Remiks 08.02.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Ty masz piec. Nie generujesz energii w kominie, tylko w piecu. Masz krótki obieg do rozpalania? Oczywiście że mam taki obieg zamykany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.02.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 No to musisz pamiętać o nim na okrągło. Raz zapomnisz, i zniszczysz komin systemowy. A Twoje urządzenie to nie wkład kominkowy którym ciężko 800 o C wyciągnąć, tylko wytwornica energii niezłej klasy. Producent z jednej strony daje gwarancję na szok termiczny, a z drugiej pieczołowicie zabezpiecza się zapisami w gwarancji przed jego skutkami. Oczywiście mówię o producentach na przyzwoitym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.02.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 No to musisz pamiętać o nim na okrągło. Raz zapomnisz, i zniszczysz komin systemowy. A Twoje urządzenie to nie wkład kominkowy którym ciężko 800 o C wyciągnąć, tylko wytwornica energii niezłej klasy. Producent z jednej strony daje gwarancję na szok termiczny, a z drugiej pieczołowicie zabezpiecza się zapisami w gwarancji przed jego skutkami. Oczywiście mówię o producentach na przyzwoitym poziomie. Z pamiętaniem nie jest tak źle jak nie zamknę na czas to palenisko daje o sobie znać. Krótki obieg u mnie nie jest aż tak krotki najpierw spaliny idą przez piekarnik potem prawie metr wymiennika i dopiero do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 08.02.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 panowie a c opowiecie o takim kominie ale do kotla na wegiel / ekogroszek ?czy lepiej ju zkupic komin marki Brata ?bo jesli to to samo to poco przeplacac?http://allegro.pl/7m-fi20-w-komin-kominy-systemy-kominowe-promocja-i5059055005.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.02.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 No to jest nadzieja.... Ja średnio dwa - trzy razy na sezon zapominam. Moje palenisko też gada, ale co z tego jak nie ma z kim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.02.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 No to jest nadzieja.... Ja średnio dwa - trzy razy na sezon zapominam. Moje palenisko też gada, ale co z tego jak nie ma z kim? Pozostawione bez nadzoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.02.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 eanowie a c opowiecie o takim kominie ale do kotla na wegiel / ekogroszek ? czy lepiej ju zkupic komin marki Brata ? bo jesli to to samo to poco przeplacac? http://allegro.pl/7m-fi20-w-komin-kominy-systemy-kominowe-promocja-i5059055005.html Miernikiem jakości komina są rury ceramiczne, reszta jest pomijalna. Choć rozpadające się pustaki też już leciały mi na głowę podczas wciągania na rusztowanie. Rury z linku pochodzą z niemieckiej wytwórni WOLFSHOEHE. To materiał bardzo wysokiej klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 08.02.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 o dziekuje czyli niebede przeplacal i kupie ten "fire "pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2015 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Było poważnie Pora na przerywnik. Skoro była mowa o akumulacji, to piecyków ciąg dalszy: Nordpeis – Salzburg XL Palazzetti – Ingrid Palazzetti – Trudy Romotop – Arona Sergioleoni – Maria Luigia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2015 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Nordpeis – Salzburg XL Romotop – Malaga Sergioleoni – Sissy Weltevree – Stonestove Weltevree – Tilestove Big Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2015 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Nordica Fly Sospeso RAIS 700 RAIS – Qbic RAIS – Viva 120 RAIS – Geo161 i Viva-120 classic miljø Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2015 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2015 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Dom pełen pieców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 08.02.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Sergioleoni – Maria Luigia [ATTACH=CONFIG]303383[/ATTACH] ta kobita była w 2014 na poznańskich targach, piękności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2015 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 I... naprawdę taka wspaniała, jak wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.02.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) No i mnie przestraszyłeś Piotrze mam do kominka taki systemowy i co teraz? Nie martw się tak bardzo - ja też już 3 lata użytkuję i nic się nie dzieje. Wkład montowałem jednak sam (nie dowierzając "fachowcom" liczącym minuty do wypłaty ) dając odpowiednie uszczelnienie i odpowiednie zakończenie rury spalinowej wchodzącej do trójnika systemowego. Prawdą też jest, że mam kominek mały, o niewielkiej mocy (12 kW) z odpowiednio długą rurą spalinową (w tym długi radiator mojego pomysłu). Edytowane 8 Lutego 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.02.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 I... naprawdę taka wspaniała, jak wygląda? Pod Rzeszowem w "starociach", stoi stuletnia zabytkowa. Piękna z charakterem... Współczesna wersja w salonie w Zielonej Górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2015 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Masz zdjęcie? Pokaż tutaj. Może komuś się spodoba.Podziwiam wszystkie piękne przedmioty. Mają dusze i charaktery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.02.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Nie martw się tak bardzo - ja też już 3 lata użytkuję i nic się nie dzieje. Montowałem go jednak sam (nie dowierzając "fachowcom" liczącym minuty do wypłaty ) zabezpieczając go odpowiednim uszczelnieniem i sposobem wprowadzenia rury stalowej do trójnika systemowego. Prawdą też jest, że mam kominek mały, o niewielkiej mocy (12 kW). Oj ja się nie martwię aż tak, to taka mała prowokacja była, mam nadzieję że Piotr się nie obrazi. Też sam komin stawiałem jak i piecyk. Co do stwierdenia czy z kominem nic się nie dzieje to ciężka sprawa bo jak tam zajrzeć, Moim zdaniem ważna jest świadomość użytkownika i tego co można, jakie temperatury puszcza w komin. Jakiś czas temu byłem u znajomych którym kominkarz montował kominek, Pan kominkarz robi GK plus wełna ale jak znajomym nagadałem zrobił z płyt krzemianowo ... Pan oczywiście pierwszy raz im to robił obudował na zewnątrz stelażem i na to GK hmmm. Wnęka, miejsca na kominek 3m Pan montuje wkład pod trójnikiem 0,5 m rury a na pytanie czy nie można dalej i troszkę z tego ciepła odzyskać mówi a Pan kto znasz się na tym ja 300 kominków zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.02.2015 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 I to jest właśnie ten problem. „Kominkarz” od 300 boleści Czy tego nie można jakoś prawnie obwarować, żeby urządzenia ogniowe mogli montować tylko Ci, którzy mają papiery zduńskie, albo niech istnieje obowiązek szkolenia i otrzymywania certyfikatów podpisanych przez Zdunów z prawdziwego zdarzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts