pestka56 23.08.2016 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 SERGIO LEONI Maria Luigia ROMOTOP Arona w obudowie kaflowej WELTEWRE Tilestove obłożony zielonymi kaflami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.08.2016 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 RAIS Qbic skromnie i pięknie obudowany 2 wiszące DGfires Wiszący FOCUS Slim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.08.2016 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 LORFLAM Novadev ROMOTOP Luanco ROMOTOP Esquina FOCUS Slim FOCUS Slim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.08.2016 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 LORFLAM Novadev FOCUS INVICTA Seville LA CASTELMONTE Amabile Małazwyczajna kózka / piecyk też może stanąć bod rurą kominową i ładnie się prezentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.08.2016 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 To koniec przeglądu tych kominków i piecyków, ktore już wcześniej pokazywałam w wątku Myślę, że to niezły przekrój kształtów, wielkości i cen. Przejrzę jeszcze zasoby na Pintereście pod kątem prowadzenia rury kominowej przez 2 kondygnacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 23.08.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Dziękuję za inspiracje, niektóre są wspaniałe. Warunek - musi być zamknięta komora spalania i doprowadzenie powietrza z zewnątrz, układ musi być szczelny ze względu na WM i rekuperację. Myślę, że skoro mamy już pustkę nad salonem i jadalnią, warto ją wykorzystać i nie prowadzić komina przez strop - ja myślałem na początku, że najlepiej i najprościej byłoby przez ścianę, ale trochę straciłem do tego przekonanie (głównie ze względu na wygląd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.08.2016 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Wygląd takiego komina dyskwalifikuje. Poza tym komin, żeby miał wystarczający ciąg musi być odpowiedniej wysokości i wystawać ponad kalenicę co najmniej 50 cm przy założeniu, że kładziesz dachówkę lub blachę (niepalne). Wyobraź sobie jak by taki stalowy słup wyglądał Od razu za pamięci, musisz w projekcie domu zrobić zmianę – przewidzieć doprowadzenie powietrza do komory spalania wkładu. Najlepiej poprowadzić w podłodze rurę 200 mm średnicy przez najbliższą ścianę i na zewnątrz zainstalować czerpnię. Będzie bardzo pięknie wyglądał kominek przy tym słupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.08.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Rurę fi 200 ?? Z jakiego powodu i do jakich palenisk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.08.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) 200 na wszelki wypadek;-) Nie czepiaj się Darek pestka nie jest specem od kominków, zamiast się czepiać doradził byś, a tak zapomniałem nie masz tego w zwyczaju;-) Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.08.2016 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Cóż, Darku, znasz dowcip o zajączku i misiu? Ale fakt, ja mam u siebie rurkę fi 200, bo jak dom był budowany, to tak mi panowie zrobili. I dobrze, bo od przybytku rzadziej głowa boli. Zresztą co za problem? Byle za mało nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.08.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Cóż, Darku, znasz dowcip o zajączku i misiu? Ale fakt, ja mam u siebie rurkę fi 200, bo jak dom był budowany, to tak mi panowie zrobili. I dobrze, bo od przybytku rzadziej głowa boli. Zresztą co za problem? Byle za mało nie było To jest bardzo często problem i bez sensu...:)Nie każdy ma miejsce na taką "lufę" pod posadzką. 110 - 150 w zupełności wystarcza. Jeśli gazy rozgrzane do 500-600 stopni maja się zmieścić w rurze spalinowej fi 200, to te dolotowe mają dwakroć mniejszą objętość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.08.2016 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Ceny piecyków / kóz można sprawdzić TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.08.2016 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Do regulacji ilości powietrza można zainstalować elektonicznie sterowany szyber na rurze doprowadzającej. Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.08.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Pytanie tyko czy wiemy jak danym paleniskiem ma sterować ta elektronika ..... Kupienie samej automatyki to jeszcze nie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.08.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 A Kozniecow sterowników chyba nie stosuje a mu to jakoś działa, tak że nasze zduny się od niego uczą A i ja też sterownika nie mam dla jasności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.08.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Z naciskiem na "jakoś"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.08.2016 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Możliwości są od tego, by zdun-kominkarz, czy wykwalifikowany monter kominków, miał co klientowi zaproponować i mógł tego klienta nauczyć jak efektywnie posługiwać się kominkiem i jego ewentualnym osprzętem. Tak pojmuję, jeden z powodów zatrudniania fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.08.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Możliwości są od tego, by zdun-kominkarz, czy wykwalifikowany monter kominków, miał co klientowi zaproponować i mógł tego klienta nauczyć jak efektywnie posługiwać się kominkiem i jego ewentualnym osprzętem. Tak pojmuję, jeden z powodów zatrudniania fachowca. Pestko no ja mam zdanie takie że powinno to działać jak kiedyś piec kaflowy, 3xz załaduj, zapal, zapomnij;-) Sterownik za tysiaka ktory jeszcze zdun musi doprogramować do konkretnego rozwiązania może go przerastać i byc slabym ogniwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.08.2016 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Tzn. problem w zdunie, a nie w sprzęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.08.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Z naciskiem na "jakoś"... No to oceniłeś naszych co się od niego uczyli;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts