pestka56 17.02.2016 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Bo jest różnica między zrobieniem kominka a obudowaniem wkładu Także obudowanie wkładu może być zwyczajnym postawieniem ścian osłaniających wkład albo poważną zduńską robotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 17.02.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Chylę czoła przed zdunami, bo jest to sztuka. Sąsiedzi likwidowali stare piece w domu i wyrzucili piękne kafle, mąż z teściem uratowali co się dało, jednak sporo było już zniszczonych Zarówno teściowie jak i my jesteśmy przeciwnikami marnowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 17.02.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 trzeba było się zgłosić do rozbiórki, robota łatwa, choć brudna. uratowalibyście więcej Chylę czoła przed zdunami, bo jest to sztuka. Sąsiedzi likwidowali stare piece w domu i wyrzucili piękne kafle, mąż z teściem uratowali co się dało, jednak sporo było już zniszczonych Zarówno teściowie jak i my jesteśmy przeciwnikami marnowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.02.2016 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Mother, czyli chcesz mieć obudowę kaflową wkładu. SUPER pomysł. Co tam jakiś portal z kamienia. Kafle mają charakter Mam zachowanie trochę kafli z pieca mojej babci. Nic specjalnego, ot, kafle jakie wykorzystywano przed II wojną, zwyczajne beżowe, ale z historią. Strasznie żałuję, że gdy piec rozbierano byłam zbyt smarkata by znać ich wartość sentymentalną. Piec rozebrano niestarannie i większość kafli została uszkodzona. Mam taki pomysł, by te zachowane w dobrym stanie umieścić na kominie od strony kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.02.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 ................ stare kafle z rozebranego pieca, .............. Czy możesz pokazać te stare kafle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.02.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 A co z powietrzem dla ludzi, jak jest awaria prądu?! Co na to "przepis"? Oj chyba doszukujesz się już złośliwości gdzie ich nie ma;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.02.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki Rozdział 6. Wentylacja i klimatyzacja2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna , nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Kominek otwarty – wymagana wentylacja grawitacyjna. Wyłączenie wentylacji mechanicznej bez uruchomienia grawitacyjnej jest kpiną z bezpieczeństwa.§ 149. Powietrze zewnętrzne1. Strumień powietrza zewnętrznego doprowadzanego do pomieszczeń, niebędących pomieszczeniami pracy, powinien odpowiadać wymaganiom Polskiej Normy dotyczącej wentylacji, przy czym w mieszkaniach strumień ten powinien wynikać z wielkości strumienia powietrza wywiewanego, lecz być nie mniejszy niż 20 m3/h na osobę przewidywaną na pobyt stały w projekcie budowlanym.W trakcie palenia wyłączamy wentylacje na kilka godzin, bo durnie ustalający wymóg 20 m³ nie przewidzieli wielkości pomieszczenia gdzie zrealizowano kominek. § 150. Przepływ powietrza wentylacyjnego9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.Do interpretacji powyższych zapisów potrzeba zduna, znajomość prawa jest zbędna, a nawet nie wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.02.2016 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Zanim Mother zdecyduje się wstawić fotki z kaflami :wiggle:kilka kominków w obudowie kaflowej z Kaflarni Kafel-Kar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.02.2016 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.02.2016 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.02.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Jakieś dziwnie znajome niektóre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 17.02.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Witam. Jurgonka ... no i znowu pudło ... nie trafiłeś ... znowu pajacujesz ... nic z tego co przytoczyłeś nie dotyczy kominka i wentylacji mechanicznej. Szukaj dalej ... Pestka ... dwa zdjęcia z pierwszego postu przedstawiają piec, który na targach zduńskich w austriackim Vels zdobył pierwszą nagrodę w 2013 roku. W pełni wykończonym wnętrzu prezentuje się dużo lepiej ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.02.2016 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Wiem, że to Twoje dzieło, Forest. Przepiękny jest, że Słusznie należała się nagroda. A możesz powiększyć, bo na tamtych zdjęciach nie widać górnej części. Piotr, 2 są tam zdaje się Twoje. I jest jeszcze coś EV. Jak chcecie to podpiszę. Niestety Kafel-Kar nie wszędzie podaje kto popełnił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.02.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Wiem, że to Twoje dzieło, Forest. Przepiękny jest, że Słusznie należała się nagroda. A możesz powiększyć, bo na tamtych zdjęciach nie widać górnej części. Piotr, 2 są tam zdaje się Twoje. I jest jeszcze coś EV. Jak chcecie to podpiszę. Niestety Kafel-Kar nie wszędzie podaje kto popełnił Kafel Kar tak ma. Chociaż Riwal też nie podpisuje... Moich nie podpisuj...to te najładniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 17.02.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Witam. Ej ... Piotrze ... podpisują przecież jak najbardziej ... Jedynie Rogalina nie podpisywali ... ... no ale to z wiadomych względów ... Pestka ... obejrzyj piece z Rogalina - tam też z Piotrem po trzy-cztery grosze ... eee ... piece ... dorzuciliśmy ... Pozdrawiam. Edytowane 17 Lutego 2016 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.02.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Witam. Ej ... Piotrze ... podpisują przecież jak najbardziej ... Jedynie Rogalina nie podpisywali ... ... no ale to z wiadomych względów ... Pestka ... obejrzyj piece z Rogalina - tam też z Piotrem po trzy-cztery grosze ... eee ... piece ... dorzuciliśmy ... Pozdrawiam.Twój największy, w bajecznej dębowej bibliotece! Drzwiczki w nim, to podarunek mojego muzeum...W białym z kariatydami - waza największa...Była zadyma z tą wazą, bo bez uszu wkleiliśmy. Trza było ściągać... No dobra, dość tych przechwałek! Edytowane 17 Lutego 2016 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.02.2016 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Pisać Panowie proszę To żadne przechwałki. Opowieści, historie i od razu cieplej Faktycznie, Forest są podpisy. Tylko ja się spieszyłam. Powklejam więcej i Rogalin też. A ten z Zamku Królewskiego też cudny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 25.02.2016 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) nie mam przekonania by pokazywac cos zaawansowanego w 90%,ale...dajemy:mój długo oczekiwany piec, juz prawie gotowymoze jutro zostanie odpalony. projekt estetyczny MÓJ WŁASNY ang. rammed earth glinobitkaosprzet Pisla HTT 401 i pokrewnyhttp://lh3.googleusercontent.com/-DSjkbyNpu_8/Vs4z_Ssz_WI/AAAAAAAATSE/SYQCvhBjZCQ/s512-Ic42/resized_DSC06740.JPG TO NIE JEST KOMINEK! tylko piec komorowy Kuzniecowa,z piekarnikiem ceramicznym i nagrzewnicą wody CWUwymiary 120 front, x80 x wys 175.masa akumulacyjna ok 2000kg, na fundamencie zbrojonym ogrzewał będzie pomieszcze 200m3 oraz wodę w bojlerze 110L,wkrótce pierwsze testy sprawdzające akumulacyjnosc,zainteresowani? to wrócę z wynikami Edytowane 25 Lutego 2016 przez oresund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.02.2016 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Witam. Twój piec jest już dawno znany "zainteresowanym" ... Ale jak najbardziej pochwal się tu jego walorami użytkowymi. Pozdrawiam. PS. Określanie wszelkich pieców komorowych mianem "pieców Kuzniecowa" jest trochę na wyrost ... ale to moje zdanie a nie wykonawcy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.02.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 To nie tylko Twoje zdanie. Kuzniecow jest z deka przereklamowany, ale przyciąga...Głównie dlatego, że nie stworzyliśmy alternatywy...więc kto nie ma własnego zdania czy miejsca w zduństwie, albo młody, chętnie się do "miszcza" przykleja...Może właśnie Robert będzie pierwszą cegiełką wyjętą z konstrukcji Pana K.? Oresund. Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts