Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie, bo planujemy rozbudowę, co wiąże się z uzyskaniem pozwolenia na budowę.

Chciałabym się dowiedzieć,kiedy jest potrzebna zgoda sąsiada i jeśli tak/nie prosiłabym o ewentualne uwagi:

1. Po pierwsze - zgoda sąsiada jest wymagana przy budowie przy granicy z jego działką.

2. Zgoda sąsiada nie jest wymagana w sytuacji kiedy fundamenty będą stawiane 3 metry (bez okien) lub 4 metry (z oknami) od granicy jego działki.

https://forum.murator.pl/topic/191933-pozwolenie-na-budowe-kiedy-potrzebna-zgoda-s%C4%85siada-a-kiedy-nie/

Ad.1. Tak, tyle, że nie zgoda, tylko brak sprzeciwu, jeśli odległość od granicy jest mniejsza niż w Ad.2. bo wtedy sąsiad jest stroną.

Ad.1. Tak, tyle, że nie zgoda, tylko brak sprzeciwu, jeśli odległość od granicy jest mniejsza niż w Ad.2. bo wtedy sąsiad jest stroną.

Ps. I nie odległość fundamentów tylko ściany.

Tak - co wcale nie znaczy, że skutecznego, o ile spełnione są inne warunki np. odległość miedzy budynkami, zapisy w MPZP lub WZiZT

oczywiście.

Nie kazdy ma ochotę mięc przed oknami wysoką ściane sąsiedniego domu, która na dodatek zacieni mu pół ogrodu

Akurat tu nic by nie zaciemniło, poza tym dobudowa dotyczy powiększenia garażu a i sąsiada garaż jest obok, więc zza niego nie wygląda.

Zastanawiam się czy jeśli na etapie uzyskania warunków zabudowy sąsiad mnie zblokuje, to mogę się odwołać?

Czy są jeszcze jakieś etapy w których sąsiad ma możliwość mnie zblokować (np. przy uzyskaniu warunków nic nie powie, ale np. przy pozwoleniu na budowę może?)

to nasze prawo budowlane to jakaś masakra! Jego zgoda przy warunkach zabudowy nie wystarczy? Wydam sporo pieniędzy na indywidualny projekt arch. i co jak sąsiad może mi go zblokuje przy pozwoleniu na budowę? kilka tysięcy w błoto?!

kasia - nie da się zablokować na widzimisię sasiada. Sasiad musi mieć mocne argumenty.

Ale wyobraź sobie, że wybudowałaś dom za grube tysiące a ktoś ci obok chce wybudowac warsztat samochodowy albo chlewnię na kilkaset świń.

Głupio byłoby nie mieć możliwosci sprzeciwu, co?

Masz rację. Z tymże ja obawiam się sytuacji, która może wyniknąć z czystej ludzkiej złośliwości - "na wstępnym etapie się zgadzam, a później po przemyśleniach stwierdzam że jednak nie bo nie".

Obawiam się bo sąsiad niepewny i złośliwy...

........... który może być skuteczny jeśli budynek nie spełnia warunków określonych w Rozporządzeniu w sprawie WT w par.12, czyli p.poż (par. 271) bądź przysłanianie (par.13). Aby zablokować ewentualny wpływ par.271 ściana sąsiadująca z granicą, musi być wykonana jako oddzielenia p.poz, co musi być zaznaczone w projekcie.

Ps. Jak sąsiad jest strona tylko na etapie wydawania PnB - w zasadzie "jednorazowo".