapie budowy coś trzeba kontrolować? Przejrzyj wcześniejsze wypowiedzi a nie od razu się pytasz, trochę wysiłku nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts