Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inspiracje kominkowe

pestka56

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

FIREPLACES-Single-Family-Home-in-Schaan-18.jpgFIREPLACES-Single-Family-Home-in-Schaan-20.jpg

Na koniec dzisiejszej sesji z kominkami dla Nk zostawiłam kominki akumulacyjne, gdzie jako materiał wykorzystano ubijaną glinę.

Było już tu na fm o takich kominkach i pewnie za chwilę odezwie się Oresund :D

FIREPLACES-Lehmo Maxi_4,5 KW.jpg

FIREPLACES-LEHMO Maxi mit Sitzbank_Leistung_5,5 KW auf 12h Speicherdauer_Zusatzheizung-01.jpgFIREPLACES-LEHMO Maxi mit Sitzbank_Leistung_5,5 KW auf 12h Speicherdauer_Zusatzheizung-02.jpg

Pestko, firanki wymiatają ! :)))

Ładnie nazwałaś :yes: Ja się na to dzieło napatrzeć nie mogę i ciągle myślę, jak tu taką ścianę zrobić. To AFFRESCHI projektu Antonio Lupi Design.

Wszystkie projekty Lupiego powalają na kolana

Wino (młode) ją oszołomiło...;)

Andrea Lupi_AFFRESCHI-9f.jpgAndrea Lupi_AFFRESCHI-8f.jpgAndrea Lupi_AFFRESCHI-7f.jpg

hmmm

rzoumiem ze głowna ideą tego wątku jest wklejanie mozliwe największej liczby zdjeć z netu przedstawiajacych aranżacje komonkowe

ciekawe...

:jawdrop:

Jak nazwa wątku wskazuje :)

Nk, mam nadzieję, że coś Ci zapadnie tak głęboko w duszę, że postawisz kominek w centrum domu. Wtedy może nawet obejdzie się bez DGP :)

Bywa na forum podwarszawski Zdun z Żabiej Woli, który kiedyś powiedział mi, że tak właśnie jest ogrzewany cały jego dom. Zdaje się, że także Piotr Batura ma u siebie w domu ogrzewanie kominkowe. Zduni wiedzą jak to zrobić i aż dziwne, że tak mało im w tym względzie ufamy :)

Nk, mam nadzieję, że coś Ci zapadnie tak głęboko w duszę, że postawisz kominek w centrum domu. Wtedy może nawet obejdzie się bez DGP :)

Bywa na forum podwarszawski Zdun z Żabiej Woli, który kiedyś powiedział mi, że tak właśnie jest ogrzewany cały jego dom. Zdaje się, że także Piotr Batura ma u siebie w domu ogrzewanie kominkowe. Zduni wiedzą jak to zrobić i aż dziwne, że tak mało im w tym względzie ufamy :)

Tak właśnie. Spalając drewno w różnych urządzeniach z mniejszą, lub większą szybką, ogrzewam kilka budynków. To jedyne źródła ciepła.

• 3 weeks później...

Idzie nowe – dom bez kotłowni :) Combi Stove RIKA Induo...

...czyli dwa w jednym!

Automatyczny z systemem rozpoznawania paliwa pozwala na ogrzewanie polanami drewna i pelletem.

I... jeśli rysunek i wideo nie kłamią, to ogień z pelletów wygląda tu na znacznie bardziej podobny do tego, który uzyskujemy paląc twardym drewnem. Nie da się ukryć, Iwona Pelets takiego czegoś nie posiada. W ich hybrydach po prostu zastosowano standardowe palnik, w które wyposażony jest każdy kocioł pelletowy.

RIKA Induo.jpgRIKA kombi-main.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=pp8yQMi9xDs

Edytowane przez pestka56

Tak, nie da się ukryć. Choć propozycje Iwona P. mogą być bardziej dopasowane do naszych portfeli...

A propos "Idzie nowe"...

W tym tygodniu odwiedziłem firmę Planica. Koparka mi zjechała do posadzki. Zaraz wysmyczyłem wpis do ŚK :

[[[Propozycja tej firmy zaskoczy niejednego bywalca salonów kominkowych. Zaprezentowane paleniska na bioetanol wykorzystują nowatorską technologię BEV pozwalającą na czyste spalanie. Po podgrzaniu paliwa palą się jedynie jego opary. Ogień nie tylko konkuruje z płomieniem kominków gazowych. Ma nad nimi przewagę z powodu braku konieczności budowy komina. Spalanie oparów pozwala na całkowite zautomatyzowanie procesu, od rozpalania począwszy, poprzez regulację płomienia (nawet sześciostopniową), do bezpiecznego wygaszania choćby za pomocą pilota. Sterować można też za pomocą urządzeń mobilnych, czy podłączyć się do systemu Inteligentnego Domu. ]]]

Jak znajdziesz czas zapoznaj sie z ich strona i propozycjami. Nie zwracaj uwagi na ceny:cool:, bo to doskonała alternatywa dla gazu. Pali się podobnym płomieniem , jak dobre (tez drogie) palniki gazowe, tyle że nie musi mieć KOMINA! Raj dla architektów!

Znakomite te biopaleniska. :) Jeśli ktoś „uśmiercił” posiadany kominek, bo nagle doszedł do wniosku, że to tylko bałagan i kotłownia w salonie, ale nadal lubi żywy ogień, to powinien nabyć biokominek Planica.

FIREPLACES-Planica_biokominek-03.jpg

FIREPLACES-Planica_biokominek-01.jpg

FIREPLACES-Planica_biokominek-04.jpg

FIREPLACES-Planica_biokominek-02.jpg

A tu zwyczajnie wisi sobie palenisko pod kominem :) Taka chudzinka, a jak imponująco wygląda :) Cudeńko z firmy FOCUS.

Ten na pierszym zdjęciu waży podobno tylko 180 kg.

FIREPLACES-Slim Focus-2.jpg

FIREPLACES-Focus Slim_suspended_3.jpg

FIREPLACES-Slim Focus-4.jpg

FIREPLACES-Gyro Focus-1.jpg

FIREPLACES-Focus design.jpg

Edytowane przez pestka56