Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inspiracje kominkowe

pestka56

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jest właśnie problem pięknych zdjęć ;)

Prawdopodobnie grafik wyczyścił fotografie. To są zdjęcia z artykułu w amerykańskim magazynie lifestylowym, wywiad z właścicielem domu.

Tomkowa, piękne fotki wstawiłaś. Bardzo proszę rób to częściej :)

To pirewsze zdjęcie - kawał czasu spędziłam na kombinowaniu jak to dopasować do mojego komina ;) Zresztą cały apartament jest cudny.

Edytowane przez pestka56

Niekoniecznie musi to być fotomontaż. W mojej bibliotece pale drewnem, a kratek też (prawie) nie widać ...http://www.kominki-batura.pl/portal3_1s.html

Dla mnie różnica jest zasadnicza: Pana wkład jest odpowiednio głębiej umiejscowiony w ścianie, tak, aby można było zrobić wnęki na półki. Bardzo mi się ten kominek i cała aranżacja podobają :) Natomiast kominek od Pestki ma wkład zrównany ze ścianą, a nad nim jest pokaźna wnęka na ukrycie telewizora. Owszem kratki można sprytnie ukryć. I miałam nadzieję na krótką informację, że tak się da i nie ma problemu ;) I gdzie te kratki mogą być ukryte;)

Może odejdźmy od terminologi kratka...Otwór, szczelina - wyobraźnia zaraz zaczyna działać. Czasem taką szczelinę można ukryć w cokole, czasem pod półka, nad gzymsem który zasłania jej czeluść. Bywa że nawiewy i wywiewy są z drugiej strony kominka. Sporo jest też kominków bez kratek. Odpowiednie palenisko i konstrukcja obudowy, zwykle ceramiczna, pozwala na takie igraszki. Ale niekoniecznie ceramika. Pokazywałem wam kiedyś Nadię w płaszczu z płyty Promafour bez kratek...

.....

[ATTACH=CONFIG]330895[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]330891[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]330892[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]330893[/ATTACH]

Tak się zastanawiam, jak to jest z bielą ścian na powyższych obudowach kominków.... Czy długo pozostają białe.

Ma podobnie u siebie i zastanawiam się czy biała farba ceramiczna da radę. Nie paliliśmy jeszcze w kominku, ale pewnie niedługo się przekonamy, jak to jest z bielą na kominku, intersują mnie zwlaszcza okolice kratek wylotowych.

Może odejdźmy od terminologi kratka...Otwór, szczelina - wyobraźnia zaraz zaczyna działać. Czasem taką szczelinę można ukryć w cokole, czasem pod półka, nad gzymsem który zasłania jej czeluść. Bywa że nawiewy i wywiewy są z drugiej strony kominka. Sporo jest też kominków bez kratek. Odpowiednie palenisko i konstrukcja obudowy, zwykle ceramiczna, pozwala na takie igraszki. Ale niekoniecznie ceramika. Pokazywałem wam kiedyś Nadię w płaszczu z płyty Promafour bez kratek...

Kwestia kratek, czy szczelin jest tu najmniejszym problemem ;) Moje główne pytanie dotyczyło umiejscowienia głębokiej wnęki nad wkładem, którego szyba jest niemal zlicowana ze ścianą (po bokach). Jak jest rozwiązana tutaj kwestia podłączenia kominka do komina?

Dizajnerzy mają wiele ciekawych pomysłów, nie zawsze trafionych i dla mnie takim nietrafionym pomysłem jest połączenie kominka z telewizorem. Albo oglądanie TV albo ogień który potrafi przykuwać uwagę wręcz hipnotyzować, tak samo nie trafionym pomysłem dla mnie jest wkomponowanie kominka w bibliotekę, to uwaga do Piotra, dla mnie kojarzy się z paleniem książek a to złe skojarzenie ale jak to mówią o gustach ..........

Kwestia kratek, czy szczelin jest tu najmniejszym problemem ;) Moje główne pytanie dotyczyło umiejscowienia głębokiej wnęki nad wkładem, którego szyba jest niemal zlicowana ze ścianą (po bokach). Jak jest rozwiązana tutaj kwestia podłączenia kominka do komina?

http://www.kominki-batura.pl/nowoczesny22.html W tym kominku problem o który pytasz, jest jeszcze bardziej uwypuklony.

Czasem trzeba coś przerobić we wkładzie, czasem robimy palenisko na urząd. Wówczas wylot spalin może być nawet przy podłodze. To na szczęście nie zdarza się często...:D

Dizajnerzy mają wiele ciekawych pomysłów, nie zawsze trafionych i dla mnie takim nietrafionym pomysłem jest połączenie kominka z telewizorem. Albo oglądanie TV albo ogień który potrafi przykuwać uwagę wręcz hipnotyzować, tak samo nie trafionym pomysłem dla mnie jest wkomponowanie kominka w bibliotekę, to uwaga do Piotra, dla mnie kojarzy się z paleniem książek a to złe skojarzenie ale jak to mówią o gustach ..........

Może to nie o gusta chodzi, tylko Twoje robaczywe myśli?;)

Stare biblioteki pałacowe to zwykle cztery ściany z książkami a w jednej kominek...Jakoś trza było się grzać. Przyznam jednak, że w kwestii TV zgadzam sie z Tobą.

Witam.

Cormac ... odpowiadając na Twoje pytanie opiszę zdjęcia jakie zamieściłeś w swoim poście. Zdjęcia od góry patrząc przedstawiają:

- kominek z paleniskiem gazowym

- kominek elektryczny

- portal kominkowy w formie ozdobnej, nie przeznaczonej do palenia

- ciężki piec contraflow (można nazwać go "fińskim") z dużym przeszkleniem paleniska

Jakieś wloty i wyloty widać tylko na kominku gazowym - bo i na nim też są potrzebne. Przy czym nie muszą one być aż tak duże bo i samo palenisko jest trójstronnie przeszklone i posiada płynną modulację mocy i wielkości płomienia, nie generując nie wiadmo jak wielkich temperatur w zabudowie.

Pozdrawiam.

Może to nie o gusta chodzi, tylko Twoje robaczywe myśli?;)

Stare biblioteki pałacowe to zwykle cztery ściany z książkami a w jednej kominek...Jakoś trza było się grzać. Przyznam jednak, że w kwestii TV zgadzam sie z Tobą.

Możliwe że to tylko moje skojarzenia ale to tylko fotka regału z kominkiem, całość wnętrza jest świetna.

Witam.

Z takich nowoczesnych to polecam kominki Rocala, hiszpańskie, ale w Polsce też można dostać. Są po prostu śliczne. Tak, jak napisał łukasz69karolina, kominek sam w sobie jest najpiękniejszym meblem, a żona zażyczyła sobie (trochę się tego obawiałem) nowoczesne surowe klimaty. Na szczęście pasuje idealnie, bo wybraliśmy taki w kształcie kroplihttp://www.kozakominek.plp/oferta/pi...ostojace/drop/. Wiadomo, że w domu wygląda trochę inaczej, ale ja bym powiedział, że lepiej, bo mój http://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif.

No nie podejrzewałem tak fajnej firmy o taką podłą kiepską formę reklamy ... nie macie odwagi na to żeby pisać pod własnym "nickiem" tylko musicie spamować podszywając się pod kogoś ... ?

Nie rozumiem czego się wstydzicie ?

Pozdrawiam.

Forest, wykasuj proszę ten cytat ze swojego postu. Chyba lepiej nie podbijać reklamy wciskanej w tak nieładny sposób.

Wolałabym, żeby grzesiek wkleił jakieś ładne zdjęcie rzeczonego wkładu oczywiście w oprawie :)

Grześku, proszę mi się tu tak obcesowo i nielegalnie nie reklamować. Natomiast do wklejania ładnych fotek inspiracyjnych zapraszam.

Na dodatek link jest zapisany z błędem i strona nie wchodzi :yes:

Oczywiście znalazłam piecyki i faktycznie bardzo ładne, ale ciekawi mnie cena.

DLACZEGO wiele firm nie umieszcza cennika na stronie:(:sick: ? A jeśli umieszcza link, albo PDFy, to najczęściej one nie działają :(

Witam.

Cormac ... odpowiadając na Twoje pytanie opiszę zdjęcia jakie zamieściłeś w swoim poście. Zdjęcia od góry patrząc przedstawiają:

- kominek z paleniskiem gazowym

- kominek elektryczny

- portal kominkowy w formie ozdobnej, nie przeznaczonej do palenia

- ciężki piec contraflow (można nazwać go "fińskim") z dużym przeszkleniem paleniska

Jakieś wloty i wyloty widać tylko na kominku gazowym - bo i na nim też są potrzebne. Przy czym nie muszą one być aż tak duże bo i samo palenisko jest trójstronnie przeszklone i posiada płynną modulację mocy i wielkości płomienia, nie generując nie wiadmo jak wielkich temperatur w zabudowie.

Pozdrawiam.

Forest jesteś na 100% pewien, że to pierwsze to jest gazowy kominek?

Zresztą wszystko jedno :) Zamieściłam te fotki jako propozycje aranżacji wkładu w towarzystwie biblioteki. :D Każdy wkład można zaaranżować niemal dowolnie. Kwestia techniki wykonania i pomysłu.