pestka56 04.01.2015 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Nie zaśmiecasz tu są w końcu inspiracje kominkowe. Każdy może zamieszczać i podglądać. Idę popatrzeć do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 23.01.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 witam planuje kominek w nowo budowanym domu czy ktos z forumowiczow ma moze kominek z piekarnikiem lub taki piec podobny jak na zdjeciu ? kominek bede mial na scianie dzialowej pomiedzy salonem a kuchnia i takie cos bym widzial z jednej strony od salonu kominek z szyba a z drugiej strony od kuchni piekarnik cos podobnego jak ten piec z piekarnikiem i plaszczem wodnym ze zdjecia ponizej lub moze takie samo cos zbudowac na ten styl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.01.2015 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witaj Maxus. Piotr Batura kilka dni temu wybudował coś podobnego i pokazuje tę budowę u siebie na blogu. Tylko to jest kominek-piec akumulacyjny plus piekarnik. Cofnij się kilka postów i znajdziesz jego post z linkiem w sygnaturze.Popatrz. Nie wiem, czy Twoja koncepcja nie okaże się kłopotliwa w realizacji, albo znacznie podwyższy koszty. Kominek z płaszczem wodnym, a do tego piekarnik, który zadziała tylko jeśli będzie miał właściwą temperaturę. Wyobraźnia mi mówi, że wtakim wypadku potrzebujesz dwa osobne sprzęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 23.01.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 ok rozumiem dzieki niewiem jeszcze czy bede robil plaszcz wodny w projekcie mam kotlownie na paliwo stale wiec plaszcz wodny niejest konieczny ale nieukrywam ze taki piekarnik to fajna rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.01.2015 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Piekarnik i ja mam w planach. Ideałem byłoby gdyby od storny salonu stanął kominek o dużym palenisku do cieszenia się ogniem, ale z możliwością zamknięcia paleniska szybą. Natomiast od strony kuchni fajnie byłoby postawić pieco-kominek z piecem chlebowym-piekarnikiem. Coś podobnego wklejałam tu w wątku: Edytowane 17 Marca 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.01.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witam.Maxus 79 ... zalukaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!&p=4583422&viewfull=1#post4583422http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!&p=4583467&viewfull=1#post4583467http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!&p=4583519&viewfull=1#post4583519 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.01.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 witam planuje kominek w nowo budowanym domu czy ktos z forumowiczow ma moze kominek z piekarnikiem lub taki piec podobny jak na zdjeciu ? Mam taki kominek z piekarnikiem pędzonym dymem. Profesjonalne rozwiązania znajdziesz jak pisze Pestka u Piotra. Moje urządzenie znajdziesz w wątku "Taki sobie piecyk ceramiczny". Kominek z płaszczem wodnym i piekarnik raczej da się połączyć tylko jako niezależne urządzenia. I jeszcze pytanie czy piekarnik chcesz mieć czysty czy brudny? Na fotkach fajnie to wygląda ale trzeba sobie z kilku rzeczy zdawać sprawę. Piekarnik czysty czyli odizolowany od spalin i piekarnik brudny czyli spaliny przechodzą przez komorę piekarnika jeden i drugi ma swoje zalety i wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 23.01.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 ok dziekuje wszystkim za odpowiedzi piekarnik mysle ze bym chcial zamkniety i tak jak kolega pisal z jednej strony szyba na salon a z drugiej piekarnik od kuchni a czym sie rozni ten piec hlebowy od piekarnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.01.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witam.Piekarnik jest zawsze "biały" - bez ognia w środku.Piec chlebowy "czarny", tzn. składa się w nim ogień - jest osobnym paleniskiem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 23.01.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 ok dzieki rozumiem a czy mozesz napisac jaki to koszt tego kominka z piekarnikiem z tej cegly i jaka to cegla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.01.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witam. Piekarnik jest zawsze "biały" - bez ognia w środku. Piec chlebowy "czarny", tzn. składa się w nim ogień - jest osobnym paleniskiem. Pozdrawiam. Przepraszam za nie fachowe wypowiedzi, możliwe że tak jest jak piszesz wg fachowej nomenklatury. Wygląda na to że stworzyłem coś nowego ale nie wydaje mi się. W moim kominku palenisko pod piekarnikiem (piecem chlebowym) napędza tenże piekarnik bez potrzeby rozpalania w piekarniku. Oczywiście można też rozpalić w samym piekarniku ok. piecu chlebowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.01.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witam. Remiks ... tak jak napisałeś - masz możliwość "pędzęnia" go otwartym ogniem z paleniska ale i bez jego uruchamiania (np. latem) możesz sobie w nim (piekarniku) napalić. Konstrukcję pieca ściągnąłeś ze stron MHA, a u nich to dosyć popularna odmiana pieca. Ale tak ogólnie masz tzw. piekarnik "czarny" wedle nazewnictwa ludowego Maxus ... masz na privie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.01.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witam. Remiks ... tak jak napisałeś - masz możliwość "pędzęnia" go otwartym ogniem z paleniska ale i bez jego uruchamiania (np. latem) możesz sobie w nim (piekarniku) napalić. Konstrukcję pieca ściągnąłeś ze stron MHA, a u nich to dosyć popularna odmiana pieca. Ale tak ogólnie masz tzw. piekarnik "czarny" wedle nazewnictwa ludowego Pozdrawiam. Prawie wszystko się zgadza ale jak mówią prawie stanowi dużą różnicę. Konstrukcja pieca nie została ściągnięta ale też nie zaprzeczam że na kilku konstrukcjach się wzorowałem w tym na Eniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.01.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Skoro jednak Go nadal uczysz to bierz za korepetycje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 23.01.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Witaj Maxus. Piotr Batura kilka dni temu wybudował coś podobnego i pokazuje tę budowę u siebie na blogu. Tylko to jest kominek-piec akumulacyjny plus piekarnik. Cofnij się kilka postów i znajdziesz jego post z linkiem w sygnaturze. Popatrz. Nie wiem, czy Twoja koncepcja nie okaże się kłopotliwa w realizacji, albo znacznie podwyższy koszty. Kominek z płaszczem wodnym, a do tego piekarnik, który zadziała tylko jeśli będzie miał właściwą temperaturę. Wyobraźnia mi mówi, że wtakim wypadku potrzebujesz dwa osobne sprzęty. A ja podawałem cegły i miąchałem lepiszcze a na końcu podrapałem wszystko rylcem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 23.01.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 A ja podawałem cegły i miąchałem lepiszcze a na końcu podrapałem wszystko rylcem;) Niete bużki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.01.2015 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Bagi tym bardziej jesteś tu mile widziany. Bardzo wszystkim uczestnikom zazdroszczę tej frajdy uczestniczenia w budowaniu z Piotrem, bo ja niestety choć bardzo chciałam, nie mogłam. Uziemiło mnie zarabianie pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.01.2015 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Skoro jednak Go nadal uczysz to bierz za korepetycje.. Za korepetycje Foresta chętnie zapłacę bo wątpię by Forest potrzebował korepetycji z fizyki molekularnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.01.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Witam. A i owszem, w temacie przebiegu procesu spalania to na jakieś molekuły bym się pisał chętnie i zawsze ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.01.2015 23:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Inspiruję dalej, choć myślę, że na coś takego potrzeba sporo odwagi Ciekawe i ciekawe ile ton tego kamienia wisi tu nad glową I dziwnie, choć już niewątpliwie spokojniej jeśli chodzi o formę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts