Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inspiracje kominkowe

pestka56

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

planuje kominek w nowo budowanym domu czy ktos z forumowiczow ma moze kominek z piekarnikiem lub taki piec podobny jak na zdjeciu ?

kominek bede mial na scianie dzialowej pomiedzy salonem a kuchnia i takie cos bym widzial z jednej strony od salonu kominek z szyba a z drugiej strony od kuchni piekarnik cos podobnego jak ten piec z piekarnikiem i plaszczem wodnym ze zdjecia ponizej lub moze takie samo cos zbudowac na ten styl

piec z piekarnikiem i plaszczem wodnym.jpg

Witaj Maxus.

Piotr Batura kilka dni temu wybudował coś podobnego i pokazuje tę budowę u siebie na blogu. Tylko to jest kominek-piec akumulacyjny plus piekarnik. Cofnij się kilka postów i znajdziesz jego post z linkiem w sygnaturze.

Popatrz.

Nie wiem, czy Twoja koncepcja nie okaże się kłopotliwa w realizacji, albo znacznie podwyższy koszty. Kominek z płaszczem wodnym, a do tego piekarnik, który zadziała tylko jeśli będzie miał właściwą temperaturę. Wyobraźnia mi mówi, że wtakim wypadku potrzebujesz dwa osobne sprzęty.

Piekarnik i ja mam w planach.

Ideałem byłoby gdyby od storny salonu stanął kominek o dużym palenisku do cieszenia się ogniem, ale z możliwością zamknięcia paleniska szybą. Natomiast od strony kuchni fajnie byłoby postawić pieco-kominek z piecem chlebowym-piekarnikiem.

Coś podobnego wklejałam tu w wątku:

FIREPLACE_KITCHEN-Godkowie(Pisla)w.jpg

Edytowane przez pestka56

witam

planuje kominek w nowo budowanym domu czy ktos z forumowiczow ma moze kominek z piekarnikiem lub taki piec podobny jak na zdjeciu ?

Mam taki kominek z piekarnikiem pędzonym dymem. Profesjonalne rozwiązania znajdziesz jak pisze Pestka u Piotra. Moje urządzenie znajdziesz w wątku "Taki sobie piecyk ceramiczny". Kominek z płaszczem wodnym i piekarnik raczej da się połączyć tylko jako niezależne urządzenia. I jeszcze pytanie czy piekarnik chcesz mieć czysty czy brudny? Na fotkach fajnie to wygląda ale trzeba sobie z kilku rzeczy zdawać sprawę. Piekarnik czysty czyli odizolowany od spalin i piekarnik brudny czyli spaliny przechodzą przez komorę piekarnika jeden i drugi ma swoje zalety i wady.

Witam.

Piekarnik jest zawsze "biały" - bez ognia w środku.

Piec chlebowy "czarny", tzn. składa się w nim ogień - jest osobnym paleniskiem.

Pozdrawiam.

Przepraszam za nie fachowe wypowiedzi, możliwe że tak jest jak piszesz wg fachowej nomenklatury. Wygląda na to że stworzyłem coś nowego ale nie wydaje mi się. W moim kominku palenisko pod piekarnikiem (piecem chlebowym) napędza tenże piekarnik bez potrzeby rozpalania w piekarniku. Oczywiście można też rozpalić w samym piekarniku ok. piecu chlebowym.

Witam.

Remiks ... tak jak napisałeś - masz możliwość "pędzęnia" go otwartym ogniem z paleniska ale i bez jego uruchamiania (np. latem) możesz sobie w nim (piekarniku) napalić. Konstrukcję pieca ściągnąłeś ze stron MHA, a u nich to dosyć popularna odmiana pieca. Ale tak ogólnie masz tzw. piekarnik "czarny" wedle nazewnictwa ludowego :)

Maxus ... masz na privie.

Pozdrawiam.

Witam.

Remiks ... tak jak napisałeś - masz możliwość "pędzęnia" go otwartym ogniem z paleniska ale i bez jego uruchamiania (np. latem) możesz sobie w nim (piekarniku) napalić. Konstrukcję pieca ściągnąłeś ze stron MHA, a u nich to dosyć popularna odmiana pieca. Ale tak ogólnie masz tzw. piekarnik "czarny" wedle nazewnictwa ludowego :)

Pozdrawiam.

Prawie wszystko się zgadza ale jak mówią prawie stanowi dużą różnicę. Konstrukcja pieca nie została ściągnięta ale też nie zaprzeczam że na kilku konstrukcjach się wzorowałem w tym na Eniowej.:yes:

Witaj Maxus.

Piotr Batura kilka dni temu wybudował coś podobnego i pokazuje tę budowę u siebie na blogu. Tylko to jest kominek-piec akumulacyjny plus piekarnik. Cofnij się kilka postów i znajdziesz jego post z linkiem w sygnaturze.

Popatrz.

Nie wiem, czy Twoja koncepcja nie okaże się kłopotliwa w realizacji, albo znacznie podwyższy koszty. Kominek z płaszczem wodnym, a do tego piekarnik, który zadziała tylko jeśli będzie miał właściwą temperaturę. Wyobraźnia mi mówi, że wtakim wypadku potrzebujesz dwa osobne sprzęty.

A ja podawałem cegły i miąchałem lepiszcze ;) a na końcu podrapałem wszystko rylcem;)

Bagi tym bardziej jesteś tu mile widziany. Bardzo wszystkim uczestnikom zazdroszczę tej frajdy uczestniczenia w budowaniu z Piotrem, bo ja niestety choć bardzo chciałam, nie mogłam. Uziemiło mnie zarabianie pieniędzy :bash:

Inspiruję dalej, choć myślę, że na coś takego potrzeba sporo odwagi ;)

FIREPLACES-Torcasso-Residence-04.jpg

FIREPLAcES-Torcasso-Residence-10.jpg

Ciekawe i ciekawe ile ton tego kamienia wisi tu nad glową

FIREPLACES-Under-the-Moonlight-House-05.jpg

FIREPLACES-Under-the-Moonlight-House-06.jpg

I dziwnie, choć już niewątpliwie spokojniej jeśli chodzi o formę

FIREPLACES-www.ichoob.ir-451-3.jpg